buna ziua
revin la dstra cu cerinta de ajutor :de trei ani ma lupt in instanta ,incarcand sa scap de niste contracte ilegale(dupa parerea mea) si nu reusesc.
sunt actionata in instanta de trei soc. de utilitati publice,pentru plata facturi emise in baza unor contracte incheiate cu asociatia de locatari/proprietari,asociatie desfiintata de mai bine de 10 ani.In aparare am invocat nulitate pers juridica asociatia,am invocat lipsa calitatii procesuale pasive a mea si anularea facturilor emise pe numele meu.Fac precizarea ca facturarea este individuala,dar intre mine si societatile furnizoare de utilitati nu exista nici un contract sau conventie incheiata.
Desi in sustinere am probat cu adrese de la judecatorie si finante ca asociatia nu exista constituita ,desi am cerut introducerea in cauza a asociatiei si nu sa prezentat nimeni,instanta de judecata mi-a respins toate cele sustinute de mine.
Va rog sa-mi spuneti,unde as putea merge sau ce actiuni sa mai intreprind pentru a iesi din acest cerc vicios si foarte pagubos?Eu nu mai locuiesc la locuinta respectiva de mai bine de trei ani,iar in corespondenta avuta cu soc.furnizoare,ma trimit ptr aprobari la asociatie!#-o multam anticipat
Nu prea am inteles mai nimic din cele expuse mai sus.Cum au emis facturi pe numele dv , banuiesc ca v-ati aflat intr-o anume colaborare cu dansii (ati fost administrator,presedinte) ,despre ce furnizori se discuta?de ce nu s-au achitat aceste facturi la termen?Cine era raspunzator de achitarea lor?
revin si sper sa fiu mai explicita!
locuiesc intr-ul bloc din 1990.Pana in jurul anului 2000,aveam asociatie de locatari.,La un moment dat din acea perioada,s-a trecut la facturarea individuala a utilitatilor:apa,energie termica...In anul 2000,asociatia s-a desfiintat(asociatia era constituita din doua scari),una din scari s-a reinfiintat singura,iar scara in care locuies,nu s-a mai constituit in asociatie nici de locatari nici de proprietari.De 4 ani,fiind fortata de niste probleme personale,nu mai locuies la acel apartament,si tot atunci am inceput sa fac demersurile de renuntare la serviciile de apa,caldura etc,si am descoperit realitatea:Asociatia nu este constituita.Am mers personal la soc de distrib a acestor servicii si le-am adus la cunostinta situatia de fapt.Dialog surd,eu le spun ca nu exista asociatie,ei ma trimit la aprobari la asociatie pentru debransare.
Asa s-a ajuns la situatia in care ei mi-au facturat iar eu am refuzat sa platesc ceva ce nu consum in fapt,si am ajuns in instanta,chemata in baza unor contracte- dupa umila mea parere -ilegale:contract cu serv de apa incheiat in 1997 cu vechea asociatie,contract care de fapt este incetat odata cu incetarea pers jurid.asociatia in 2000
Apoi,contract incheiat intre soc.de energ.termica si asociatia(aceeasi )in 2005 semnat de un vecin din scara,care avea un exemplar al stampilei asociatiei desfiintate.
In instanta am prezentat adrese de la judecatorie si finante ca resp.asociatie nu este inregistrata,am cerut indroducerea in cauza a asociatiei pentru ca instanta sa se convinga de sustinerile mele.Nu sa prezentat nimeni la multe termene,apoi la insistenta mea ca un reprezentant al asoc sa prezinte datele de identificare, vecinul chemat a trimis avocat care a
invocat lipsa calitate pasiva a pers fizice numita(desi a semnat contractul) si aconfirmat ca nu exista asociatie infiintata.
Sa specific: contractele incheiate cu asociatia nu au date de identificare,adresa sediu in schimb prin rotatie,vecinii care plimba acea stampila veche :pe situatii consumuri,pe contracte.
in numele asociatiei(inexistenta!)
si cu toate acestea ,instanta in baza acestor contracte si a afcturilor emise pe numele meu,imi respinge toate exceptiile:nulitate pers juridica asoc,nulitate absoluta contracte ,fiind incheiate cu o pers juridica inexistenta,lipsa calitatii procesuale pasive amea,respinge cererea de intervent asociatia(desi este parte in contract si reclamantul-soc.furnizoare precizeaza ca nu factureaza decat ceea ce primeste de la asociatie,resp.cantitate apa,nr persoane etc.
Dupa ce poate v-am ametit,va rog sa-mi spuneti:ce as mai putea face,unde sa mai merg pentru a iesi din acest ""prizonierat"" al acestor contracte, al unor facturi emise pe numele meu,chiar daca nu consum in fapt?
Culmea este ca ,aceeasi lege 230/2007 este invocata de reclamant-soc.furnizoare,dar aceesi lege nu este valabila si pentru mine care sustin si probez inexistenta asociatiei infiintata conf. legii ! Va multumesc si scuze pentru incalcita situatie prezentata
Asociatia din care s-a desprins o scara de bloc ramane ca asociatie deja constituita, asa cum a fost initial.
Deci asociatia exista, numai ca, presupun, nu s-a transformat in asociatie de proprietari.
Vechile asociatii de locatari puteau incheia cu furnizorii contracte de furnizare a utilitatilor. Se accepta acest lucru si se accepta si acum.
Probabil ca in cazul asociatiei din blocul in care ati locuit s-a incheiat o conventie, cu acceptul proprietarilor sau la cererea lor mai degraba, ca furnizorii sa factureze individual aceste utilitati, desi exista un singur contract semnat cu asociatia.
Ca sa va deconectati de la sistemul comun de apa, gaze si caldura va trebuie, intr-adevar, acceptul asociatiei de locatari. Intrebarea este de ce n-ati facut-o? Sau imi scapa mie ceva?
Daca n-ati facut aceasta deconectare sigur ca la furnizori apareati ca persoana care locuieste in condominiu si v-au facturat in continuare.
Ce vreau sa spun este ca ati ramas legata de asociatie in afara de facturarea propriu-zisa. Neplatind o factura emisa, ati fost data in judecata, dar problema trebuie sa v-o rezolvati totusi in cadrul asociatiei din care ati facut parte.
E un exemplu de ce nu trebuie amestecate lucrurile intre contracte ale asociatiei cu furnizorii si facturarea individuala a proprietarilor.
Multumesc ptr raspuns si aprecierea exemplului de ASA NU ,cu atat mai mult cu cat legea 230/2007 si Ord.ANSC presupune -facturare individuala-contracte/conventii individuale.Am fost la administratorul vechii asociatii,si precizeaza ca nu mai are nici o responsabilitate de peste 10 ani,nici documente nu am mai gasit,iar vecinii care cu inconstienta (sau cine stie...)pun stampila pe aceste contracte,nu au nici o calitate legala de reprezentare.intreb din nou:unde as mai putea merge si ce e de facut?poate o plangere penala pentru fals si substituire ?
Mai mult:societatea de salubritate infiintata in anul 2009,incheie cu aceeasi asociatie in 2012 contract de prestari servicii,dar ma actioneaza in judecata pentru facturi emise din 2009.E legal?emitere facturi anterioare (cu anii) incheierii contractului?este legal? Pot fi considerate aceste situatii abuz? Astept indrumari ,multumesc