avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partajul dupã divorþ
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partajul dupã divorþ

Ce părere aveţi: am divorţat recent la starea civilă, după ce ne-am separat "cu dormitoarele" ca să zic aşa de patru-cinci ani. În toţi aceşti ani l-am rugat pe fostul soţ să rezolvăm problema (divorţul), dar ... a acceptat abia după ce a apărut această posibilitate, necostisitoare. În plus, probabil a vrut să evite discutarea motivelor mele (noastre) într-o instanţă, iar eu, din bun-simţ, având copiii mari, m-am bucurat să scap de el oricum.
În acea lună de zile până la finalizarea acestui tip de divorţ, am abordat problema împărţirii bunurilor; replica a fost că nu se poate vinde casa, deoarece aceasta trebuie să rămână copiilor (trei, majori, doi cu loc de muncă, al treilea, student). Celelalte bunuri ar fi o maşină (eu nu am carnet, aşa că nu conduc, nu o folosesc) şi o parcelă de pământ în satul fostului soţ, pe care, de asemenea, nu o folosesc.
Întrebarea mea ar fi: se poate face partajul, în situaţia în care nu mă pot înţelege cu fostul soţ, iar el continuă să vină, ori de câte ori are chef, în casă (într-un fel, normal fiind, deoarece este proprietate comună, dar ignorând că eu nu pot folosi celelalte două propietăţi comune, care rămân exclusiv la dispoziţia lui)?

Sunt pregătită să angajez un avocat, aşa că, dacă cineva îmi poate face o recomandare, ar fi binevenită!
Mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: ninett , utilizator 17:20, 6 Martie 2013
Trebuie sa solicitati instantei competente partajarea bunurilor comune., in caz ca nu gasiti o solutie de comun acord.
Vă mulţumesc pentru răspuns, asta rămâne de făcut!
Situatia dvs pare totusi rezolvabila si amiabil, cu asistenta unui mediator. In general, un mediator cu experienta reuseste sa genereze solutii posibile impreuna cu partile in litigiu.

Privind realist, si o instanta ar hotari acelasi lucru pe care il puteti decide si dvs impreuna:
aveti de impartit:
- un apartament
-o masina
-un teren neinsemnat

Veti avea nevoie de evaluare ( veti plati niste cheltuieli pt evaluari in instanta, daca nu veti cadea impreuna de acord asupra unor evaluari mutual agreate) , instanta va va solicita o opinie, si tinand sau nu cont de ea va face o impartire fix in doua.

Logic, o sa va revina o cota din apartament ( probabil cea mai mare, posibil undeva la 55-65 5 % , in functie de cat valoreaza apartamentul, terenul si masina) ,iar sotului o cota mai mica din apartament si masina si terenul din satul de bastina.

Veti avea de ales fie sa opriti dvs apartamentul si sa ii platiti o sulta ( suma de bani care compenseaza o cota parte dintr-un bun comun, in urma partajului). Sau, doar teoretic, sa pastreze sotul si apartamentul si sa va plateasca dvs o sulta.

Situatia fiind asa de simpla si logica, o puteti rezolva si dvs, sau cu ajutorul unui mediator.
Dupa intelegere aamiabila ( directa sau mediata) va duceti la un notar mai ieftin.
Ajungeti oricum la acelasi rezultate, cu bani mai putini si mai repede.

Avantajul este ca solutia va fi direct a dvs, si nu va fi decisa de un tert, care este judecatorul.
Puteti decide inclusiv plata sultei in rate, ceea ce instanta nu prea se va baga sa decida, decat la cerere expresa a dvs.
Vă mulţumesc şi dvs., iată că posibilităţile nu sunt chiar atât de restrânse, rămâne să analizez.
Cea mai buna solutie este cea a unei intelegeri... chiar daca are aproximativ acelasi pret ca "neintelegerea", prima are avantajele unei impacari psihologice cu solutia adoptata, atata timp cate se ajunge la ea fara constrangeri, santaj etc.

Pe de alta parte, nu inteleg ce inseamna ca sotul intra in casa cand vrea... sta inca impreuna cu dv. in casa sau nu?

Alte discuții în legătură

Drepturi in urma partajului cami250786 cami250786 Buna ziua, Sunt mama a doi copii -fata de 25 ani si baiat de 23 ani ,am divortat in anul 1993 de sot iar in urma acestui divort mi s-au atribuit casa si copii ... (vezi toată discuția)
Partaj divort doru6 doru6 Am o casa mostenita impreuna cu sora mea de la parintii nostri. Impreuna cu sotul avem un apartament in proprietate comuna. Am dori ca in urma divortului eu ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa 8 ani de la divort doina33ro doina33ro Am divortat in 2006 cu intelegerea de a face partajul pe cale amiabila in proportii egale,dar se pare ca verba volant... Am achizitionat in 1997 un apartament ... (vezi toată discuția)