avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Costuri reparatii perete afectat de scurgere - chirias ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Costuri reparatii perete afectat de scurgere - chirias sau proprietar?

Buna ziua, multumesc anticipat pentru raspuns/uri!

Am stat pana de curand in chirie intr-o casa aflata intr-un complex rezidential. Pe la mijlocul lunii decembrie am constatat ca o teava legata de centrala avea probleme, teava era in perete si avea scurgeri, am inteles de la proprietar ca probabil de la condens. Proprietarul mi-a spus sa sun la serviciul de mentenanta al complexului, unde mi s-a spus ca nu tine de ei, e un departament separat pentru centrale. La departamentul de centrale mi s-a spus ca teava fiind in perete, tine de departamentul de mentenanta, unde sunasem initial. Casa aparent nu mai avea garantie, eu in calitate de chirias nu puteam cere fara aprobarea proprietarului sa faca reparatii, probabil ceva politica a complexului. Primul apel a fost pe 15 decembrie, iar pe 9 ianuarie m-am dat batut si am discutat cu asistenta/contabila proprietarului, care a ramas sa il anunte ce am scris mai sus. Aici poate am gresit eu, nu am mai sunat proprietarul, asistenta fiind persoana cu care am avut 99% din comunicari pe durata colaborarii.

Fast forward 3 saptamani, nu am auzit nimic, dar nici eu nu am mai sunat nicaieri, iar din cauza acelei tevi a fost afectat si mai mult peretele, s-a format igrasie/mucegai. Zona afectata este in spatele mobilei de bucatarie. Aici s-a produs o neintelegere, asistenta ii transmisese ca il voi suna eu, eu am crezut ca ii transmite mesajul in care i-am explicat ca in calitate de chirias nu sunt bagat in seama si ma va suna el dupa ce vorbeste la mentenanta.

Proprietarul acum estimeaza 5.000-10.000 de lei pentru reparatia peretelui si ma considera responsabil. Zona afectata este de 1-2 metrii patrati, in spatele unui dulap, unde intra teava in perete, iar estimarea imi pare eronata(el spune ca mobila fixa trebuie demontata si remontata si asta va fi un cost mare), dar chiar daca ar fi adevarata, in astfel de situatii nu cred ca este chiriasul responsabil si as vrea o parere a unui specialist.

Intrebarea mea este, avand in vedere contextul de mai sus, sunt eu responsabil de plata reparatiilor?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 09:48, 11 Februarie 2024
Dispoziţii generale
Art. 1788 din codul civil

Sarcina reparaţiilor
(1) Locatorul este obligat să efectueze toate reparaţiile care sunt necesare pentru a menţine bunul în stare corespunzătoare de întrebuinţare pe toată durata locaţiunii, conform destinaţiei stabilite potrivit Art. 1799.

Locator=proprietar

Nu aveți vreo responsabilitate în situația descrisă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am stat cu chirie cu contract... mi s-a spart o țeavă la bucătărie ... MitrofanGheorghe MitrofanGheorghe Am stat cu chirie cu contract... Mi s-a spart o țeavă la bucătărie și a fost inundat vecinul de dedesupt.. În urma acesteia am chemat un instalator care ... (vezi toată discuția)
Buna seara! este normal ca una din obligatiile unui chirias sa ... BESTD BESTD Buna seara! Este normal ca una din obligatiile unui chirias sa sune asa in contract? \"-să suporte cheltuielile pentru degradările de bunuri sau de ... (vezi toată discuția)
Imputare termopan fisurat/crapat/spart SebastianTM SebastianTM Buna seara...am o intrebare...sunt chirias intr-un spatiu comercial( proprietar de magazin) si am constatat ieri ca e geamul termopan din interior este ... (vezi toată discuția)