avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj apartament ipotecat?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj apartament ipotecat?

Buna seara!
Sunt in proces de partaj cu fostul meu sot (inca nu am avut primul termen) si fiind vorba de o situatie destul de incalcita - partajarea unui apartament ipotecat, m-am gandit ca poate as putea primi aici sfaturi de la avocati cu experienta in astfel de procese de partaj.....

Asadar sotul meu a solicitat partajarea apartamentului nostru. Pentru acest apartament noi am dat la schimb un alt apartament mai mic si pentru diferenta am facut un credit ipotecar, pentru care am platit deocamdata 3 ani din 25 :(. Acum fostul meu sot solicita ca eu sa preiau creditul de la banca, din valoarea actualizata a apartamentului sa se scada suma imprumutata de la banca, iar diferenta sa se imparta la doi si sa ii dau acea jumatate.

Problema este ca eu daca preiau acest credit, in urmatorii 22 de ani nu am de platit doar suma pe care am imprumutat-o, am de platit si imensele dobanzi de la banca. Pentru 650 milioane lei vechi (cat am imprumutat), eu mai am inca de platit (dupa 3 ani) 2,4 miliarde lei vechi. Aceasta este datoria mea la banca in acest moment, pe care o pot dovedi in instanta cu desfasuratorul de la banca.

Intrebarea mea, daca ati avut astfel de experiente, este ce anume se scade din valoarea apartamentului - doar suma pe care am luat-o de la banca, sau datoria pe care eu o am inca de platit si el solicita ca eu sa o preiau? Acest apartament valoreaza acum cam 2,2 miliarde lei vechi. Dupa pretentiile lui, eu ar trebui sa ii platesc lui cam 800-900 milioane lei vechi si sa raman in continuare sa achit si la banca inca 2,4 miliarde timp de 22 de ani.
In plus, primul apartament (mai mic) pe care l-am dat la schimb a fost cumparat din banii mei. Din pacate l-am pus pe numele nostru si este luat in timpul casniciei dar pot dovedi in instanta (cu inscrisuri si martori) ca am avut anterior casatoriei un alt apartament pe numele meu, deci am venit in casnicie cu o suma mare de bani cu care am cumparat primul nostru apartament.
Asadar pentru acest apartament actual, de circa 2,2 miliarde lei vechi, eu am contribuit deja cu un alt apartament mai mic cumparat integral din banii mei, ii mai platesc si lui 900 milioane si raman sa achit si la banca timp de 22 ani alte 2,4 miliarde? aceasta ar putea fi hotararea instantei????? X-(:O

Sper din tot sufletul sa primesc niste raspunsuri avizate care sa ma "lumineze" putin in privinta sanselor pe care le am. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: maminutza , utilizator 15:11, 22 Februarie 2009
Practic, dv.:
- ati avut un apartament A inainte de casatorie, bun propriu, l-ati vandut si ati dat banii parintilor dv. pentru a-i reinvesti;
- ati cumparat un apartament B cu fostul sot, bun comun, pe care ulterior l-ati dat la schimb + credtitul ipotecar pentru apartamentul in care locuiti momentan C;
- acum vreti sa demonstrati ca dv. ati avut contributie exclusiva la achizitionarea apartamentului B prin aportul banilor de la parinti pe care ii justificati prin vinderea apartamentului A; destul de greu de demonstrat acest lucru, mai ales ca este o perioada destul de lunga de la vinderea apartamentului A pana la achizitionarea apartamentului B chiar daca acest apartament a fost cumparat de dv. dar trecut pe numele ambilor soti, eventualele imbunatatiri aduse partamentului respectiv, ii dadeau un drept de creanta fostului sot;
- daca la momentul schimbului nu ati facut evaluarea apartamentului B sa vedeti cat la suta reprezinta din valoarea apartamentului C va fi greu de stabilit cota dv. din apartamentul C deoarece nici o instanta nu va trimite evaluator la actualul proprietar sa vada cat ar fi facut atunci acel apartament;
- in situatia in care doriti sa ii platiti sotului partea lui din ratele achitate si sa preluati datoria la banca, aceasta parte ar trebui actualizata la valoarea de circulatie a imobilului, deoarece el a investit intr-un bun caruia i-a sporit valoarea.
avocatnet2009 a scris:
Mai mult, banca ar trebui introdusa poate in cauza in partaj, ca tert ce are o creanta fata de soti si s-ar rezolva si asa-zisa "inopozabilitate" a partajului, opinie cu care nu sunt oricum de acord

INca o data: care opinie? Sau asta e citat de la mine, ca nu regasesc...

Ella, orice suma de bani mai mare azi de 250/10000 se dovedeste numai cu inscrisuri, nu si cu inscrisuri. Abia in caz ca exista macar un inceput de dovada scrisa se pot aduce martori. Care sa nu fie rude ... cu cine? INtre ei, cu partile? Nu prea mi-a fost clar...
Eu vad insa posibilitatea ca doamna sa dovedeasca prin acte ca: a avut apt. A, bun propriu, pe care l-a vandut pe suma x. Ca a cumparat in timpul casatoriei un alt ap., B, pe care l-a schimbat (adaugand o suma de bani) cu C.
Cu martori poate arata ca la vanzarea lui A banii au fost incasati de ea si predati spre pastrare parintilor, care i-au dat inapoi banii pentru achizitionarea ap. B
Astfel, cine a tinut banii, predarea efectiva a lor in mana doamnei cand a avut nevoie etc. sunt chestiuni de fapt si se pot dovedi cu martori foarte bine.
E discutabil in functie si de sustinerile partii adverse cat de convingator va fi probatoriul, dar poate tine chiar foarte bine.
Intre vanzarea apartamentului meu proprietate personala si cumpararea primului nostru apartament comun nu a trecut foarte mult timp, un an si cateva luni. Imbunatatirile efectuate in primul apartament au fost facute cu o echipa de mesteri care a fost platita exclusiv de tatal meu (asta o pot dovedi cu martori, cu cei din echipa care pot sa spuna ca ori de cate ori era nevoie si de cateva sute de mii de lei vechi, tatal meu platea, nicidecum sotul meu....ma gandesc ca totusi marturia este marturie, nu?)

Evaluarea apartamentului B nu s-a facut, este adevarat, dar s-a evaluat apartamentul C, de catre banca. Ma gandesc ca din acea valoare stabilita atunci de catre evaluator se poate scade suma de 650 mil si atunci reiese aproximativ valoarea celuilalt apartament, nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj intre soti sofiamaria sofiamaria Buna ziua, va rog frumos cine ma poate ajuta cu o nelamurire. inainte de casatorie detineam un apartament pe numele mamei mele, apartament care l-am vandut ... (vezi toată discuția)
Partaj cu credit ipotecar shoricica shoricica buna ziua, pe scurt, cazul meu este urmatorul: am divortat, suntem acum in partaj. a existat o masa de bunuri active si libere de sarcini si un credit ipotecar ... (vezi toată discuția)
Divort, partaj, apartament ipotecat marinmariana marinmariana Buna ziua ,in cadrul unui proces de divort ,mai precis la partaj ,daca imobilul detinut ca si bun comun este ipotecat la banca in urma contractarii unui credit ... (vezi toată discuția)