avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj dupa revenirea din CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj dupa revenirea din CCC

buna ziua in data de 803 2013 copilul meu a facut 2 ani ,am avut contract de munca suspendat pe perioada 105 2011-803 2013 pentru CCC . am facut scrisoare catre firma unde lucram pentru reinceperea activitatii cu data de 9032013 .am primit acasa instiintare ca postul meu s-a desfiintat si ca mi se ofera postul de camerista in hotel ,postul anterior fiind de secretatra in cadrul firmei.cum data de 903 2013 a picat sambata m-am prezentat in 11032013 la locul de munca si print-o adresa la patronul firmei i-am spus ca nu consider postul echivalent cu functia detinuta anterior si ca datorita situatiei in care s-a desfiintat postul meu am dreptul la somaj acesta a refuzat dandu-mi o adresa catre ITM in care a declarat ca situatia firmei este precara si s-ar putea sa concedieze tot personalul si ca nu are nici un post pentru a ma primi inapoi. m-am dus catre ITM cu acea adresa,am primit numar de inregistrare si de acolo mi s-a spus ca voi primi in 30 zile raspuns la sesizarea facuta catre ei,dar ca ar trebui sa merg la servici.de aceea azi 12032013 m-am prezentat din nou la locul de munca unde nu am avut cu cine vorbi nimic si am cerut la contabilitate o foaie pentru a fi semnata ca am venit la servici dar neavand loc de munca am plecat,semnata si stampilata .de la cei de la ITM asa am inteles ca ar fi bine sa fac acea prezenta zilnica si consider ca neavand un loc de munca unde sa stau (doar nu voi sta in curtea firmei)am cerut semnatura pentru prezenta si am plecat. va cer ajutor pentru ca pur si simplu nu stiu de fapt care este situatia mea .va rog mult sa ma invatati ce ar trebui sa fac in continuare este bine sa fac acea prezenta zilnica la firma? trebuie sa stau in curte firmei sau pe culoare sa fac un anumit timp de ore?pentru ca neavand un loc de munca acolo nu am unde sa stau fiecare sectie are angajatii ei:ospatari,camerista receptioner hotel,paznic...eu nu am unde sa petrec timpul si legat de toate acestea ce se intampla cu contractul meu de munca care a fost suspendat?ar fi trebuit cu data de 9032013 sa inceteze suspendarea facuta pe parcursul CCC si revenirea la munca .situatia contractului meu de munca cum va aparea ?am dreptul la somaj sau nu ?va rog mult sa ma ajutati!!!!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:12, 3 Aprilie 2013
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Angajatorul va poate oferi si un alt loc de munca dar nu sunteti obligata sa-l acceptati.

5. Daca nu va primeste pe postul dvs., cel din CIM, inseamna ca acel post a fost desfiintat si va poate concedia asa cum am spus la pct.3.

6. Ar fi bine sa faceti o scrisoare catre angajator pe care sa o puneti prin posta cu valoare declarata si confirmare de primire, in care sa spuneti ca v-ati prezentat la locul de munca dar nu va baga nimeni in seama.

7. Sa vedem si ce va raspunde ITM la sesizarea dvs. si mai discutam.

va multumesc pentru raspuns,dar am trimis deja cu confirmare catre firma cererea de revenire si tot prin confirmare de primire am primit raspunsul ca nu sunt locuri in firma pentru mine,ca datorita situatiei financiare este nevoit sa-i concedieze pe toti,am fost si la ITM cu acestea si mi-au zis sa merg la munca dar unde?;? ca nu am post de lucru ,ma duc zilnic ,stau si ma cert cu patronul accept toate jignirile la adresa mea ca sunt o jigodie ,ca ce vreau de la el ca vreau sa-l omor ca nu are loc de munca si nici bani de preaviz si sa ma plateasca 20 zile de munca si nu are ce post sa-mi dea ,ca sunt o nenorocita si tot asa in fiecare zi de aceea merg zilnic si cer semnatura de la contabilitate pe o condica de prezenta cum ca am venit la munca si ca nu am loc de munca si nu am unde sa stau sa fac orele aferente vechiului meu post-secretara cu program 9.00-17.00 de luni pana vineri.daca nu ma prezint am inteles ca poate dauna catre somaj ,prin neprezentare ,fiind considerata absenta mea de la servici nemotivata si urmare fiind desfacerea contract de munca.ce alternative pot avea pana voi primi un raspuns de la cei de la ITM in urma sesizarii facute catre ei?merg in continuare zilnic pentru prezenta ?care este in acest moment situatia contractului meu de munca ?este inca suspendat?sau in ce ipostaza sunt eu acum ca angajat al firmei sau in ce categorie ma aflu?unde ar trebui sa merg mai departe?se poate face alteva pana la raspunsul celor de la ITM?daca este nevoie ,am inteles cumva ca se poate da avocat din oficiu de la ITM pentru a ma judeca cu el pe acest conflict de munca?va multumesc mult ca existati si astept sa aflu de la dumneavoastra ce pot face in continuare!!1
ITM-ul nu are cum sa va ajute in situatia dvs ... singura autoritate in stat este instanta de judecata ... nu vad cum poate ITM-ul sa-l oblige pe angajator sa va dea de munca ????

Prin urmare, trebuia sa promovati o actiune in instanta prin care sa se oblige angajatorul la reintegrarea dvs in munca ..

ITM-ul nu acorda avocati din oficiu, ci Baroul de Avocati are aceasta atributie ...

am primit decizie acasa ca in urma controlului de la ITM sunt obligati sa ma primeasca la munca .mi-au spus ca se anuleaza decizia anterioara in care am fost informata ca s-a desfiintat postul meu si intra in vigoare cea noua conform careia sunt reincadrata in munca cu data ulterioara nasterii copilului adica 9.03 2013,dar decizia am primit-o in data de 27.03 2013 si e specificat in ea ca am reluat locul anterior cu data de 9.03.2013. care este situatia mea pentru zilele in care nu am fost primita la munca ,adica din 9.03.2013 si pana in 27.03.2013?va rog mult sa imi spuneti cam cum ar trebui sa stea lucrurile?voi aparea pe stat de plata ca lucrata aceasta perioada sau nu?eu am vrut sa merg la munca dar nu am fost primita pana la controlul ITM.salariul meu pe luna martie cum ar trebui sa fie? va rog mult sa-mi da-ti un raspuns ,o informare.va multumesc mult de tot.am fost pusa sa semnez un nou act aditional la CIM pentru salariu minim de 750,dar patronul este in spital si nu a semnat inca pe actul aditional pentru a-l duce la ITM.este vreo problema cu acest lucru ? azi e deja 2.04.2013?va multumesc mult ca existati,ca avem un sprijin in ajutorul vostru.
1. Normal ar fi sa fiti pontata si platita pe aceasta perioada.

2. In raspunsul pe care l-ati primit de la ITM ce vi s-a spus?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire din ccc-angajator nou- invitatie la demisie torapaun torapaun Buna ziua. Sunt intr-o situatie unde nu stiu cum sa procedez. Imediat dupa ce am nascut, in 2010, firma a fost cumparata de un alt angajator. Acum mi-am ... (vezi toată discuția)
Somaj ALINACARSTEA ALINACARSTEA Am terminat CCC, pot intra in somaj? (vezi toată discuția)
Intrebare vbc vbc Cic expira peste aprox. 1 luna. Am fost astazi la serviciu sa imi exprim dorinta de intoarcere la locul de munca, insa raspunsul a fost negativ deoarece seful ... (vezi toată discuția)