avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara neplatita niste ani, recuperare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara neplatita niste ani, recuperare

Buna.
Parinti mei au divortat de multi ani.
Eu mai am un frate, iar amandoi am fost incredintati mamei,tatal nostru trebuind sa plateasca pensie alimentara. Insa el nu a platit niciodata aceasta pensie alimentara.Fratele meu acum are 19 ani iar eu 16. Mama nu a vrut sa faca plangere impotriva lui, dar daca ar face acum va plati din urma? Daca da, va plati si pentru fratele meu pana cand a implinit 18 ani?
Va multumesc!
Sumele cu titlu de pensie de intretinere nu se prescriu .Puteti solicita prin executorul judecatoresc obligarea debitorului la plata sumelor restante . Puteti de asemenea formula o plangere penala pentru abandon familie art, 305 cod penal si va constituiti parte civila cu suma restanta .
Pentru fratele carte a implinit 18 ani sumele se vor prescrie in term,en de 3 ani de la implinirea majoratului . Daca fratele se afla in continuarea studiilor poate solicita prin instanta obligarea tatalui sau la pensie , aducand o adeverinta de la facultate .
Nu veti putea recupera sumele restante mai vechi de 3 ani.
Daca fratele mai mare e in continuarea studiilor, va putea cere pensie in instanta in nume propriu.
Cand s-a hotarat sa platesca pensie, de cat timp nu a platit ?
Neplata pensiei de intretinere, cu rea credinta, timp de cel putin doua luni constituie infraciunea de abandon de familie , incriminata de art . 305 din Codul penal.
Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila a partii vatamate, impacarea inlaturand raspunderea penala.

Prin actul de sesizare, reprezentant de plangerea penala prealabila, partea vatamata se poate constitui parte civile, in vederea recuperarii prejudiciul ce a fost cauzat prin neindeplinirea obligatiei legale de intretinere, cuantificand sumele de bani ce sunt datorate ( asadar, se vor preciza deflacat sumele de bani cu titlu de daune morale si materiale ).

Astfel, prin constituire de parte civile , se pot recupera sumele de bani datorate cu titlu de obligatie de intretinere, neplatite .

Partea vatamata se poate constitui parte civila oricand , in etapa urmaririi penale, in etapa judecatii procesului penal manifestarea de vointa fiind conditionata de citirea actului de sesizare si de inculpare (rechizitoriul ).

Dupa acest moment procesual, constituirea de parte vatamata poate avea loc daca exista acordul celorlalti impricinati.

Impacarea partilor este totala, definitiva si neconditonata ,este personala si poate fi manifestata pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti ( chiar in etapa recursului procesului penal ).

Legiutorul a prevazut un caz special de acordare a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, in situatia in care este savarsita infractiunea incriminata de art . 305 din Codul penal, abandonul de familie , pentru prima fapta de natura aceasta.

Astfel, chiar daca nu sunt indeplinite cerintele pentru acest mod de individualizare a pedepsei instanta de judecata dispune aplicarea dispozitiilor speciale cu referire la infractiunea sus amintita.

Copilul major
se poate adresa instantei de judecata, in vederea stabilirii dreptului la pensia de intretinere, daca studieaza si dovedeste starea de nevoie prin nerealizarea unor venituri, necesare asigurarii traiului.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere abandon de familie udith udith Asi vrea sa interesezi ca fostul soti,nu plateste pensia alimentara de 35 luni,ce pot sa fac? Am fost si la executor care nu a facut nimic in afara de un ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare ovidiunicu ovidiunicu datorita situatiei economice precare nu am reusit sa platesc pensia alimentara in ultimii 10 ani. fosta sotie a inteles lucrul acesta si pana luna trecuta nu a ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara AdrianaEnescu AdrianaEnescu In cazul in care fostul sot nu mi-a platit pensia de intretinere pentru copil de un an si doua luni si doresc majorarea acestia, pot solicita si majorarea ... (vezi toată discuția)