avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament, vanzare intre soti sau donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament, vanzare intre soti sau donatie?

M-am casatorit cu un cetatean englez si locuim impreuna in Romania. Inainte de casatorie am cumparat impreuna o proprietate, eu am cumparat terenul pe numele meu, iar el a cumparat casa. El doreste ca dupa moartea lui eu sa mostenesc aceasta casa. Mentionez ca el are un copil din alta casatorie, tot cetean englez, care locuieste in Anglia. Ce fel de act putem face ca fiul lui sa fie exclus de la mostenire?Sotul meu nu mai poseda alte proprietati, deci singura succesiune s-ar deschide in Romania. Daca lasam lucrurile asa cum sunt acum, fiecare cu proprietatea lui, ce drept as avea eu asupra casei? Si ce s-ar intampla in cazul foarte probabil in care fiul lui nu s-ar interesa in nici un fel de aceasta mostenire?Cu multumiri!
Clauza de preciput nu poate inlatura mostenitorii rezervatari .. din pacate.
Nu sunt avocat, dar cred ca partajul se refera la bunuri comune care urmeaza a fi impartite. Situatia e neobisnuita aici, casa lui e pe pamantul meu, si noi suntem casatoriti,dar tot bunuri separate sunt!Pare o situatie fara iesire.
Intradevar, clauza de preciput nu inlatura mostenitorii rezervatari dar va injumatati cota acestora succesorala conform Art. 1088 NCC,............... dar cum bunurile nu sunt comune nu se poate instituti....
shebarebecca a scris:
Nu sunt avocat, dar cred ca partajul se refera la bunuri comune care urmeaza a fi impartite.

Aveti dreptate. Initial ca gandeam ca exista o prevedere prin care bunurile proprii pot deveni bunuri comune ... insa nu este o idee buna, se complica si mai mult lucrurile.

2) O alta idee/solutie ar fi : o declaratie la notar privind alegerea regimului separaţiei de bunuri, conform NCC. Iar apoi un act de vanzare cumparare in baza art. 317 alin. 1.

Ar trebui sa mergeti la un notariat sa intrebati daca se poate asa ceva. Chiar sunt curios ce solutie va poate da.
MonicaHanganu a scris:

Vanzarea sau donatia intre soti nu este permisa de lege.

Donatia intre soti a fost permisa si dupa vechiul cod, e permisa si acum. Vanzarea intre soti e posibila daca adopta regimul separatiei de bunuri.

Inteleg ca sotul nu vrea sa va dea de acum, ci sa va ramana dupa moarte. Altfel, daca v-ar vinde, exista riscul pt om sa ramana fara nimic de acu', viu.
Va poate face testament si copilului ii ramane rezerva- jumatate din ce ar mosteni legal adica 3/8 din casa.
Va poate dona, in cazul in care nu va mai intelegeti donatia poate fi revocata, iar numai daca fiul va ataca donatia, va beneficia de rezerva tot de 3/8.
Puteti sa va schimbati regimul matrimonial, optand pt regimul comunitatii legale, aducand prin conventie matrimoniala in comunitatea de bunuri, casa si sa va faca testament pt ce mai are, astfel copilului ii va reveni si mai putin.
Copii aveti ?
Si daca decedati dvs inaintea lui.. sotul cu cine imparte ?

Alte discuții în legătură

Contract matrimonial. clauza de preciput lauraconstantinescu7 lauraconstantinescu7 Buna ziua M-am casatorit in Octombrie 2011 cu un cetatean englez si avem un apartament in Romania (cumparat in cote egale de 1/2 inainte de casatorie) Eu am ... (vezi toată discuția)
Va rog un sfat StanescuMihai StanescuMihai Buna ziua, Detin un apartament cumparat inaintea casatoriei si sunt interesat sa il impart in mod egal 1/2, legal, cu sotia mea. Ma puteti sfatui va rog, ce ... (vezi toată discuția)
Testament sau act de vanzare-cumparare? Ellena007 Ellena007 Sotul are o fata recunoscuta dintr-o alta casatorie,si sotia are o fata tot din fosta casatorie.Sotul vrea sa-I lase sotiei toate bunurile.Cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)