avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA depasire prag tva, anulare facturi ulterior
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

depasire prag tva, anulare facturi ulterior

Am urmatoarea situatie.
Mi s-a anulat CIF in iulie 2012 si am devenit neplatitor de tvaca urmare a anularii acestuia.
La inceputul lunii ian 2013 am facturat aprox 280000 lei reprezentant prima rata a unui contract - proiect IT asa cum se stipula in contract.
Am depus declaratia la ANAF, am redevenit platitor de tva prin depasire pe anul 2013.
La luna martie 2013 clientul sustine ca nu este multumit de desfasurarea lucrarilor la acest proiect si doreste rezilierea contractului si stornarea primei rate din contract, precum si restituirea sumei, partial sau integral.
Ce se poate face in aceasta situatie, cum se procedeaza? Cei de la ANAF de care apartin spun ca aceasta situatie nu exista prevazuta undeva. In urma stormarii partiale/in intregime a facturilor nu ar mai exista de fapt baza legala indeplinita pentru treecerea la platitor din luna ianuarie. Raman platitor sau nu?
Va rog sa ma indrumati.
Va multumesc anticipat.
#-o
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 17:03, 6 Martie 2013
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc pentru raspuns.
Imi cer scz ca insist insa intrebarea mea era legata de faptul daca in aceasta situatie imi pastrez sau nu calitatea de de platitor de tva redobandita in ianuarie 2013, nu daca aplic sau nu sistemul de tva la incasare.
Buna ziua,

In opinia mea va pastrati calitatea de platitor de TVA, cazul dvs. find prevazut de art 138, alineatul litera a) care preciseaza ca
Baza de impozitare se reduce în următoarele situaţii:
a) dacă a fost emisă o factură şi, ulterior, operaţiunea este anulată total sau parţial, înainte de livrarea bunurilor sau de prestarea serviciilor;


Revenirea la aplicarea regimului aplicabil inreprinderilor mici, se poate face in cazul dvs. dupa inchiderea anului 2013, potrivit art.152, alineatul 7 din Codul fiscal care precizeaza ca:
Persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 care în cursul anului calendaristic precedent nu depăşeşte plafonul de scutire prevăzut la alin. (1) poate solicita scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153, în vederea aplicării regimului special de scutire, cu condiţia ca la data solicitării să nu fi depăşit plafonul de scutire pentru anul în curs.


Numai bine,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stornare factura in iulie emisa in iunie ioanaep ioanaep stie cineva sigur cu se procedeaza in cazul in care o factura emisa in iunie treb stornata in iulie? Se foloseste tva 19% pentru stornare sau 24%. Pentru mine ... (vezi toată discuția)
Preluare rate apartament ilmir1 ilmir1 Buna ziua Firma mea vrea sa preia de la o persoana fizica un apartament cumparat de acesta in rate la dezvoltator. Se ridica citeva probleme: 1 Dezvoltatorul ... (vezi toată discuția)
Vanzare mijloc fix tatiana1 tatiana1 In luna ianuarie 2010 a fost achizitionat un mijloc fix in valoare de 17597 pentru care a fost calculata amortizare pana in luna octombrie 2010 de 1386 si ... (vezi toată discuția)