Ce părere aveţi: am divorţat recent la starea civilă, după ce ne-am separat "cu dormitoarele" ca să zic aşa de patru-cinci ani. În toţi aceşti ani l-am rugat pe fostul soţ să rezolvăm problema (divorţul), dar ... a acceptat abia după ce a apărut această posibilitate, necostisitoare. În plus, probabil a vrut să evite discutarea motivelor mele (noastre) într-o instanţă, iar eu, din bun-simţ, având copiii mari, m-am bucurat să scap de el oricum.
În acea lună de zile până la finalizarea acestui tip de divorţ, am abordat problema împărţirii bunurilor; replica a fost că nu se poate vinde casa, deoarece aceasta trebuie să rămână copiilor (trei, majori, doi cu loc de muncă, al treilea, student). Celelalte bunuri ar fi o maşină (eu nu am carnet, aşa că nu conduc, nu o folosesc) şi o parcelă de pământ în satul fostului soţ, pe care, de asemenea, nu o folosesc.
Întrebarea mea ar fi: se poate face partajul, în situaţia în care nu mă pot înţelege cu fostul soţ, iar el continuă să vină, ori de câte ori are chef, în casă (într-un fel, normal fiind, deoarece este proprietate comună, dar ignorând că eu nu pot folosi celelalte două propietăţi comune, care rămân exclusiv la dispoziţia lui)?
Sunt pregătită să angajez un avocat, aşa că, dacă cineva îmi poate face o recomandare, ar fi binevenită!
Mulţumesc!
În primul rând vă mulţumesc pentru răspuns.
Da, fostul soţ vine de câte ori vrea, asta este expresia cea mai potrivită, pentru că viaţa lui se desfăşoară în altă parte acum, are o relaţie etc. Dar aici unde am locuit împreună şi am crescut copiii, deci în locuinţa comună, vine când vrea el, nu şi-a schimbat domiciliul ... ştiu că poate părea ciudat dar aşa stau lucrurile şi altfel nu ştiu să explic.
Legat de constrângeri, şantaj, tocmai de asta am divorţat la starea civilă, deşi aş fi putut obţine ... ce? într-o instanţă, având în vedere că relaţia fostului durează de ani buni, martori erau ... eu nu am vrut "atmosferă" din motive care cred că pot fi înţelese: nu sunt genul certăreţ, şantajist, am copiii mari etc.
Cât despre înţelegere pentru partaj, se pare că îmi va fi greu să o obţin şi pe asta după divorţ; practic, el s-a liniştit, normal că adulterul nu mai pot fi invocate într-un partaj ... dimpotrivă, acum aud că vrea să se prevaleze (fostul soţ) de faptul că apartamentul în care stăm a fost primit de la instituţia unde am lucrat amândoi, de către el, prin repartiţie şi că nu ar conta prea mult că l-am cumpărat împreună, că am divorţat după 28 de ani de căsnicie, invocând de asemenea, că eu am stat 13 ani acasă, ca să cresc copiii, perioadă în care nu am câştigat nimic, ce mai, este o poezie de bărbat!
Nimic în plus decât este legal (cu toate că eu voi locui în continuare cu copiii, nu sunt căsătoriţi, iar cel mic este încă student, 22 de ani). Doar să nu îl mai văd că intră pe uşă ...
Partaj divort
doru6
Am o casa mostenita impreuna cu sora mea de la parintii nostri. Impreuna cu sotul avem un apartament in proprietate comuna.
Am dori ca in urma divortului eu ... (vezi toată discuția)