avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obtinere documente necesare succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obtinere documente necesare succesiunii

Bună ziua!
Tată meu dorește să facî succesiunea după părinții adecedați pentru terenurile arabile și pădure. El mai are o singură soră care nu este însă de acord nici cu deschiderea succesiunii, nici cu modul de împărțire a pământului. Din acest motiv, unica soluție este aceea ca aceasta să fie făcută în instanță.
Am înțeles că după achitarea taxei de timbru, cel care deschide succesiunea este obligat să depună toate actele de stare civilă ale părților implicate. Având în vedere faptul că sora sa nu este de acord să i le furnizeze, care este procedura legală de obținere a acestora?
De asemenea, v-aș ruga să-mi spuneți, în cazul în care cineva dispune de informație, pentru moștenitori care nu pot fi identificați ușor (nepoate plecate în America cu ani în urmă, al căror nume nu se cunoaște), cum se procedează pentru citarea lor în instanță și obținerea documentelor de stare civilă? (acest lucru pentru o succesiune pe un al titlu de proprietate)
Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 20:32, 14 Martie 2013
Va fi o procedura anevoioasa si costisitoare.Asteptati-va la cca. 3 ani prin instante.Notarul poate sa ceara copii ale actelor de stare civila.
avvalentina a scris:

Va fi o procedura anevoioasa si costisitoare.Asteptati-va la cca. 3 ani prin instante.Notarul poate sa ceara copii ale actelor de stare civila.

Am înțeles că la notariat are sens să se meargă doar în condițiile în care există un acord între părți, ceea ce nu este cazul.
Cât privește timpul, tatăl meu nu are o grabă acută de-a rezolva în câteva luni. tot ceea ce dorește este să rezolve acest aspect cât mai este în viață.
Este adevărat că reclamatul trebuie să dispună de toate actele de stare civilă ale părților, sau acestea pot fi obținute printr-o cerere formală din partea avocatului?

avvalentina a scris:

Notarul poate sa ceara copii ale actelor de stare civila.

Daca partea decide sa dezbata succesiunea in instanta, eu, ca notar public si care nu ii fac niciun act, nu am dreptul sa cer extrase de stare civila asa, de capul meu.
Legea ne limiteaza accesul la astfel de servicii din partea institutiilor statului la documente care ne sunt necesare "in indeplinirea atributiilor" notariale.
@ilinca1981

Nu ati precizat ca partea trebuie sa urmeze procedura prealabila, trebuie sa se adreseze initial notarului Lg. 202/2010.
Aici era vorba de obtinerea actelor de stare civila ale persoanei in viata si care nu se prezinta la succesiune. Normal ca procedura trebuie urmata si dosarul de la instanta va avea si incheierea emisa de notarul public. Acestea sunt insa detalii, sunt sigura ca partea nu se va adresa pe cont propriu instantei, ci printr-un avocat...

Alte discuții în legătură

Succesiuni clausofe clausofe Buna ziua. Fiti va rog amabili si explicati-mi si mie cum pot sa deschid succesiune daca nu detin nici un act al casei si nici certifecatul de deces al ... (vezi toată discuția)
Succesiune si testament Socol Socol Tatal meu refuza deschiderea succesiunii intre mine si el dupa moartea mamei. In plus. intentioneaza sa faca un testament notarial unei terte ... (vezi toată discuția)
Succesiune miti1956 miti1956 va rog niste lamuriri; tata a decedat in 1994 iar mama in februarie 2011. dupa tata nu am facut succesiunea acum am ramas 3 frati fiecare casatoriti si cu ... (vezi toată discuția)