avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Ce mai se poate face? (prescriptia?) :help:
Discuție deschisă în Executare silită

Ce mai se poate face? (prescriptia?) :help:

Am nevoie si eu de un sfat avizat, sunt putin confuz si nu stiu ce as putea face mai departe:

Am avut un dosar executional prin care am incercat sa evacuez din imobilul personal niste ocupanti abuzivi. Dupa nenumarate suspendari, stramutari... s-a obtinut o hotarare irevocabila prin care s-a constatat ca actele din dosarul executional au fost perimate in urma cu 4 ani.

Avand in vedere acest aspect as avea cateva intrebari:

1. Daca ma opresc aici, se considera ca titlul de evacuare este prescris?, tinand cont ca dupa lege incepand de la data din care a fost desfintat dosarul executional incepe sa curga un nou termen de prescriptie! In cazul imobilelor este 3 sau 10 ani?
Se poate considera drept real imobiliar?... intre mine si ocupanti nu a existat niciodata vreo conventie, inchiriere, ...etc.... sunt ocupanti abuziv!

2. Ce se intelege prin repunerea in termen a titlului dupa ce a fost constatata prescriptia? Se mai poate cere asa ceva acum?

3. Daca e sa o iau de la capat, se poate merge pe ordonanta presedentiala de evacuare? ...tinand cont ca a existat odata o hotarare de evacuare, scopul actual fiind doar acel de a obtine un nou titlu de evacuare!
Ma ajuta cu ceva in acest sens noul cod civil?

V-as fi recunoscator daca m-ati ajuta cu ceva sfaturi!




Cel mai recent răspuns: remusul , utilizator 14:11, 10 Martie 2013
Cod de procedura civila SECŢIUNEA a VI-a2
Prescripţia dreptului de a cere executarea silită
Art. 405
(1)Dreptul de a cere executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia acţiunilor reale imobiliare, termenul de prescripţie este de 10 ani.
(2)Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a cere executarea silită.
(3)Prin împlinirea termenului de prescripţie orice titlu executoriu îşi pierde puterea executorie.


Cunosc si eu art.405 ... insa nu stiu in cazul meu care este termenul de prescriptie!
Mergeti in paralel pe ambele variante (nu va opreste nimeni):
1.Depuneti la executor o cerere de staruire in executare mergand pe premiza ca este titlu in materie imobiliara (daca executarea este perimata nu inseamna neaparat ca este si prescrisa). Dupa spusele ICCJ insa nu stiu daca sunt prea multe sanse pentru ca ei au catalogat actiunea in evacuare ca urmarind valorificarea unui drept de creanta [ link extern ] .
2. Mergeti si pe varianta unei alte actiuni in evacuare. Daca instanta ar considera ca exista autoritate de lucru judecat s-ar ajunge la un nonsens pentru ca nici nu ii puteti evacua pe o hotarare deja existenta insa nici alta nu puteti obtine. Pot ramane acolo mult si bine, ba mai mult s-ar putea considera ca au un just titlu si se poate ajunge si la uzucapiune.

Daca nici astea nu merg mergeti pe revendicare. Este imprescriptibila, nu se pune problema de autoritate de lucru judecat in cazul dvs insa veti taxa la valoare.

Si nu in ultimul rand poate ca ar trebui sa faceti si o plangere penala pentru tulburare de posesie.

PS Nu sunt avocat insa asa vad eu lucrurile. Este doar punctul meu de vedere (pentru mai multe detalii a se vedea definitia punctului de vedere in acceptiunea lui David Hilbert!)
Una este perimarea executarii, art. 389 vechiul cod de procedura (caci inteleg ca e o actiune veche si deci e pe vechiul cod), daca au trecut mai mult de 6 luni intre actele de executare si alta e prescriptia titlului executoriu, care eu spun ca in cazul dvs este de 3 ani de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti in baza careia ati inceput executarea.. Dreptul de a cere executarea silita este distinct de dreptul material la actiune. Inteleg ca si titlul executoriu ar fi emis de mai mult de 4 ani cel putin. Daca dreptul la actiune nu este prescris, va sugerez sa intentati o noua actiune in evacuare, instanta va tine cont de vechea hotarare ce se bucura de efectul pozitiv al autoritatii de lucru judecat. In cel mai rau caz este un mijloc de proba hotararea anterioara.
Nu se poate ajunge la uzucapiune atata vreme cat dvs ii "deranjati" ca proprietar, adica nu se vor putea prevala niciodata ca ar fi stapanit sub titlu de proprietar, ca urmare a pasivitatii dvs.
Sigur ca aveti atat calea ordonantei cat si a cea a dreptului comun. Luati-o pe calea ordonantei, pe noul cod de procedura se poate transforma ordonanta in cerere pe dreptul comun, daca se incurca lucrurile.(in vechiul cod se putea modifica doar pana la prima zi de infatisare)
Multumesc de raspunsuri!

Inainte de introducerea unei noi actiuni de evacuare, este necesar sa se constate prescriptia vechiului titlu? Inca nu este nici o hotarare in acest sens!

Este normal, tinand cont ca in toti acesti ani am avut contestatii la executare pe rol, sa se considere perimat dosarul executional pe motiv ca au trecut mai mult de 6 luni intre doua somatii?

Simplul fapt ca erau contestatii la executare nu poate fi considerat ca un impediment? Eu nu am stat in pasivitate, doar ca executorul nu a vrut sa faca nimic pana se solutioneaza contestatiile! La inceputul fiecarei contestatii, executarea a fost suspendata pe cale de ordonanta!

In toate contestatiile la executare a fost invocata perimarea. Pana acum toate au fost respinse, dar in ultima s-a constatat perimarea in 2008. Aceasta ultima contestatie a fost pe rol 2 ani? E normal sa tina atat o contestatie la executare? Stiu ca acestea trebuie sa se judece in regim de urgenta!

Tinand cont ca tot timpul au fost contestatii la executare, nu era normal sa se constate perimarea in interiorul termenului de prescriptie, ca sa pot inainta o noua cerere spre executor?

Credeti ca as putea inainta si o cerere catre CEDO?

As fi recunoscator daca ati m-ai putea sa imi dati ceva sfaturi!
Ultima modificare: Duminică, 10 Martie 2013
remusul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescripþie executare silitã ccristy ccristy E prescrisă executarea silită dacă: - titlul executor e mai vechi de trei ani - cererea de executare silită aprobată de instanţă datează din urmă cu ... (vezi toată discuția)
Executare dorinv dorinv speta: o executare silita. Cerea de executare facuta in 2003, executorul obtine incuviintarea executarii. Face poprire pe conturile debitorului. Intervin niste ... (vezi toată discuția)
S-a constatat perimarea actelor din dosarul executional- cale de atac? remusul remusul Din anul 2007 am un dosar executional pe rol cu privire la evacuarea unor persoane care imi ocupa in mod abuziv locuinta (nu au nici un act, nimic la mana ca ... (vezi toată discuția)