avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Accident cu victima - respingere solicitare ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Accident cu victima - respingere solicitare contraexpertiza, mijloace legale de obtinere

Buna seara.Ma numesc Dana si va rog sa imi raspundeti la citeva intrebari,dupa ce o sa va descriu ce s-a intimplat.In seara zilei de 31.08.2012 in jurul orei 21 sora mea a avut un accident rutier,i-a fiind in calitate de pieton.In urma accidentului a suferit multiple leziuni fiind internata la spital in coma de gradul 2-3 cu pierderea cunostintei.Cel care a produs accidentul a fugit de la fata locului si nu are permis de conducere,acesta fiind deocamdata suspendat pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice.La locul accidntului nu au existat urme de frinare deloc iar masina a fost avariata pe partea dreapta,fiind putin capota indoita deasupra farului si aripa dreapta tot linga far indoita ,parbrizul spart chiar linga cheder ,oglinda rupta tot pe partea dreapta.S-a facut expertiza tehnica auto dupa o perioada de aproximativ 4 luni.Din acea expertiza rezulta vinovatia victimei de apoximativ 80% pentu ca nu s-a asigurat la trecerea drumului si ca la 47 m este trecere de pietoni.Dar d-ul expert nu a observat din fotografiile facute de politie la fata locului ca acei 47M erau de la pata de singe provenita de la cap care a ramas pe marcajul de pe marginea carosabilulu.Va mai pot spune ca accidentul s-a petrecut pe DN17 in localitatea Iacobeni(jud.Suceava)iar in acel moment carosabilul era uscat ,iluminatul public functiona iar vizibilitatea pe acea portiune de drum este destul de mare.Expertul mai spune ca viteza cu care s-a circulat este de 50-60km/h.Cum va explicati ca victima este vinovata si numai dinsa putea evita producerea accidentului,daca conducatorul auto nu a depasit linia de delimitare a sensului de mers,masina este avariata doar pe partea dreapta nu este nici cea mai mica urma de frinare si a plecat in viteza de la locul faptei!!!! Am cerut un supliment la expertiza in care sa se stabileasca locul in care era victima si sa se stabileasca culpa.Raspunsul a fost ca victima se afla pe carosabil iar culpa poate fi stabilita doar de instant.Dupa acest raspuns am cerut o contraexpertiza cu un expert din afara judetului,nu a fost acceptata cererea mea dar s-a propus trimiterea dosarului la un laborator de expertiza din Iasi.Va rog sa-mi spuneti daca sa accept aceasta propunere a procurorului.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:16, 19 Martie 2013
Daca expertiza este Laboratorul Interjudetean de Expertize Criminalistice Iasi este ceruta de catre procuror, de ce trebuie sa achitati dvs. costul expertizei, in conditiile in care parchetul trebuie sa se pronunte asupra cazului, daca este caz penal sau da NUP ?
Probabil este vorba de aceleasi vechi motive - lipsa fondurilor suficiente.
Cheltuielile se pot recupera de la partea in proces care va pierde, dar numai in urma unei hotarari a instantei de judecata.
In cadrul laboratorului interjudetean de expertize criminalistice se va efectua o expertiza criminalistica de catre experti criminalisti. Partile pot solicita ca la efectuarea expertizei criminalistice sa partice un expert desemnat de aceasta. Expertul desemnat de parti trebuie sa fie tot un expert criminalist (nu un expert judiciar).
Dosarul nu se va solutiona nici NUP nici cu SUP deoarece in ceea ce-l priveste pe conducatorul auto, acesta va fi condamnat pt ca a parasit locul accidentului si pt ca a condus un autovehicul pe drumurile publice fara sa aiba acest drept dar asta nu inseamna neaparat ca este vinovat de producerea accidentului. Vinovatia nu o stabileste expertul fiindca nu are competente in acest sens.

Asteptati sa vedeti ce concluzii vor fi in raportul expertilor criminalisti. Din ce ati expus nu se poate afla daca sora dv s-a angajat in traversare sau mergea pe marginea drumului si a fost lovita din spate sau din fatza. Nu ne-ati spus daca ploua sau era cer senin pt ca intuneric nu era, vizibilitatea fiind crepusculara, conteaza si hainele cu care era imbracata victima (fotografiati-le daca le mai aveti sau administrati-le ca probe - solicitand acest lucru procurorului). Puteti administra ca probe radiografiile victimei, fotografii ale leziunilor suferite pt ca astfel expertul sa-si poata forma o parere cat mai obiectiva despre modul cum a fost lovit pietonul.
Totodata victima trebuie sa solicite daune materiale si morale, valoarea acestora va fi comunicata ulterior cand isi va putea forma o idee asupra cheltuielilor. Va trebui sa solicitati o expertiza medico legala deoarece din ceea ce expuneti, o coma prelungita presupune mai multe zile de ingrijiri medicale daca nu cumva si o invaliditate temporara sau permannenta.
Nu am relatat totul. Din declaratiile martorilor reiese ca ar fi traversat strada. Nu este nimic concret, numai din declaratia cond. auto reiese ca a traversat strada de la stinga spre dreapta si nu a avut cum sa evite impactul, dar nu stiu de ce, pt ca era putin trecut de ora 21(pe 31 august), iar iluminatul public functiona, soseaua nu era uda, in ziua respectiva nu a plouat deloc chiar a fost o zi foarte calduroasa. Masina era avariata pe partea dreapta nu foarte tare iar vizibilitatea este foarte buna, apoximativ de la o distanta de 500m se vedea .Loviturile cele mai puternice au fost pe partea dreapta a corpului dar din acel impact a fost aruncata pe alta masina care stationa in parcare si de acolo a cazut. La locul accidentului nu exista nici o urma de frinare. In urma acestui accident sora a ramas cu o semipareza pe partea dreapta a corpului si cu probleme mintale. Am reusit sa-i fac o pensie de boala dar nu cred ca in legatura cu expertiza si cu procesul voi reusi sa scot adevarul la suprafa. A fost externata din spital la 20 de zile de la accident cu mare greutate am reusit, sa i se dea o salvare, sa poata fi transpotata la domociliu de la spital (135km). Am asezat-o pe targa cu patura, efectiv. Dupa toate acestea a invatat sa mearga, sa manance, era ca un copil mic. Nu stiu daca hainele ei cu care era imbracata in timpul accidentului vor fi acceptate ca proba la dosar. Astept si al doilea rezultat la expertiza care se face la un laborator interjudetean din Iasi.
Interventie moderator.
Asteptati rezultatul expertizei criminalistice, apoi modul in care se va pronunta procurorul.
Nu este corect sa mentionati fapte pe care nu le puteti dovedi, lucru care v-ar putea pune intr-o postura proasta in instanta.
Am sters pasajele din mesajul dvs., care nu au o sustinere legala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica elena.popa elena.popa ce mai putem face pentru a se face lumina intr-un dosar penal?In urma cu 11 luni baiatul in varsta de 20 de ani a murit intr-un accident de circulatie ,nu din ... (vezi toată discuția)
Accident rutier mortal dodo2009 dodo2009 Buna ziua Va expun cazul unui prieten si va rugam sa ne ajutati cu raspunsuri. Ruda prietenului meu a fost accidentata mortal cand traversa strada. Politia ... (vezi toată discuția)
Administrare expertiza tehnica auto Irina S. Irina S. Daca bunul mobil se afla in alt oras decat cel in care are loc cercetarea penala (parchetul dupa domiciliul suspectului) , se poate solicita ca expertiza ... (vezi toată discuția)