avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... plangere abandon de familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

plangere abandon de familie

Asi vrea sa interesezi ca fostul soti,nu plateste pensia alimentara de 35 luni,ce pot sa fac? Am fost si la executor care nu a facut nimic in afara de un proces verbal,a fost un nesimtit. X-(
Cel mai recent răspuns: udith , utilizator 14:19, 3 Septembrie 2013
Depuneti o plangerea penala prealabila, in sensul savarsirii infractiunii de abandon de familie, incriminata de art.305 din Codul penal.

Impacarea partilor inlatura raspunderea penala , reprezinta o cauza care inlatura raspunderea penala, incidenta pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.( chiar in etapa recursului procesului penal ).


In calitate de parte vatamata, va puteti constitui parte civila, in vederea recuperarii prejudiciului cauzat,precizand defalcat sumele de bani cu titlu de daune morale si materiale.

Aceasta posibilitate exista oricand, in cursul urmaririi penale .
In fata instantei de judecata constituirea de parte civila se poate initia pana la citirea actului de sesiza si de inculpare, rechizitoriul.

Actiunea civila alaturata celei penale trebuie sustinuta de mijloace de proba , si , ulterior, in temeiul hotararii judecatoresti, se poate proceda la executarea silita a debitorului obligatiei legale de intretinere, raportat la aceste sume de bani.

Legiutorul a prevazut un caz special de suspendare conditionata a executarii pedepsei, chiar daca nu sunt intrunite conditiile prevazute de lege pentru acest mod de individualizare judiciara a pedepsei.( in cazul in care este primul conflict cu legea penala ).



Executarea silita vizeaza indentificarea bunurilor mobile si imobile, detinute, in vederea indisponibilizarii lor.

Totodata, pot fi poprite si veniturile salariale.



Succes.
am citit ca trebuie dat plangerea dupa 2 luni de neplata,daca a decurs mai mult procurorul araunca inapoi plangerea nerezolvata. Nu are loc de munca cu contract,la negru lucreaza,nu poate fi retinuta din salariu. Ce pot sa fac atunci in legatura cu recuperarea datoriei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere-neplata Eladaela Eladaela In cazul in care s-a stabilit o pensie de intretinere de 166 ron ptr fiecare copil iar tatal lor trimite 100 ron ptr amandoi copiii,ce as putea face eu?Cineva ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara AdrianaEnescu AdrianaEnescu In cazul in care fostul sot nu mi-a platit pensia de intretinere pentru copil de un an si doua luni si doresc majorarea acestia, pot solicita si majorarea ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare AnaKarina AnaKarina Buna ziua.am si eu o intrebare.am divortat de cateva luni iar fostul sot nu vrea sa plateasca pensia alimentara pentru cei doi copii minori in valoare de 266 ... (vezi toată discuția)