Ce părere aveţi: am divorţat recent la starea civilă, după ce ne-am separat "cu dormitoarele" ca să zic aşa de patru-cinci ani. În toţi aceşti ani l-am rugat pe fostul soţ să rezolvăm problema (divorţul), dar ... a acceptat abia după ce a apărut această posibilitate, necostisitoare. În plus, probabil a vrut să evite discutarea motivelor mele (noastre) într-o instanţă, iar eu, din bun-simţ, având copiii mari, m-am bucurat să scap de el oricum.
În acea lună de zile până la finalizarea acestui tip de divorţ, am abordat problema împărţirii bunurilor; replica a fost că nu se poate vinde casa, deoarece aceasta trebuie să rămână copiilor (trei, majori, doi cu loc de muncă, al treilea, student). Celelalte bunuri ar fi o maşină (eu nu am carnet, aşa că nu conduc, nu o folosesc) şi o parcelă de pământ în satul fostului soţ, pe care, de asemenea, nu o folosesc.
Întrebarea mea ar fi: se poate face partajul, în situaţia în care nu mă pot înţelege cu fostul soţ, iar el continuă să vină, ori de câte ori are chef, în casă (într-un fel, normal fiind, deoarece este proprietate comună, dar ignorând că eu nu pot folosi celelalte două propietăţi comune, care rămân exclusiv la dispoziţia lui)?
Sunt pregătită să angajez un avocat, aşa că, dacă cineva îmi poate face o recomandare, ar fi binevenită!
Mulţumesc!
Situatia dvs pare totusi rezolvabila si amiabil, cu asistenta unui mediator. In general, un mediator cu experienta reuseste sa genereze solutii posibile impreuna cu partile in litigiu.
Privind realist, si o instanta ar hotari acelasi lucru pe care il puteti decide si dvs impreuna:
aveti de impartit:
- un apartament
-o masina
-un teren neinsemnat
Veti avea nevoie de evaluare ( veti plati niste cheltuieli pt evaluari in instanta, daca nu veti cadea impreuna de acord asupra unor evaluari mutual agreate) , instanta va va solicita o opinie, si tinand sau nu cont de ea va face o impartire fix in doua.
Logic, o sa va revina o cota din apartament ( probabil cea mai mare, posibil undeva la 55-65 5 % , in functie de cat valoreaza apartamentul, terenul si masina) ,iar sotului o cota mai mica din apartament si masina si terenul din satul de bastina.
Veti avea de ales fie sa opriti dvs apartamentul si sa ii platiti o sulta ( suma de bani care compenseaza o cota parte dintr-un bun comun, in urma partajului). Sau, doar teoretic, sa pastreze sotul si apartamentul si sa va plateasca dvs o sulta.
Situatia fiind asa de simpla si logica, o puteti rezolva si dvs, sau cu ajutorul unui mediator.
Dupa intelegere aamiabila ( directa sau mediata) va duceti la un notar mai ieftin.
Ajungeti oricum la acelasi rezultate, cu bani mai putini si mai repede.
Avantajul este ca solutia va fi direct a dvs, si nu va fi decisa de un tert, care este judecatorul.
Puteti decide inclusiv plata sultei in rate, ceea ce instanta nu prea se va baga sa decida, decat la cerere expresa a dvs.
Cea mai buna solutie este cea a unei intelegeri... chiar daca are aproximativ acelasi pret ca "neintelegerea", prima are avantajele unei impacari psihologice cu solutia adoptata, atata timp cate se ajunge la ea fara constrangeri, santaj etc.
Pe de alta parte, nu inteleg ce inseamna ca sotul intra in casa cand vrea... sta inca impreuna cu dv. in casa sau nu?
Partaj divort
doru6
Am o casa mostenita impreuna cu sora mea de la parintii nostri. Impreuna cu sotul avem un apartament in proprietate comuna.
Am dori ca in urma divortului eu ... (vezi toată discuția)