avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contestare act de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contestare act de donatie

Am doua fiice si am donat uneia dintre ele un apartament acum 14 ani. Am aflat de curand ca fata mea a pus ipoteca la banca pe acest imobil si eu in calitate de parinte donator nu sunt de acord. Sotul meu a murit la doi ani dupa donatie. Exista vreo procedura prin care se poate contesta actul de donatie? Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 17:09, 19 Februarie 2009
Logica este una singură: atentatul nu intră la delicte şi cruzimi, după cum enumerarea unor alte fapte la fel de grave depăşeşte cadrul prevăzut de art.831 cod civil. Deci, logica privea doar corectitudinea din punct de vedere juridic, nu legat de speţă.

Iar contestarea actului poate privi, în acest caz, toate aspectele. Adică, atît nulitatea, cît şi revocarea. Nu am putut fi de acord cu formularea:

Domnule avocat, donaţia este irevocabilă. Cum să ceară anularea?

La care zic: simplu. Aşa cum se cere anularea oricărui act, anulare care nu are nimic a face cu irevocabilitatea.
alte fapte la fel de grave era o mentiune facuta intre paranteze,dupa ce am mentionat ca legea reclama savarsirea de delicte, cruzimi si injurii grave. Cu ce am depasit cadrul dispozitiilor codului civil?


Formularea mea din acel mesaj este nefericita, mea culpa. Imi cer inca o data iertare fata de domnul avocat pentru acea formulare!
Art. 831
Donatiunea intre vii se revoca pentru ingratitudine in cazurile urmatoare:
1. Daca donatarul a atentat la viata donatorului.
2. Daca este culpabil in privinta-i de delicte, cruzimi sau injurii grave.
3. Daca fara cuvant ii refuza alimente.


Cam acestea sunt toate. Fără alte fapte la fel de grave.

Brom a scris:

alte fapte la fel de grave era o mentiune facuta intre paranteze,dupa ce am mentionat ca legea reclama savarsirea de delicte, cruzimi si injurii grave. Cu ce am depasit cadrul dispozitiilor codului civil?



Cand treci ceva in paranteze incerci sa exemplifici termenii de dinainte de paranteze. Prin urmare faptele grave la care faceam referire nu puteau reprezenta decat delicte, cruzimi si injurii grave. Nu-i asa ca m-am incadrat in textul legii?
Aşa este, Brom. Sunteţi în litera legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act donatie maya28 maya28 buna ziua. parinti mei mi-au donat un teren, printr-un act de donatie la notar, unde s-a specificat ca imi doneaza definitiv si irevocabil bunul ... (vezi toată discuția)
Act de donatie danut74 danut74 soacra mea a facut act de donatie sotiei mele pe o garsoniera...acum vrea sa strice actul de donatie....se poate?:O (vezi toată discuția)
Anulare donatie adinavisan adinavisan Va rog sa-mi spuneti daca o donatie se poate anula , in ce conditii si in ce termen de la inregistrarea ei la notar. (vezi toată discuția)