avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea in materie contraventionala
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea in materie contraventionala

Buna ziua! Este obligatorie medierea in materie contraventionala? Daca da, atunci se suspenda termenul de 15 zile de contestatie? Concret, marti ar fi ultima zi in care fratele meu poate depune plangere contraventionala pentru anularea unui proces-verbal si cineva i-a zis ca actiunea va fi respinsa din start:O Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Anton_S , utilizator 18:48, 2 Martie 2013
Medierea nu este obligatorie in niciun caz, dintre materiile in care se poate aplica.
In general, este si va fi obligatorie doar informarea prealabila asupra medierii, inainte de inceperea unei actiuni in justitie - in materiile reglementate.

Pe de alta parte, in materia de contecios ( cam asa deduc din ce descrieti), medierea nu este acceptata ca mijloc de solutionare a litigiului. Ar trebui sa negocieze statul cu un cetatean, ceea ce nu are reglementat un mecanism, pana in prezent.

Oricum, sa depuna contestatia in termenul mentionat, si apoi veti vedea modul de continuare. Macar o depuneti in termen.

Informarea in privinta medierii este obligatorie de la 15 februarie 2012 doar in urmatoarele situatii, prevazute de art. 60 indice 1 literele a-f:

a) in domeniul protectiei consumatorilor, cand consumatorul invoca existenta unui prejudiciu, ca urmare a achizitionarii unui produs sau unui serviciu defectuos, a nerespectarii clauzelor contractuale ori garantiilor acordate, a existentei unor clauze abuzive cuprinse in contractele incheiate intre consumatori si operatorii economici ori a incalcarii altor drepturi prevezute in legislatia nationala sau a Uniunii Europene in domeniul protectiei consumatorilor;
b) in materia dreptului familiei, in situatiile prevazute la art. 64;
c) in domeniul litigiilor privind posesia, granituirea, stramutarea de hotare, precum si in orice alte litigii care privesc raporturile de vecinatate;
d) in domeniul raspunderii profesionale in care poate fi angajata raspunderea profesionala, respectiv cauzele de malpraxis, in masura in care prin legi speciale nu este prevazuta o alta procedura;
e) in litigiile de munca izvorate din incheierea, executarea si incetarea contractelor individuale de munca;
f) in litigiile civile a caror valoarea este sub 50.000 lei, cu exceptia litigiilor in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la registrul comertului si a cazurilor in care partile aleg sa recurga la procedura prevazuta la art. 1.013-1.024 sau la cea prevazuta la art. 1.025-1.032 din Legea nr. 134/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare

In situatiile de mai sus informarea este obligatorie, ea putand sau nu sa fie urmata de mediere, in functie de decizia pe care partile o iau dupa ce, prin informare, afla toate aspectele legate de mediere.

In alte situatii in afara celor reglementate de articolul de mai sus, informarea nu este obligatorie prin lege, insa medierea poate interveni daca partile doresc, cazurile exceptate fiind capacitatea sau starea civila a persoanelor, precum si drepturile de care partile nu pot sa dispună potrivit legii. Acestea sunt singurele doua domenii in care nu se poate apela la mediere.

In cazul descris de dumneavoastra, medierea nu este o varianta de solutionare, din motivul descris de distinsul meu coleg mai sus. Nu poti negocia cu statul aplicarea unei amenzi sau a unei sanctiuni, in general, e un drept de care nu poti dispune. Cine i-a spus fratelui dumneavoastra ca plangerea ii va fi respinsa nu cunostea probabil legea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Multumesc mult pentru raspunsurile concludente si prompte!Weekend placut!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitate contract cesiune - informarea obligatorie ContSters178374 ContSters178374 Buna ziua! Este obligatorie sedinta de informare in cazul unei actiuni in constatarea nulitatii unui contract de cesiune? (vezi toată discuția)
Necesitatea medierii in proces cu ajofm Elena120 Elena120 Buna seara ! Spuneti-mi, va rog, este necesara procedura medierii in cazul unui proces cu AJOFM? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Mediere in litigiile civile intre profesionisti antisocial charm antisocial charm Buna ziua! Studiind Legea 192/2006 cu modificari privind medierea am remarcat ca-n litigiile comerciale partea se poate( deci poate nu e obligatoriu) adresa ... (vezi toată discuția)