elga50 a scris:
Daca iesiti, ca bloc, din asociatia-mama, cota-parte nu trebuie s-o mai achitati acolo deoarece iesiti atat cu proprietatile private, cat si cu cota-parte indiviza aferenta apartamentelor din bloc.
Nu exista cota-parte indiviza pe un ansamblu de blocuri deoarece intre blocuri nu exista proprietate comuna. Asadar fiecare bloc are propria sa proprietate comuna, distincta fata de celalte blocuri.
Stim asta insa multi proprietari nu vor aceasta cale. De ce? Pentru ca odata iesiti din asociatie se tem de repercursiuni din partea celor de acolo. Majoritatea au platile la zi (ma refer la cele de dupa infiintarea noii asociatii) insa multi contesta si nu vor sa plateasca vechile datorii (am explicat situatia). Nu stiu cata dreptate au dar este alegerea lor. Si se tem ca odata iesiti din asociatie cei de acolo le vor trimite dosare in instanta. La multe blocuri este aceasta situatie.
Acum, se pune problema ca, inainte de a face acest pas, sa identificati posibilitatea ca fiecare cheltuiala sa poata fi emisa pentru noua dv. asociatie. Asta presupune ca pentru utilitatile cu contor sa aveti contoare proprii de bransament pe bloc.
Va trebuie aceasta identificare pentru ca furnizorii trimit facturile acolo unde au fost facute contractele, adica la asociatia-mama.
Apa, curent, gaze - avem contracte individuale. La apa sunt aceleasi probleme cu difernetle de apometre si bransament etc nu mai reiau povestea, am ajuns la concluzia ca fiind monopol n-ai ce face, te supui. Asa e in Romania. Nu ca la celelalate utilitati ar fi altfel. La gunoi se poate face ceva la Primarie, nu cred ca este problema.
Ceea ce sugerati ca ati vrea sa faceti cu banii pe care actualmente ii dati asociatiei-mame este tot un fel de organizare, dar care, sa va spun drept, pe langa ca de-abia aceasta este o struto-camila nelegala, dar presupune si riscuri pe care nu le puteti prevedea in viitor.
Pentru intamplari eventuale, de exemplu se muta unul in bloc care nu vrea sa plateasca intretinere sau fonduri intr-un cont de banca privat pe motiv ca nu are incredere in persoanele care administreaza aceste conturi, n-aveti ce-i face. O asociatie legal infiintata il poate chema in instanta. Dv., ca persoane fizice, nu.
Dar exista unul ca asta in aproape fiecare bloc. Este ceva ciudat, parca este dat de la D-zeu. Numai asta sa fie problema si este OK. Macar sa facem treaba. Si daca el nu are incredere in persoanele din banca cum as avea eu incredere in oamenii de la Asociatie?
Si nu va ganditi in primul rand la costuri, ci la o imbunatatirea a administrarii, a convietuirii impreuna si a rezolvarii problemelor cu care va confruntati.
Sunt de acord in totalitate. Sunt de acord cu asocierea oamenilor pe principiul "Puterea celor multi". Dar nu se poate. Este ceva utopic. Daca cineva nu vrea sa se asocieze cu mine, daca nu imparte aceleasi idei, principii, convingeri cu mine, pot eu sa-l oblig sa o faca? Daca fac asta ne intoarcem la dictatura. Si nu "dictatura celor multi" ci dictatura "catorva" : administratorul si presedintele ;))
Nu ne mai dorim asociere. Este cel mai bine asa. Nu scandaluri, nu interese ascunse. De fapt cred ca cea mai mare problema este neincrederea. Nu ajungem la un consens? Asta e. Se darama blocul, cade acoperisul? Asta e, ne mutam la curte. Fara dureri de cap.