avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere abuziva a contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere abuziva a contractului de munca

Sunt angajat intr-o firma cu specific IT.

Astazi venind la serviciu am fost chemat de catre seful meu care mi-a spus ca s-a facut reducere de buget la proiectul la care lucram , motiv ptr care am fost scos din proiect si ca urmare sunt dat afara din serviciu.

Mi s-a sigilat imediat calculatorul la care lucrasem pana atunci si mi s-a dat in loc un alt calculator. Mi s-a spus ca voi primi salariu pe luna martie si atat. Nu mi s-au dat alte sarcini.Mi s-a recomandat sa-mi caut alt serviciu.

Precizez ca nu am primit preaviz si nici un alt document care sa justifice indepartarea mea din serviciu, sau interdictia de a mai lucra la calculatorul pe care il folosisem vreme de 3 ani.
Anterior nu am primit sanctiuni sau notificari care sa ateste neindeplinirea sarcinilor de serviciu.
Ptr ca am cerut sefului explicatii mai clare, acesta mi-a spus ca partenerul de proiect, o alta firma ,nu e multumit de prestatia mea.
Afirmatia mi se pare pur si simplu o scuza simplista si fara acoperire, ptr ca am relatii zilnice cu colegii de proiect de la firma respectiva.
Am intrebat la acea firma daca s-au trimis aprecieri negative la adresa mea si s-a negat acest lucru.

INTREBARI

Ce posibilitati de aparare am?

Unde pot face o contestatie?

Faptul ca mi s-a sigilat calculatorul mi se pare pe cat de ilegal, pe atat de periculos, ma tem sa nu mi se planteze oarecare dovezi ptr a fi dat afara.

Nu am preaviz si nu mi se da nimic de facut , dar mi se spune ca voi fi platit toata luna, e f. curios , nu-i asa?

Din modul in care seful m-a anuntat ca se renunta la mine ca angajat ( reducere buget ptr proiectul in curs ) pot deduce ca am fost disponibilizat si in consecinta sa pot cere compensatii ptr disponibilizare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:19, 5 Martie 2013
1. Puteti avea o discutie cu conducerea angajatorului despre situatia dvs sau faceti un memoriu pentru a se clarifica situatia raportului dvs de munca.

2. De contestat , nu aveti ce sa contestati atata timp cat nu ati primit o decizie din partea angajatorului

3. Legislatia prevede ca se pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil. ..
Astfel, art.67 din Codul Muncii prevede ca salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul de munca aplicabil.
Obligatia de plata a salariilor compensatorii se poate regasi de asemenea in contractul individual de munca, precum si in regulamentul intern al societatii sau in contractul colectiv de munca aplicabil, la nivelul unitatii sau la nivel de sector de activitate caz in care angajatorul este obligat sa achite salariatului concediat salariile compensatorii prevazute de acestea.
In cazul in care obligatia de plata a salariilor compensatorii nu se regaseste in niciunul din documentele prevazute mai sus, angajatorul nu este obligat la plata unor astfel de salarii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Disponibilizare mihaelaak mihaelaak Buna ziua, In urma cu o saptamana am fost disponibilizata, iar acest lucru mi s-a adus la cunostina cu 2 zile inainte de a intra in previz. Compania nu are ... (vezi toată discuția)
Concediere anamariap28 anamariap28 buna ziua, Astazi am primit preavizul de la firma unde lucrez, aducandumi-se la cunostinta ca postul pe care il ocupam a fost desfintat. In aceste conditii eu ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca din motive de restructurare ContSters126232 ContSters126232 Buna seara, Din motive financiare firma la care lucrez a luat decizia sa desfiinteze postul pe care eram angajat. Suntem 3 persoane pe vanzari insa in ... (vezi toată discuția)