avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1323 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... recuperare datorii
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

recuperare datorii

Buna seara. Am o firma care a ramas cu ceva datorii la distribuitori in valoare de 2100 ron,acestia din urma au bagat firma in insolventa si aceasta mi-a trimis o scrisoare cu respectiva datorie si in plus au bagat penalitati de 12000 de ron. am termen pana pe 15 martie sa platesc 14 000 ron dupa care ma vor trimite in instanta. ma puteti ajuta cu niste sfaturi? Ce pot sa fac,cum e posibil sa bage atata penalizare??? Eventual as putea sa platesc doar datoria de 2100 ron fara acei 12 000 de ron? va rog din suflet,dati-mi un sfat. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: georgetb , utilizator 08:50, 14 Martie 2013
Penalitatile au putut fi calculate in baza unei clauze contractuale, intre societatea Dvs. si creditor.
Achita-ti creanta de 2100 lei si solicitati instantei sa constate intinderea datoriei societatii.
Platiti debitul de 2100 Ron si asteptati. Daca va cheama in judecata, instanta va calcula penalitatile si nu vor fi nici intr-un caz la nivelul calculat de furnizori. Valoarea penalitatilor depinde foarte mult de clauzele contractuale, dar, in general, ele nu pot depasi valoarea debitului.
Daca nu se specifica nimic nici in contract, nici pe factura, se aplica legea 469/2002, art 4, alin. 3:
" (3) Totalul penalităţilor pentru întârziere în decontare, prevăzute la alin. (1) şi (2), nu poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate, cu excepţia cazului în care prin contract s-a stipulat contrariul. "

Daca ati avut in contract penalitati de cca 1 % pe zi de intarziere, sau ati acceptat tacit prin introducere in contabilitate si necontestare vreo factura din genul celor pe care scrie "termen de plata 30 zile, penalitati de intarziere 1 % pe zi etc" , situatia poate sa fie plauzibila pentru o intarziere de cca 570 zile ( cam 1 an jumate ). Verificati cu contabilitatea dvs, uneori acestea sunt detalii care sunt trecute cu vederea.

Intr-o prima etapa, puteti platiti factura de baza, ca sa nu mai curga penalizari.
Verificati factura, verificati contractul ( daca exista, daca nu - factura primita este contract ), tatonati la contabilitatea firmei sa vedeti daca au vrut sa fie fiorosi sau sunt chiar indarjiti.
Sa stiti ca sunt multe firme disperate, cu zeci de creante neincasate...

Aveti la dispozitie si medierea, daca situatia este serioasa si chiar a fost vreo clauza neglijata de dvs. Aveti sansa unei negocieri a penalizarii + retragere cerere de insolventa, contra plata unei penalizari diminuate+factura.
Domnul mediator_Constantinescu situatia este cat se poate de serioasa, facturile sunt din 2010,tocmai le-am verificat si se specifica in facturi penalitati de 1%pe zi.Noi am mai fost dati o data in judecata de creditori si acum 3 luni trebuia sa platim datiria fara sa bage acele penalitati insa dupa ce creditorii au intrat in insolventa au pus aceste penalitati. Ar exista vreo cale sa platesc datoria fara penalitatile enorme? Sau daca ajungem din nou un instanta, ce se poate intampla?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati danasrl danasrl Buna ziua! Am urmatoarea nelamurire: am un contract de leasing si in contract sunt stipulate penalitati in cuantum de 1% pe zi din valoarea facturii in caz ... (vezi toată discuția)
Penalitati si recuperare-contracte comerciale persoane juridice ferarri_enzo ferarri_enzo Va solicit sprijin in urmatoarea situatie; Am incheiat un contract de prestari servicii cu o persoana juridica.In contract am stipulat ca si clauza, in caz de ... (vezi toată discuția)
Prescriere creanta? CountPorcula CountPorcula In data de 27.04.2011 ar trebui sa mi se prescrie o datorie (factura) la o firma de telefonie mobila in valoare initiala de 150 ron (neplatiti pentru ca au ... (vezi toată discuția)