avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cenzor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cenzor

Buna seara
Va rog sa-mi spuneti ce obligatii are un cenzor si ce remuneratie poate primi pentru gestionarea a 133 de apartamente. Pentru a putea indeplini functia de cenzor se incheie un contract? Presedintele mi-a spus ca imi poate da banii pe baza de Dispozitie de plata si atat, este corect? Care este temeiul legal pe care trebuie sa-l ciresc?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: eugarizn , utilizator 11:48, 15 Martie 2013
Sunteti proprietar membr al asociatiei de proprietari si-ati fost ales de adunarea generala ori sunteti expert contabil din afara asociatiei angajat de comitetul executiv?
In functie de aceastea, puteti avea contracte diferite.
Daca sunteti cenzor facand parte din comisia decenzori a asociatiei, deci ati fost aleasa de proprietari, atunci vi se intocmeste contract de mandat si plata prestatiei este consemnata in acest contract.
Felul cum va plateste pentru munca dv. este alt aspect. Trebuie sa o faca pe stat de plata, veniturile obtinute in baza acestui fel de contract sunt asimilate salariului (cu exceptia contributiilor pentru somaj). Se declara pe 112 la ANAF, alaturi de celelalte salarii si indemnizatii.

Daca sunteti cenzor din afara asociatiei, trebuie sa aveti atestat CECCAR si sa incheiati cu asociatia (nu cu administratorul) un contract civil.

Obligatiile cenzorului sunt prezentate in Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari si in HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii.

Despre cuantumul indemnizatiei nu va putem spune mare lucru deoarece depinde de cat de mult va pretuiti propria activitate si timp, ca sa cereti si ..... cat de mult este pretuita importanta acestei activitati de catre reprezentantii asociatiei, ca sa vi se dea.
Interesati-va in zona blocului respectiv, pe la alte blocuri.
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2013
elga50, moderator
Legea 230/2007 Art. 33. - (1) Cenzorul sau comisia de cenzori a asociatiei de proprietari are, in principal, urmatoarele atributii:
a) verifica legalitatea actelor si documentelor, a hotararilor, deciziilor, regulilor si regulamentelor;
b) verifica executia bugetului de venituri si cheltuieli;
c) verifica gestiunea financiar-contabila;
d) cel putin o data pe an, intocmeste si prezinta adunarii generale rapoarte asupra activitatii sale si asupra gestiunii asociatiei de proprietari, propunand masuri.
(2) Cenzorul sau cenzorii alesi ai asociatiei de proprietari pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.
(3) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, cenzorul sau cenzorii asociatiei de proprietari raspund personal sau in solidar, in fata legii si a proprietarilor, pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.
Art. 56-1-b) neindeplinirea atributiilor de catre presedinte, membrii comitetului executiv, cenzori, administrator de imobil;
Art.56-2- a) faptele prevazute la lit. a), b) si c) se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei;

Daca nu stiti ce obligatii are un cenzor si ati inceput cu "Presedintele mi-a spus ca .....", parerea mea este sa nu va apucati de treaba, cenzorul trebuie sa fie o persoana care cunoaste legislatia, care are studii in domeniu si care nu trebuie sa asculte ceea ce ii spune presedintele ca trebuie sa verifice.
Daca sunt 20 sau 200 de apartamente facturile emise sunt la fel, ceea ce este in plus sunt chitantele si eventual restantierii, in ceea ce priveste remuneratia, nu cred ca va poate ajuta cineva pe acest site, la noi in condominiu verifica gratuit, in altul incaseaza 100 lei, in altul 300 lei, in functie de cum va intelegeti.
Dar parerea mea este sa nu.....
Bafta!
Nu sunt proprietar membru al asociatiei de locatari si nici expert contabil, sunt economist.
In acest caz nu aveti dreptul sa fiti cenzorul acelei asociatii de proprietari. Puteti fi cenzor daca proprietarii va aleg in asociatia in care aveti un apartament, acolo unde sunteti proprietar membru al asociatiei de proprietari.
In alta asociatie puteti fi angajat ca economist, contabil...

Alte discuții în legătură

Cenzor tintin tintin Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o asociatie de proprietari cu 12 Ap.are nevoie de cenzor si unde pot găsi aceasta reglementare. Multumesc (vezi toată discuția)
Cenzor la asociatie de proprietari mihaela-tavirlau mihaela-tavirlau Buna seara, Va rog sa imi spuneti daca activitatea de cenzor este remunerata, faca da as vreau sa stiu si cat; va adresez aceasta intrebare pt ca am fost ... (vezi toată discuția)
Denumire contract intre cenzor si asociatie de locatari sebilicka sebilicka Ce tip de contract se incheie intre cenzor si asociatie de locatari incepand cu data de 01.2013, model de contract si actul care inceteaza raporturile intre ... (vezi toată discuția)