Buna seara.
Sotul meu se afla in situatia urmatoare:
din cauza greutatilor economice, firma la care lucreaza isi restrange activitatea disponibilizand 4 angajati. Concedierea se face in perioada in care acestia se afla in concediu fara plata, concediu la care salariatii au fost obligati sa isi dea acordul. Deoarece 3 dintre ei nu au cele 12 luni lucrate in ultimele 24 necesare acordarii somajului, incheierea contractului s-a facut cu acordul partilor.
In cazul sotului, desfacerea contractului de munca s-a facut potrivit art. 58 coroborat cu art. 65 si 66 din CM.
I se acorda doar o perioada de preaviz de 15 zile, invocand art. 73 CM si nici o plata compensatorie, pe motiv ca prevederile art. 78 din CCMN se aplica doar pentru concedierile colective.
Decizia poate fi atacata in instanta astfel incat angajatorul sa acorde 20 zile lucratoare si salariul compensatoriu?
In cazul salariului compensatoriu, ce contributii catre stat sunt retinute angajatului?
Va multumesc.
1. Preavizul este de 20 de zile lucratoare.
2. Art.78 alin.1 din CCMN se aplica si concedierilor individuale.
3. Decizia de concediere poate fi atacata pe motivul neprevederii corecte a preavizului. De asemenea, puteti actiona in instanta angajatorul pentru plata salariului compensatoriu.
4. Sunt retinute toate contributiile.
Va rog mult imi puteti spune si ce trebuie sa faca in cazul in care desi a semnat decizia pentru luare la cunostinta, el nu se duce inca la munca fiind in concencediu fara plata?
Din pacate CFP a fost semnat in alb. Verbal li s-a spus ca este de in perioada 1-15.02. Decizia de concediere a fost emisa pe data de 9.02 iar el a semnat-o pe 16, cand i s-a spus ca se prelungeste concediul fara plata. A predat insa pe baza de PV tot ceea ce avea de la firma.
Decizia nu a fost insa semnata de catre conducere iar lui i s-a spus ca dupa ce va fi semnata de catre director si inregistrata la ITM i se va da un exemplar.