avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de Proprietari tip \\"struto-camila\\"
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de Proprietari tip "struto-camila"

Buna ziua. Am deschis acest subiect (am cautat altul asemanator dar nu am gasit) pentru o situatie aparte. Si anume o Asociatie de Proprietari intinsa pe mai multe blocuri (condominii).

Legea 230/2007 reglementeaza termenul de condominiu:

"Art. 3. - In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) cladire-bloc de locuinte-condominiu - proprietatea imobiliara formata din proprietati individuale, definite apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinte, si proprietatea comuna indiviza. "

Legiuitorul a reglementat si o delimitare clara a ceea ce inseamna condominiu specificand :
"Poate fi definit condominiu si un tronson cu una sau mai multe scari, din cadrul cladirii de locuit, in conditiile in care se poate delimita proprietatea comuna; "

Mai mult decat atat:
Art. 5. - (1) Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, din cadrul unei cladiri. Acordul se consemneaza intr-un tabel nominal, anexa la acordul de asociere.
(2) In cladirile de locuinte cu mai multe tronsoane sau scari se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson ori scara in parte numai in conditiile in care nu exista o proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata.
(3) Daca este cazul, asociatiile de proprietari infiintate pe scari sau tronsoane de cladire isi reglementeaza intre ele raporturile juridice cu privire la aspectele tehnice comune acestora, printr-o anexa la acordul de asociere.

Asadar, avand in vedere cele mai de sus, va rog daca se poate un raspuns juridic avizat: Este "legala" o Asociatie de proprietari "infiintata" pe mai multe condominii (blocuri) ?
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2013
AsociatiaNr1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Suciu Camelia , Consilier juridic 16:38, 20 Martie 2013
elga50 a scris:

Daca iesiti, ca bloc, din asociatia-mama, cota-parte nu trebuie s-o mai achitati acolo deoarece iesiti atat cu proprietatile private, cat si cu cota-parte indiviza aferenta apartamentelor din bloc.
Nu exista cota-parte indiviza pe un ansamblu de blocuri deoarece intre blocuri nu exista proprietate comuna. Asadar fiecare bloc are propria sa proprietate comuna, distincta fata de celalte blocuri.

Stim asta insa multi proprietari nu vor aceasta cale. De ce? Pentru ca odata iesiti din asociatie se tem de repercursiuni din partea celor de acolo. Majoritatea au platile la zi (ma refer la cele de dupa infiintarea noii asociatii) insa multi contesta si nu vor sa plateasca vechile datorii (am explicat situatia). Nu stiu cata dreptate au dar este alegerea lor. Si se tem ca odata iesiti din asociatie cei de acolo le vor trimite dosare in instanta. La multe blocuri este aceasta situatie.

Acum, se pune problema ca, inainte de a face acest pas, sa identificati posibilitatea ca fiecare cheltuiala sa poata fi emisa pentru noua dv. asociatie. Asta presupune ca pentru utilitatile cu contor sa aveti contoare proprii de bransament pe bloc.
Va trebuie aceasta identificare pentru ca furnizorii trimit facturile acolo unde au fost facute contractele, adica la asociatia-mama.

Apa, curent, gaze - avem contracte individuale. La apa sunt aceleasi probleme cu difernetle de apometre si bransament etc nu mai reiau povestea, am ajuns la concluzia ca fiind monopol n-ai ce face, te supui. Asa e in Romania. Nu ca la celelalate utilitati ar fi altfel. La gunoi se poate face ceva la Primarie, nu cred ca este problema.

Ceea ce sugerati ca ati vrea sa faceti cu banii pe care actualmente ii dati asociatiei-mame este tot un fel de organizare, dar care, sa va spun drept, pe langa ca de-abia aceasta este o struto-camila nelegala, dar presupune si riscuri pe care nu le puteti prevedea in viitor.
Pentru intamplari eventuale, de exemplu se muta unul in bloc care nu vrea sa plateasca intretinere sau fonduri intr-un cont de banca privat pe motiv ca nu are incredere in persoanele care administreaza aceste conturi, n-aveti ce-i face. O asociatie legal infiintata il poate chema in instanta. Dv., ca persoane fizice, nu.

Dar exista unul ca asta in aproape fiecare bloc. Este ceva ciudat, parca este dat de la D-zeu. Numai asta sa fie problema si este OK. Macar sa facem treaba. Si daca el nu are incredere in persoanele din banca cum as avea eu incredere in oamenii de la Asociatie?

Si nu va ganditi in primul rand la costuri, ci la o imbunatatirea a administrarii, a convietuirii impreuna si a rezolvarii problemelor cu care va confruntati.

Sunt de acord in totalitate. Sunt de acord cu asocierea oamenilor pe principiul "Puterea celor multi". Dar nu se poate. Este ceva utopic. Daca cineva nu vrea sa se asocieze cu mine, daca nu imparte aceleasi idei, principii, convingeri cu mine, pot eu sa-l oblig sa o faca? Daca fac asta ne intoarcem la dictatura. Si nu "dictatura celor multi" ci dictatura "catorva" : administratorul si presedintele ;))

Nu ne mai dorim asociere. Este cel mai bine asa. Nu scandaluri, nu interese ascunse. De fapt cred ca cea mai mare problema este neincrederea. Nu ajungem la un consens? Asta e. Se darama blocul, cade acoperisul? Asta e, ne mutam la curte. Fara dureri de cap.
Trebuie sa intelegeti principiul de baza al asocierii si cu asta cred, sper, ca am spus cam tot ce se poate pentru a va convinge sa faceti pasul, dar pe calea legala.
Deci, intr-un condominiu, proprietatile individuale sunt "prinse" intre ele si strabatute de proprietatea comuna care are caracter fortat si perpetuu.
Pentru gestionarea acestei proprietati comune in care fiecare are o cota-parte indiviza neindentificabila in spatiu si fara putinta de separare de a celorlalti, va trebuie reguli clare si legale. Acestea sunt cuprinse in Legea 230/2007 si in HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii. Si va trebuie asociere legala.

Ca persoane fizice nu sunteti tinute sa respectati nimic si oricand cineva dintre dv. poate iesi din rand si nu veti avea ce face.
Cum aveti contracte individuale pentru curentul la comun? Dar la pierderile de apa din reteaua blocului cum aveti contracte cu furnizorii? La apa aveti fiecare bransament pe care va sunt facturate personal consumurile de catre furnizori?
elga50 a scris:

Trebuie sa intelegeti principiul de baza al asocierii si cu asta cred, sper, ca am spus cam tot ce se poate pentru a va convinge sa faceti pasul, dar pe calea legala.
Deci, intr-un condominiu, proprietatile individuale sunt "prinse" intre ele si strabatute de proprietatea comuna care are caracter fortat si perpetuu.
Pentru gestionarea acestei proprietati comune in care fiecare are o cota-parte indiviza neindentificabila in spatiu si fara putinta de separare de a celorlalti, va trebuie reguli clare si legale. Acestea sunt cuprinse in Legea 230/2007 si in HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii. Si va trebuie asociere legala.
Ca persoane fizice nu sunteti tinute sa respectati nimic si oricand cineva dintre dv. poate iesi din rand si nu veti avea ce face.
Cum aveti contracte individuale pentru curentul la comun? Dar la pierderile de apa din reteaua blocului cum aveti contracte cu furnizorii? La apa aveti fiecare bransament pe care va sunt facturate personal consumurile de catre furnizori?

1. Avem fiecare contor de CURENT pe casa scarii si cand nu platim vine un nene si ni-l ia? AVEM !
2. Avem fiecare contor de GAZE pe casa scarii si cand nu platim vine un nene si ni-l ia? AVEM !
3.Avem fiecare REPARTITOR DE COSTURI la APA pe casa scarii si cand nu platim vine un nene si ni-l blindeaza? AVEM! Nu mai reiau vechea poveste cu diferentele de apa dintre bransament si repartitoare, n-avem ce face, au fost cazuri in instanta pentru refuzuri la plata de astfel de "diferente" facturate si asociatiile au pierdut. Contractele "generale" sunt standard, asociatia le-a semnat pe genunchi fara obiectii, asa ca diferentele se platesc fie ca vrei fie ca nu. Mai bine te duci singur in instanta si castigi [ link extern ] /

Nu ne trebuie asociere. Ne trebuie DISCIPLINA. Ne trebuie amenzi. Cat mai mari. Sa vina Primaria, DSP-ul si cine o mai fi. Nu este reparat acoperisul, sta sa cada si sa puna in pericol sanatatea proprietarilor si a trecatorilor ? AMENDA. Subsolul colcaie de sobolani, plin de materii f.... ce pun in primejdie structura de rezistenta a blocului si in principal oamenii din-prejur? AMENDA ! Cat mai mare 5000 lei, 10.000 lei. Pentru fiecare apartament in parte. Nu poate sa plateasca? Apartamentul la vanzare si afara din el. Poate vine altcineva care intelege ca trebuie sa puna cota parte pentru reparatii si altele. Ce ziceti de solutia aceasta? Cred ca este mai viabila decat aceea de a face obligatoriu parte dintr-o asociatie.

Dar gata ajunge. Am deviat foarte mult de la intrebarea mea. Stiam ca se va ajunge aici, unde cineva imi va explica cat de minunat este sa faci aprte dintr-o asociatie ! Ba mai mult este si OBLIGATORIU ! Daca este asa de minunat si de perfect, cum de multi oameni se plang de nereguli si de furtisaguri? Or fi oare toti nebuni???
AsociatiaNr1 a scris:
Daca este asa de minunat si de perfect, cum de multi oameni se plang de nereguli si de furtisaguri? Or fi oare toti nebuni???

Daca ne plangem unul pe umarul celuilalt nu rezolvam nimic. In unele asociatii se pang oamenii si nu in toate. Unii oameni se plang si nu toti.
Activitatea din asociatiile de proprietari este poate o oglinda a societatii noastre, a natiunii noastre. Poate ati vazut sau auzit cum s-au plans multi de taierea salariilor, de scumpirea trailului... S-au dat publicitatii tot felul de nereguli si furtisaguri, cum spuneti dumneavoastra, cu banii publici s.a.m.d.
Dar nu inseamna ca sunt toti nebuni!
Fiecare din cei nemultumiti trebuie sa se implice pentru indreptarea lucrurilor, pentru respectarea legislatiei, iar intr-un bloc, pentru o gospodarire si gestionare corecta a activiatatii.
Nu are importanta ca acum se numeste asociatie de proprietari, ca inainte se numea asociatie de locatari, ca maine se va numi organizatia proprietarilor sau altfel. Important este ca oamenii sa vina cu ceva constructiv, sa indrepte raul, sa faca bine.
Unii nu au stiut sa se gospodareasca bine nici inainte nici acum, iar altii si-au gospodarit bine blocul indiferent de legile ce au fost in vigoare si indiferent de organizare.

AsociatiaNr1 a scris:

Actuala asociatie a fost \"creata\" pe scheletul fostei asociatii de locatari. Asociatie de locatari care a fost infiintata in 1996. Atunci cand exista \"incalzire la comun\". Si alte la comun. In fine ca sa nu plictisesc, treaba sta cam asa: Noua asociatie a preluat \"patrimoniul\" vechii asociatii (ca sa spun asa). Si cel mai important a preluat si creantele (datoriile) proprietarilor catre asociatie. Aceste datorii in marea lor parte sunt datorii la intretinere. Dar care datorii au fost \"facute\" pe vremea vechii asociatii si in special catre firma de distribuire a agentului termic si a apei potabile. Firma care a intrat in procedura de faliment. Insa datoriile s-au pastrat. Iar aceste datorii au venit \"in cascada\" . Multi bani s-au \"facut nevazuti\" prin contracte fictive de dezinsectie si reparatii fictive si etc. Insa datoriile au ramas. Culmea momentan nu exista datorii. Catre niciun furnizor de utilitati. Cine stie despre ce vorbesc stie \"ingineria\" .

Adriantot are mare dreptate.

Dacă ați știut de toate acestea din 1996 de ce nu ați făcut nimic până acum?
Cei care s-au organizat cât de cât nu au asemenea probleme indiferent ce legi au fost în această perioadă în legătură cu acest subiect.

Alte discuții în legătură

Desfiintarea unei asociatii de proprietari albuemanoil albuemanoil Ce demersuri legale trebuiesc facute pentru desfiintarea unei A. P. ? Motivele sunt urmatoarele : 1. nu exista un acord de asociere ; 2. nu exista o ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari-plata lucrarilor de interes comun Ruxandra15 Ruxandra15 Buna ziua, Revin cu o intrebare: Cine suporta plata reparatiilor de interes comun:Inlocuirea/repararea acoperisului,inlocuirea conductelor pe o coloana s.a. ... (vezi toată discuția)
Presedintele si administratorul asociatiei vulturul -zarnesti, ... profesoara10 profesoara10 Presedintele si administratorul asociatiei Vulturul -Zarnesti, jud. Brasov au decedat.Fiica fostului administrator si cenzorul au influentat membrii asociatiei ... (vezi toată discuția)