O societate comercială care prestează servicii de utilităţi publice - transport public de persoane prin curse regulate - ne-a acţionat în judecată şi a solicitat instanţei să oblige unitatea noastră să înceteze a presta servicii de transport prin curse regulate pe niste trasee pe care operează aceasta.
Fiind vorba de un litigiu civil întreabarea mea este dacă reclamanta este obligată să parcurgă etapa şedinţei de informare cu privire la mediere. În cazul în care nu s-a parcurs această etapă putem să solicităm respingerea acţiunii ca inadmisibilă ?
Informarea este obligatorie, cu referire la litigiile civile, doar in cazul acelora mentionate de art. 60 indice 1 din Legea 192/2006, alineatul f. Nu cunosc valoarea in cazul descris de dumneavoastra, ca sa pot aprecia daca informarea era obligatorie. Iata textul de lege amintit:
ART. 60^1
(1) În litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de soluţionare a conflictelor, părţile şi/sau partea interesată, după caz, sunt ţinute să facă dovada că au participat la şedinţa de informare cu privire la avantajele medierii, în următoarele materii:
(...) f) în litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 lei, cu excepţia litigiilor în care s-a pronunţat o hotărâre executorie de deschidere a procedurii de insolvenţă, a acţiunilor referitoare la registrul comerţului şi a cazurilor în care părţile aleg să recurgă la procedura prevăzută la art. 1.013 - 1.024 sau la cea prevăzută la art. 1.025 - 1.032 din Legea nr. 134/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;