avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Termen C.E.D.O. - calcul
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Termen C.E.D.O. - calcul

Buna ziua !

Cum se calculeaza termenul de 6 luni in care se poate adresa o cerere la CEDO?

In termen de 6 luni trebuie sa ajunga la grefa instantei sau ca si in cazul procedurei noastre,data postei?

multumesc
Cel mai recent răspuns: Ayaz , utilizator 19:51, 16 Martie 2013
Stimat forumist,

data poștei se ia în calcul.

Vă rog să aveți în vedere și cele discutate aici - mă refer la jurisprudența stabilită prin Cauza SABRİ GÜNEª contra Turcie:
www.avocatnet.ro/content/for...

Cu stimă.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2013
andreigrigoriu, moderator
Multumesc!
In cazul unei batrane, care a avut proces civil respins irevocabil in faza de recurs in aprilie 2012, dar nu i s-a comunicat hotararea nici pana acum, mai poate apela la CEDO dpdv al termenului, pe motiv de necomunicare a hotararii in timp util si ingradirea drepturilor la continuarea procedurilor?
Stimat forumist @Ayaz,

În primul rând, nu îmi aduc aminte să fie prevăzut de Convenția Europeană și Protocoalele sale Adiționale, dreptul la continuarea procedurilor.

Ba aș putea spune că, dimpotrivă, Curtea acordă o importanță deosebită securității raporturilor juridice.

În acest sens, îmi permit să citez din Cauza Brumărescu contra României, Cererea 28342/95, Hotărârea din 28 octomnrie 1999 - Mare Cameră:

61. Dreptul la un proces echitabil în fața unei instanțe, garantat de Art. 6.1 din Convenție, trebuie interpretat în lumina Preambulului Convenției, care enunța preeminența dreptului ce element de patrimoniu comun al Statelor Contractante. Unul dintre elementele fundamentale ale principiului preeminenței dreptului este principiul securității raporturilor juridice, care înseamnă, între altele, că o soluție definitivă a oricărui litigiu nu trebuie rediscutată.

În ceea ce privește speța, ar trebui să aveți în vedere că, potrivit procedurilor noastre, o astfel de decizie civilă, pronunțată în recurs, nu se comunică. Partea are posibilitatea să intre în posesia hotărârii pronunțate în recurs direct de la instanța de recurs - se cere prin arhivă și se descarcă din calculatorul instanței, fie să aștepte, prin așa numita practică de casare, întoarcerea dosarului în mod fizic, la instanța de fond, de unde poate vedea dosarul cauzei în integralitate.

Având în vedere absența obligativității legale a comunicării hotărârii din recurs, termenul de 6 luni se calculează de la data motivării deciziei, dată de la care părţile pot lua efectiv cunoştinţă de conţinutul acesteia - vezi precedentul Papachelas contra Greciei.

Cu stimă.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
andreigrigoriu, moderator
Multumesc pentru raspuns! Totusi nu este corect sa nu se comunice hotararea, nu toata lumea se poate deplasa si nici apela la avocat pentru orice chestiune, cazul batranei nedeplasabile. Pacat!
Stiam ca nu se comunica, speram insa ca voi gasi aici si vreo exceptie, vreo speta asemanatoare. In final, orice hotarare ar trebui sa fie comunicata. Parerea mea.
O seara buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Admisibiltatea actiunii in caile de atac interne intemeiata pe dispozitiile si drepturile garantate de cedo ContSters240032 ContSters240032 Am si eu o intrebare, catre dvs...., este posibil sa imi intemeiezi o actiune si sa fie si admisa in caile de atac interne ale Romaniei,invocand doar articole ... (vezi toată discuția)
Ncpc art. 432 - excepția autoritãții de lucru judecat Patrick_ Patrick_ Cum interpretați prevederile art. 432 NCPC referitor la excepția autorității de lucru judecat? [i]„Art. 432. - Exceptia autoritatii de ... (vezi toată discuția)
Calculare termen cedo ContSters302312 ContSters302312 plangerea la CEDO se face in termen de 6 luni da cand s-a dat sentinta sau de cand s-a ridicat decizia de la curte ade apel? (vezi toată discuția)