avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Pensie privata pilonul III
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Pensie privata pilonul III

Buna ziua, cotizam pana astazi (data anuntului) lunar pentru pensia privata la BC* pilonul III. Din fericire nu cotizez de multa vreme doar din septembrie anul trecut pentru ca totul este o mare teapa. M-am gandit sa ma interesez care este dobanda anuala la cotizatia mea (cotizam 35/luna 420/an). Am aflat cu stupoare ca nu numai ca nu am deloc dobanda, ci in plus banca imi ia 4% comision anual (din fiecare 420 lei parca). deci cotizam ~403lei/an. In 40 de ani (atat mai am pana la pensie) cu 403 lei iti iei o guma Pokemon si un strat de ceapa in 2053. In momentul in care am cerut lamuriri mi s-a raspuns ca unui tampit "pai cresterea nu o facem noi,... puteti mari dumneavoastra" (adica sa iau teapa mai mare). Am depus astazi cerere de retragere, si am intrebat cum pot sa imi recuperez banii (nu e suma mare 206 lei dar sincer mai bine fac orice altceva cu ei sau ii dau unui om necajit decat sa le las unor excroci + ca nu imi place sa imi iau tepe de genu si caut sa ma razbun cat pot (nu atat pt suma ci din principiu,... mai bine "=" decat pe "-" sau pierd io da pierzi tu mai mult)). Mi s-a raspuns (tot pe un ton semi-ironic) cum ca pot doar la 60 de ani (peste 35 bininteles tot fara dobanda). Intrebarea mea e urmatoarea,... pot sa fac ceva sa *** banca? Nu neaparat sa imi recuperez banii ci mai mult ca sa le intorc favoarea (bineinteles daca se pot recupera si asta), o plangere undeva? Nu cred ca mai am contractul cu care am semnat (mi-am uitat mapa cu acte intr-un local si nu am mai gasit-o si din cate tin minte contractul era in ea). Se poate sa cer bancii o copie dupa contract si sa fac vre-o plangere undeva? Mi se pare teapa totala. Adica sa cotizezi ca fraieru cate 403 lei/ an (daca nu cresti) si sa primesti la gata aceeiasi bani inapoi (dupa ce banca i-a folosit) fara dobanda. Adica bagi 16800 lei (timp de 40 ani) si primest tot atata inapoi. De ce sa nu ii bagi intr-un cont? Ai dobanda 4-5-6-7% cat o fi si te alegi ceva (dupa calculele mele cu dobanda la dobanda vre-o ~70000 ron) (asa se merita si sa cresti). Logic ca 400 lei de acum in viitor nu au aceeasi valoare. Mai mult de atat de ce nu se spune acest lucru si de ce daca te prinzi de teapa nu poti sa ii scoti? Pot face ceva in afara sa scriu pe cate forumuri gasesc si sa atrag atentia la cate persoane stiu?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2013
CountPorcula1987, utilizator
Cel mai recent răspuns: CountPorcula1987 , utilizator 12:52, 7 Martie 2013
depinde cum isi organizeaza investitiile cei de la bc*. de exemplu eu am la o alta societate si pot sa verific contul online , unde observ si capitalizarea (dobanda aferenta)
Si eu am,... asa m-am prins de teapa (asa mi s-a confirmat teapa). Tipa de la relatii clienti a tras de timp cat a putut pana mi-a facut contul pe site-ul lor spera sa uit. Duminica i-am trimis un mail in care am specificat ca daca pana miercuri (data de azi) nu am contul facut joi renunt oricum. De curiozitate cat aveti in cont (dupa un an de cotizare)? (nu trebuie sa ziceti sume sunt curios daca doar mai mult sau mai putin si cu cat la suta)? Aveti dobanda? Cat %?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2013
CountPorcula1987, utilizator
Evolutia unitatii este in jur de 7.7% pe an variabil (dobanda aferenta)
Ms de raspuns,... in cazul meu si cu 7.7% pe an nu mi s-ar merita tinand cont ca BC* ia 4% deci as ramane cu 3.3% mai putin decat daca as depune eu banii intr-un cont.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiu cotizare bună ziua! am 24 ani si 3 luni de vechime si ... Anna393 Anna393 Stagiu cotizare Bună ziua! Am 24 ani si 3 luni de vechime si trebuie sa ma pensionez. La calculul pensiei , merita sa îmi cumpăr încă 1 an de vechime ... (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare iuliana1966 iuliana1966 Buna ziua Unchiul meu are pensie de invaliditate gradul 3 si are varsta de 50 de ani. Am inteles ca perioada de invaliditate se considera vechime in munca. El ... (vezi toată discuția)
Nu am primit inca decizia de pensie, ce pot face? de cand voi primi drepturile de pensie? inginerautocad inginerautocad Buna seara tuturora, Am depus dosarul(complet)de pensionare anticipata pe 21.07.2011. Pana azi(24.10.2011)-nici un raspuns. Deoarece pe 13 iunie 2011(cand ... (vezi toată discuția)