avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Constatare nulitate contract incheiat intre un ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Constatare nulitate contract incheiat intre un furnizor de utilitati publice si o asociatie de locatari care nu a fost inregistrata ca persoana juridica

Speta este urmatoarea:
Un furnizor de utilitati publice incheie in 2003 un contract de furnizare energie termica cu asociatia de locatari nr.x. In vederea facturarii individuale a energiei termice, intre asociatia de locatari si toti cei 38 de asociati s-au incheiat conventii de facturare individuala, anexa la contractul de furnizare.
Relatia contractuala a decurs normal pana in 2012, toti cei 38 proprietari achitandu-si energia consumata.
In 2012, unul dintre asociati cheama in judecata furnizorul cu o actiune in constatarea nulitatii absolute a contractului de furnizare, a conventiei de facturare individuala, precum si facturilor emise pe numele sau, motivand ca asociatia de locatari nu a existat niciodata intrucat nu a capatat personalitate juridica, prin urmare, toate actele incheiate de aceasta sunt nule absolut pentru lipsa capacitatii de folosinta.
Ca probe a depus doua adrese, una de la Judecatoria in raza careia isi are sediul asociatia de locatari si cealalta de la organul fiscal, ambele relevau faptul ca in evidentele lor nu figureaza inregistrata persoana juridica asociatia de locatari nr.x.
In aparare, furnizorul a invocat faptul ca nu a cunoscut faptul ca a contractat cu o persoana juridica inexistenta, prin urmare, fiind de buna-credinta, a solicitat ca eventuala nulitate sa produca efecte numai pentru viitor.
Referitor la facturi, s-a aratat ca reclamantului i s-a facturat doar consumul individual al acestuia, facturile au fost acceptate la plata, nefiind contestate in termen, mai mult, reclamantul a recunoscut la interogatoriu ca a beneficiat de energie termicat si a primit si ajutor de incalzire acordat de stat, prin urmare facturile sunt legale.
Niciunul dintre ceilalti 37 de asociati nu a fost parte in proces, acestia fiind cu plata la zi a facturilor.
Cu toate acestea, instanta de fond a admis actiunea, constatand nulitatea absoluta a contractului si a actelor subsecvente, inclusiv a facturilor, cu singura motivatie ca asociatia de locatari este inexistenta, ajungand la acesta concluzie prin prisma faptului ca abia in 2013, asociatia de locatari nr.x s-a reorganizat in asociatie de proprietari. Cu apel in 15 zile de la comunicare.
Cum vi se pare solutia si ce motive de apel ar putea invoca furnizorul pentru a schimba solutia cel putin sub aspectul pastrarii ca legale a facturilor, cu mentiunea ca ne aflam sub imperiul vechiului CPC ?
V-as ramane profund recunoscator daca m-ati ajuta!

Mie solutia imi pare foarte buna si cred ca furnizorul trebuia sa cheme in proces la randul sau alte persoane, fie ei consumatorii finali, fie persoana semnatara a contractului, nu stiu... trebuie vazute actele.
Acceptarea facturilor de catre o persoana inexistenta nu e o aparare buna...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redactare interogatoriu persoana juridica arlette arlette buna ziua rog ajutor pentru intocmire interogatoriu pers juridica caz: am fost actionata in instanta pentru facturi neachitate ,emise pe numele meu de o ... (vezi toată discuția)
Cerc vicios,dialog surd arlette arlette buna ziua revin la dstra cu cerinta de ajutor :de trei ani ma lupt in instanta ,incarcand sa scap de niste contracte ilegale(dupa parerea mea) si nu ... (vezi toată discuția)
Contract furnizare energie termica ionll ionll Buna ziua ! . Societatea de distributie agent termic pretinde ,in instanta, unei societati comerciale ce detine un spatiu intr-un condominiu plata ... (vezi toată discuția)