avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... TAXA DE TIMBRU JUDICIAR
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

TAXA DE TIMBRU JUDICIAR

In situatia deschiderii unui proces impotriva unei societati de asigurare in baza politiei de asigurare RCA, in urma unui accident in urma caruia sotul meu a decedat, pentru despaguire daune morale si financiare trebuie achitata taxa judiciara de timbru?. Puteti sa imi dati si o baza legala in acest sens? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: aroua_79 , utilizator 11:59, 13 Martie 2013
In primul rand ar trebui sa existe un dosar penal pentru ucidere din culpa, din moment ce spuneti ca sotul dvs. a decedat.

In mod normal trebuie sa va constituiti parte civila in acel dosar ( este scutita cererea de taxa de timbru ) iar societatea de asigurari este parte in dosar.

Va recomand insa pentru consultanta si asistenta juridica sa va reprezinte un avocat, pentru a formula cererile si probatoriile in termenul legal.

Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2013
ContSters258148, utilizator
Pentru actiunile in pretentii se achita taxa de timbru conform legii taxelor de timbru L.146/1997. Daca aveti venituri mici puteti solicita scutirea, reducerea ori esalonarea taxei de timbru aducand dovezi.
Daca sotul dv a fost victima unui accident provocat de altcvineva va puteti constitui parte civila in procesul penal, solicitand atat daune materiale cat si morale inculpatului in solidar cu societatea de asigurari.

Daca alegeti calea civila, intradevar nu se achita taxa de timbru art. 15 lit. o din Legea 146/1997
Daca despagubirile se acorda in cadrul procesului penal nu se achita taxa de timbru. Pentru daunele morale cererea este scutita si in civil.
Va multumesc tuturor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O persoana juridica trebuie sa plateasca taxa de timbru pentru daune morale? gabygaby gabygaby o societate comerciala daca deschide un proces catre o alta persoana juridica sau persoana fizica si cere daune morale trebuie sa plateasca taxa de timbru? am ... (vezi toată discuția)
Scutire la plata taxei judiciare de timbru. MelindaB. MelindaB. SALUT ! Bine v-am gasit.:) (sunt noua pe aici) M-ar interesa opiniile voastre in aceasta speta. In prima instanta, reclamanta avand pretentii banesti, ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru olivia stoicescu olivia stoicescu Institutia la care lucrez a primit de la aceeasi persoana (in decurs de cateva luni) 3 sesizari pt.nereguli constatate la o societate,deplasandu-se de fiecare ... (vezi toată discuția)