avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua, as dori un raspuns situatia urmatoare : in anul 2010 bunica din partea tatalui meu a decedat.Tatal meu este decedat din anul 1991 si a mai avut un frate
care a decedat in anul 1997 acesta din urma avand o fiica si noi suntem 3 frati.La succesiune s-a stabilit ca eu am cota parte din mostenire 1per 8. Azi am primit o comunicare de la tribunal pentru intabularea imobilului mostenit unde scrie citez:,,se intabuleaza deptul de PROPRIETATE mostenire mod dobandire succesiune in cota de 1per16....''#-o ce se intampla ? de ce difera cota parte de pe cele doua documente? Astept un raspuns cat mai repede va rog...
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2013
marybella7, utilizator
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 16:18, 11 Noiembrie 2013
Dumneavoastră şi ceilalţi doi fraţi sunteţi în drept să culegeţi succesiunea alături de fiica fratelui decedat al tatălui dumneavoastră, prin reprezentare.

Dacă bunica a avut doar doi fii, predecedaţi, descendenţii acestora culeg exact ceea ce ar fi cules tatăl lor dacă ar fi fost în viaţă. Adică, fiica fratelui decedat 1/2 iar dumneavoastră alături de cei doi fraţi restul de 1/2.

Acuma, ce s-a întîmplat în mod concret, dacă bunica a mai avut copii în viaţă la data decesului ei sau dacă a avut şi soţ supravieţuitor (care, dacă imobilul a fost bun comun, are de drept jumătate din el în urma sistării comunităţii de bunuri), e greu de spus.

Discutaţi, cu actele pe masă, cu un avocat. De preferat cu unul care cunoaşte materia succesiunilor. E cel mai simplu lucru pe care îl puteţi face.

Multumesc foarte mult pentru sfat, dar intre timp bunicul meu azi a decedat, si situatia se cam complica destul de tare.
Buna ziua, revin cu intrebari referitor la acest caz. Intre timp ne-am trezit cu 2 citatii la tribunalul in raza caruia se afla imobilul bunicilor. O sora a bunicului meu a prezentat un contract de vanzare-cumparare scris la calculator prin care se obliga sa-l intretina pe bunicul meu pana la moarte pentru terenul aferent casei, dar pe acel contract apar ca martori una din fiicele ei si sotul acesteia din urma,si ea cere ca sa i se recunoasca acest contract.Mai scrie dansa in motivare ca , casa este intr-o stare avnsata de degradare( lucru care nu este adevarat).Apoi au facut o completare de actiune prin care cer ca judecatoria sa dispuna formarea a doua loturi din imobilul teren in suprafata de 1270 mp,astfel: un lot aferent casei de locuit care sa cuprinda terenul de sub constructie si calea de acces si un lot care sa cuprinda diferenta de teren liber de sarcini.In completarea acestei cereri a matusii respective eu as adauga si faptul ca pe langa casa mai sunt anexe care sunt stipulate in certificatele de mostenitor in urma bunicii dar pe acestea ei nu le mentioneaza in ''cererea'' lor. Acesta este unul din procese si in al doilea proces cere ridicarea dreptului de superficie pe care l-am dobandit in urma succesiunii dupa bunica mea. Am consultat un avocat care ne-a luat multi bani doar ca sa ne faca intampinarile in cele doua procese , si apoi ne cere si mai multi ca sa ne reprezinte.Sincer nu ne permitem sa mai platim avocati si de aceea vrem sa ne reprezentam singuri dar nu avem cum si de unde sa stim ce se poate intampla pentru ca avocatul ne-a spus ca este foarte posibil sa pierdem primul proces in care matusa mea cere sa i se recunoasca actul respectiv facut de mana. Mai este un aspect in acest proces pe care matusa mea nu l-a stipulat in cererea ei si anume faptul ca bunicul a imputernicit-o pe un cont pe care il avea in banca.Am cerut relatii de la banca prin avocatul nostru dar banca nu a vrut sa ne spuna decat faptul ca contul a fost inchis in data de 11.03.2013. Bunicul a decedat in data de 9. 03.2013. In aceste conditii prin intampinarea pe care ne-a facut-o avocatul am cerut judecatoriei sa ceara de la banca situatia contului. Inca nu am primit nimic de la banca . Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Daca dovedim ca matusa a scos banii de la banca nu rezulta faptul ca ea nu si-a indeplinit in totalitate obligatiile de intretinere ? Din cate stiu de la avocat un contact de vanzare -cumparare cu clauza de intretinere redactat la un avocat prevede si aceasta obligatie dar in contractul lor nu scrie asa ceva.
2. Ce sanse avem sa castigam aceste procese?
Sincer nu ne permitem sa mai platim avocati. Mai exista un aspect pe care am uitat sa-l mentionez mai sus si anume faptul ca verisoara mea este minora si a fost citata la tribunal ea personal dar nu si mama ei care este tutorele ei. Au dreptul sa cheme in instanta un minor de 16 ani intr-un astfel de proces? Si apoi dupa inmormantarea bunicului noi nu am primit cheile de la casa, acte, absolut nimic. Nici macar copie dupa certificatul de deces ca sa o prezentam la munca sa motivam ziua in care am lipsit pentru inmormantare. A trebuit sa ma duc la primarie in comuna ca sa cer un duplicat al acestuia. Si apoi bunicul era analfabet , la succesiunea dupa bunica a semnat cu amprenta si notarul i-a citit ce scrie in certificatul de mostenitor. Noi am anexat la intampinare si poze cu casa in care demonstram ca nu este intr-o stare avansata de degradare dar si o copie legalizata dupa certificatul de mostenitor al bunicului unde se vede ca a semnat cu amprenta nu cu semnatura cum apare pe '' contractul'' lor.
Va rog din suflet sa ne ajutati, nu vreau sa pierd singurul lucru pe care l-am mostenit de la tatal meu. Luni 11.11.2013 avem termen la proces si as dori sa stiu ce sa spun in instanta pentru ca au cerut interogatoriul nostru. Adica sa stiu cum sa ma exprim acolo.
oare chiar nu ma poate lamuri nimeni in aceasta situatie?
situatia nu este deloc simpla, iar fara avocat angajat nu aveti , practic nici o sansa. astfel de procese implica foarte multe aspecte procedurale pe care nu le cunoasteti . mai ales ca se pare ca partea adversa are o strategie bine facuta. trebuie contestat actul adus de ei la un moment dat, trebuie aduse si administrate probe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare-cumparare cu act sub semnatura privata (chitanta de mana) ContSters222775 ContSters222775 Inainte de decesul bunicii mele, in 1976, tatal meu a instrainat printr-o chitanta de mana, o casa de locuit, fara acordul expres al bunicii mele (nu exista ... (vezi toată discuția)
Pot intabula lotul moștenit? Gruia68 Gruia68 Bunica moare în 2008 . Avea 3 copii . Cel mare decedase și avea 2 copii . Copii lui deschid un proces de succesiune în timpul căruia are loc o tranzacție ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters48919 ContSters48919 Bunica decedata in 1996, tatal si o matusa decedati in 2007, o matusa in viata . Dupa moartea bunicului s-a dezbatut succesiunea iar in certificatul de ... (vezi toată discuția)