avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Problema chirias
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Problema chirias

Buna ziua,

Am o problema cu un chirias, mai exact am inchiriat apartamentul pe o perioada de 1 an si au trecut cam 7 luni de atunci.
Contractul a fost facut intre agentie chirias si mine, dar eu din pacate nu am fost sa-l inregistrez.

In contract este specificat ca acesta poate pleca inainte de expirarea contractului cu o notificare de 30 de zile si cu pierderea garantiei (1000 lei).

Acum el a plecat dar nu a platit lumina pe 2 luni (180 lei) si intretinerea de 280 de lei. Problema este ca in dormitor a aparut o problema in spatele unui dulap (a mucigait tot peretele si tot dulapul in spate) lucru care necesita sa inlocuiesc dulapul pe care eu am dat 600 de lei acum 2 ani plus sa dau jos peretele (era un perete fals) sa-l refac si sa zugravesc, lucru care depaseste suma pe care eu am oprit-o ca si garantie.

Ce pot sa fac in acest caz ? Pot sa-l actionez in justitie ?
Cel mai recent răspuns: factor_x , utilizator 09:26, 7 Martie 2013
daca aveti temei legal pentru a actiona locatarul in instanta,desfasurati demersurile legale
La intrarea in apartament exista incheiat proces verbal cu starea bunurilor?
Pentru toate aceste deranjamente pe care le invocati, va trebui sa le si demonstrati si sa le evaluati.
Asta se va putea cu o expertiza facuta de un expert in domeniul constructiilor. Nu cred ca va permiteti.
Sunt sigur ca igrasia din spatele mobilei nu a aparut din cauza chiriasului, iar dulapul care a costat 600 lei... nu cred ca un expert il va considera compromis in totalitate.
Va trebui sa mai stiti ca daca veti formula actiune in pretentii in instanta, va mai trebui sa platiti taxa de timbru la valoarea pe care o solicitati (aprox. 10% din valoare), ca sa nu mai vorbim de onorariul expertului, al avocatului si eventual al executorului.
Asa este ca va trecut dorul de judecata?
Chiar daca locatorul isi asuma responsabilitatea sa contracteze raport de expertiza tehnica care sa expertizeze si sa emita concluzii referitor la neajunsurile mentionate dupa plecarea locatarului ,daca nu exista si document care sa ateste starea tehnica a imobilului si a bunurilor detinute incheiat la data intrarii in fapt locatarului,pe cale de consecinta nu va exista element de proba care sa sustina starea tehnica buna invocata de locator
Daca nu exista o stare decenta de locuire, chiriasul nu admitea sa semneze contractul si sa locuiasca o perioada in acele conditii.
Starea imobilului se prezuma a fi in conditii bune, altfel nu ar exista acordul locatarului.
Important este de dovedit prejudiciul locatorului, care este cam greu, in aceste conditii.
hai sa zic ca nu e o problema cu onorariul unui avocat ca am un prieten care poate ma ajuta , dar daca eu nu am contractul inregistrat la fisc, si il actionez in judecata , eu patesc ceva ?

Alte discuții în legătură

Formarea mucegaiului ar trebui rezolvata de chirias? 22dorin 22dorin Am stat intr-un apartament in chirie 2 ani de zile si cateva luni. In primul an am avut contract de inchiriere, dar cand acesta a expirat proprietarul nu ne-a ... (vezi toată discuția)
Costuri reparatii perete afectat de scurgere - chirias sau proprietar? ElRey21 ElRey21 Buna ziua, multumesc anticipat pentru raspuns/uri! Am stat pana de curand in chirie intr-o casa aflata intr-un complex rezidential. Pe la mijlocul lunii ... (vezi toată discuția)
La inchiriere cine plateste uzura normala a peretilor ? Georgian3 Georgian3 Am locuit cu chirie cca 10 ani intr-o garsoniera si acum cand plec proprietarul doreste ca eu sa ii fac peretii in toata garsoniera... Peretii erau ok cand am ... (vezi toată discuția)