Potrivit dispozitiilor codului de procedura penala, partea vatamata poate sa depuna plangere impotriva dvs. in termen de 2 luni de la data incidentului. Evident el poate depune si ulterior o asemenea plangere, dar atunci este tardiva si nu mai are efecte juridice in ceea ce va priveste. Cat priveste certificatul medical, acesta se elibereaza in urma analizarii altor acte medicale si analizarii partii vatamate, care se poate prezenta si dupa o anumita perioada de timp, neefind decazut din dreptul de a face acest lucru partea vatamata in functie de o anumita perioada de timp. Referitor la perioada de timp necesara cercetarii penale, aceasta variaza in functie de probe si de organele de cercetare penala.
D-le avocat, va multumesc !
Problema este ca el ma tine pe loc.. sau chiar isi bate joc. Dupa multe luni de zile, el , zice politia, ca eu nu am vazut, a depus plangere penala. Nu trebuia sa aduca atunci cand depune plangerea si certf medical?
Nu exista un termen pt el ca sa depuna aceste acte?
Nu se considera ca obstructioneaza o ancheta ??
Eu pot face o intimpinare scrisa la seful politiei?? De ce se taraganeaza atat... Ce ma ingrijoreaza este ca vad (pe forum) ca sunt multe astfel de cazuri ....
Faptul ca dosarul este inca la politie se considera ca este in faza de cercetare penala ?? Daca da, nu ar trebui ca politia sa se sesizeze?? Poti sa astepti asa la infinit .. sa aduca ceva de la IML dupa atatea luni ???
Nu este stabilit in mod imperativ ca atunci cand o persoana formuleaza o plangere penala impotriva alteia si o depune la organul de cercetare competent, acesta sa depuna impreuna cu plangerea si probe care sa-i sustina reclamatia. Dar, organul de cercetare va chema persoana respectiva, adica partea vatamata pentru a da o declaratie si in fata sa, ocazie cu care intreaba partea vatamata care sunt probele cu care intelege sa-si probeze plangerea, iar in cazul in care are inscrisuri doveditoare, in speta certificat medico-legal sa-l depuna la dosarul cauzei. Acest certificat medico-legal este foarte important in incadrarea juridica data faptei pe care se presupune ca ati fi savarsit-o dvs, deoarece in functie de numarul de ingrijiri medicale este data si aceasta incadrare. Din nefericire, in dreptul procesual penal nu sunt termene de decadere, ci doar de recomandare, astfel cum statueaza si Inalta Curte de Casatie si Justitie prin decizia de indrumare. Acest lucru, inseamna ca aceasta cercetare poate dura si un an sau 3 luni, sau 3 ani, fara ca organele de cercetare sa fie tinute de un anumit interval de timp pentru a solutiona cauza, neexistand nici o sanctionare. Dar, si organele de cercetare doresc sa solutioneze aceste cauze intr-un termen rezonabil pentru a nu se incarca cu foarte multe dosare. Din pacate partea vatamata nu poate fi constransa pentru a-si indeplini obligatiile procesuale. In cel mai fericit caz, organul de cercetare daca considera ca aceasta cauza este tergiversata fara motiv de partea vatamata si nu exista probe care sa va incrimineze, face propunere de neincepere a urmaririi penale in favoarea dvs. Cert este ca dvs nu veti astepta la infinit, dar organele de cercetare sunt obligate sa efectueze acte de urmarire penala daca sunt sesizate pt o anumita fapta. Nu depind de ele nici termenul in care INML trimite certificatul medico-legal.
Daca intr-adevar a fost depusa o plangere pentru vatamare sau loviri impotriva dvs., atunci organele de cercetare penala sunt obligate sa va citeze pentru a va aduce la cunostinta invinuirea si pentru a da o declaratie, iar in acel moment veti avea cunostinta despre ce exista sau nu in dosar, intrucat este greu sa faci supozitii si sa vorbesti ipotetic. Din pacate eu nu stiu in ce imprejurari vi s-a comunicat ca partea vatamata a depus plangere penala impotriva dvs. (asa cum am aratat, dvs. trebuia sa fiti citat, sa vi se aduca la cunostinta plangerea respectiva s.a.m.d.) pentru a va raspunde in mod concret la situatia dvs. Se poate intampla ca plangerea sa nu fi fost depusa in termenul de 2 luni de la incident si atunci sa fie tardiva.
In ceea ce priveste cazurile de pe forum ar fi bine sa intelegeti ca fiecare este aparte, fiecare avand particularitatile lui, chiar daca procedura care trebuie urmata este aceeasi.