avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot intabula lotul moștenit?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot intabula lotul moștenit?

Bunica moare în 2008 . Avea 3 copii . Cel mare decedase și avea 2 copii . Copii lui deschid un proces de succesiune în timpul căruia are loc o tranzacție în urma căreia instanța hotărăște , conform și cu ceea ce au cerut tata și fratele lui , ca tatăl meu să primească o jumătate anume fiind menționat cu cine se învecinează fratele lui primește jumătatea cealaltă de casă cu aceleași mențiuni respectiv cu cine se învecinează la toate punctele cardinale .

După patru ani în 2012 are loc o alipire pentru a se putea ajunge la suprafață reală a terenului respectiv 240 mp cu tot cu construcție deoarece în proces se dezbatuse un teren de 201 mp dar bunicii mei mai cumpăraseră un teren de 98 mp pe care nu îl alipiseră niciodată și astfel se face un alt cadastru pe noile dimensiuni și se eliberează certificate de moștenire pe numele tatălui meu și a fratelui său . În octombrie același an se dezmembrează de cadastrist se obțin numere cadastrale ale celor două loturi dar nu se intabulează .

Tatăl meu a decedat în februarie 2013 și nu deținea certificatul de moștenire și aștepta să fie repus în drepturi pe lotul moștenit de la bunica conform hotărârii judecătorești definitive și irevocabile . Acest lucru nu s-a întâmplat iar după tata a decedat și mama în august același an .

Abia în 2016 mai cele trei surori pe care le am și fratele au fost în sfârșit de acord să facem succesiunea la notariat . În tot acest timp eu nu am știut de existența certificatului de moștenire al tatălui meu ci doar de hotărârea judecătorească definitivă și irevocabilă prin neapelare în termen de 15 zile .

Am aflat de existența lui când am fost la fratele tatălui meu pentru a-i cere actele necesare pentru succesiune la notariat . În urma succesiunii la notariat deși notarul a fost informat că eu trebuie să rămân cu jumătatea de casă iar fratele meu cu apartamentul a făcut succesiunea făcând câte un certificat de moștenitor mie și fratelui meu ( surorile au renunțat la moștenire ) din care rezultă că am moștenit fiecare 1/2 din apartament și câte 1/4 din casă urmând după cum spunea el ca eu și fratele meu să facem ne donație sau acte de vânzare-cumpărare pentru a rămâne fiecare cum am stabilit respectiv el cu apartamentul iar eu cu casa adică 1/2 din casă .

Au trecut 3 ani în care fratele meu a făcut tot posibilul să nu facem actele așa cum stabilisem anterior . Am aflat apoi în noiembrie 2019 de dezmembrarea imobilului și numerele cadastrale ale celor două loturi rezultate din dezmembrarea imobilului . Am făcut cereri la OCPI pentru numerele cadastrale ale celor două loturi rezultate dar mi se dădeau înapoi de la ghișeu pentru că nu există.

Am cerut o audiență iar inspectorul mi-a spus , în prezența unui cadastrist autorizat și plătit de mine , că nu am venit unde trebuie și că ar trebui să merg la TEHNIC pentru a afla situația celor două loturi rezultate din dezmembrarea imobilului respectiv valabilitatea numerelor cadastrale , reproșându-i chiar cadastristului Claudiu Badea că nu știa acest lucru .

La două zile primesc o scrisoare recomandată de la OCPI ca răspuns la petiția mea cum că de la 01.01.2012 numerele cadastrale din sistemul ETERRA rămân valabile în consecință și cele două numere cadastrale ale celor două loturi rezultate din dezmembrarea imobilului .

Drept urmare sunt în situația în care tatălui meu îi este atribuit în instanță explicit o parte de casă se face alipirea pentru a se ajunge la situația reală a terenului respectiv de la 201 mp la 240 mp se face dezmembrarea cadastrală și se dau numerele cadastrale fără a se intabula , sunt moștenitor împreună cu fratele meu și vreau să intabulez pe lotul moștenit de tatăl meu conform cu hotărârea judecătorească definitivă și irevocabilă .

Mentionez că în perioada 1994-2019 atât când trăia bunica mea cât și după decesul bunicii și al tatălui meu sunt singurul care am construit , renovat și îmbunătățit situația imobilului singurul care a locuit neîntrerupt de atunci cu contract la apă și canalizare , la gunoiul menajer , singurul care am plătit impozitul imobilului și tot eu am plătit în fapt despăgubirile date de tatăl meu în urma procesului de succesiune pentru 1/3 din valoarea imobilului .

Am dreptul conform actelor existente să intabulez notarial conform cu hotărârea judecătorească definitivă și irevocabilă ? Cu mulțumiri pentru eventualele răspunsuri .
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Decembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Gruia68 , utilizator 17:26, 7 Decembrie 2019
Ca regula puteti face operatiunea de intabulare in baza hotararii judecatoresti doar ca in situatia dumneavoastra au mai aparut si operatiuni de alipire si dezmembrare. Dacă aveți toate actele in regulă (dezmembrarea și alipirea au fost constatate prin înscris notarial), puteti sa faceti înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară.
Va rog sa țineți cont ca acesta este un răspuns general, analizarea inscrisurilor putând conduce la o altă opinie.
Practic mătușa mea cu complicitatea notariatului , stiind că tatăl meu este grav bolnav , a oprit intabularea notarială care nu necesita mulți bani , nu a spus nimic despre acest lucru , tatăl meu a decedat și au intrat în rol fratele meu și cele trei surori pe care le avem întârziind actul de moștenire 3 ani apoi a rămas fratele în rolul principal al celui care trage de timp încă 3 ani și jumătate

mătușa cu cei doi fii ai săi au înstrăinat cota de 1/2 din imobil care le-a revenit după decesul unchiului meu decedat în 2018 deși nu se făcuse ieșirea din indiviziune iar fratele meu tinandu-mă pe loc deși îl informasem că am aflat despre partajul după succesiune la notariat precum și că plătesc eu taxele notariale a găsit tot timpul scuze gen : mă doare stomacul , nu am timp etc.

Într-un final este vorba despre o escrocherie pusă la cale de mătușa mea cu mulți ani în urmă și care și-a câștigat în timp mulți "adepți " , unii dintre ei cu avantaje materiale alții doar pentru că așa au considerat ei .

Dacă aveți amabilitatea și timpul necesar de a putea discuta cu dumneavoastră toată amploarea "proiectului" mătușii mele veți constata gravitatea faptelor comise de cei care au sprijinit-o în demersurile ei , cum ar fi trebuit după calculele lor să decurgă lucrurile și cum am fost la un pas de moarte din cauza lor pentru că ceea ce știți din ce v-am relatat în scris până acum este doar o parte dintr-un scenariu care putea fi pus la cale doar de niște oameni cu probleme psihice care și-au permis să încerce să facă propria justiție indiferent de consecințe .

Toate acestea le pot spune și dovedi într-o discuție privată sau , în cazul în care se ajunge acolo , în tribunal . Dacă îmi veți permite să vă contactez telefonic sau direct vă pot spune mai multe. Cu mulțumiri .
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Decembrie 2019
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, am un teren in indiviziune cu o matusa, fiind mostenitorul ... alxx12344 alxx12344 Buna seara, am un teren in indiviziune cu o matusa, fiind mostenitorul legal dupa tatal meu decedat, nea m inteles intr un fel pentru dezmembrarez dar cand au ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren, dezmembrare. buna ziua! am intalnit o problema ... vitalsmart vitalsmart Vanzare teren, dezmembrare. Buna ziua! Am intalnit o problema la achizitia unui teren. Vanzatorul are un lot de 5000mp. Pe acest teren este o casa. La OCPI ... (vezi toată discuția)
Teren rezultat prin alipire --> cf vechi deschise AlinaPopa13 AlinaPopa13 Buna seara! Doresc sa achizitionez un teren rezultat prin alipirea cadastrala a unor parcele (adica nu prin act notarial). Sapand prin arhiva, am constatat ... (vezi toată discuția)