avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca in zilele de repaus saptamanal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca in zilele de repaus saptamanal

buna ziua..conform planificarii lucrez in program de 3 schimburi la o politie locala dintr-un oras din Romania avand calitatea de functionar public.intrebarea este cat ar trebui sa fiu platit daca lucrez sambata si duminica? cel putin 5 zile din cele 8 de weekend lunar noi le lucram.dar ce ma deranjeaza pe mine este ca mereu pontajele ce sunt la contabilitate noi figuram ca program de munca de luni pana vineri..este normal asa ceva sau se face pentru a nu se plati sporul de 100 la suta pentru munca in zilele de weekend? mai exista acel spor si ce ma sfatuiti sa fac si unde sa sesizez din punct de vedere legal?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:59, 15 Martie 2013
freeelis a scris:

In locul acelei personae care pleaca in CO , se poate emite o decizie de delegare de competenta pentru alta persoana ...


Nu este vorba de CO. Este vorba de acordarea de zile libere platite in contul orelor suplimentare lucrate ( ore care nu se pot plati la bugetari ) . Cunosc o unitate bugetara cu "foc continuu" unde 4 fochisti lucreaza in ture de 24 cu 72. AcestI angajati acumuleaza ore peste program foarte multe, Fiind unitate bugetara orele, peste program nu pot fi platite. Daca i se acorda unuia dintre acesti fochisti ore libere platite, ceilalti 3 trebuie sa lucreze in contul celui liber. Automat cei 3 acumuleaza din nou ore peste program facand ca situatia sa se perpetueze la nesfarsit. Si aceasta situatie este valabila in acea unitate, nu numai ptr. fochisti ci si ptr. ospatari ,electricieni, instalatori,frigotehnisti..... Ce est de facut in asemenea situatie ? .
Situatia delegarii de competenta este valabila si in cazul expus de dvs, chiar daca nu este vorba de CO ... sau fiecare la armdul sau va muci in plus pentru ceilalti colegi care au zile libere ...

De exemplu, A,B,C,D sunt salariatiii ... daca A este liber, atunci lucreaza B,C,D .... daca B este liber lucreaza A.C, D etc ....... astfel incat niciunul din cei 4 nu cred ca sunt prejudiciati ...
La 4 angajati ( A,B,C,D, ) unitate cu " foc continuu " :
31 zile x 24 ore = 744 ore total pe luna.
744 ore / luna : 4 fochisti = 186 ore lucrate / luna / persoana.
186 ore lucrate - 168 ore normale de lucru = 18 ore lucrate peste program

Daca lucreaza in 3 , unul din ei fiind mereu librer :

31 zile x 24 ore = 744 ore total pe luna.
744 ore / luna : 3 fochisti = 248 ore lucrate / luna / persoana.
248 ore lucrate - 168 ore normale de lucru = 80 ore lucrate peste program

In acest caz, luna urmatoare cum va fi ?
Vedeti prejudiciul ?
Care ar fi rezolvarea ?

P.S. Nu uitati ca in locul unui fochist sau a unui electrician nu poti pune sa lucreze o persoana ne autorizata, si la bugetari, in prezent nu se fac angajari , posturile fiind blocate.
Daca programul fiind de 24/72 atunci .cand unul dintre ei este liber se va trece la un program de 24/48 ... si prin rotatie toti cei 4 salariati vor avea acest program ...astfel:
- A, B, C lucreaza D liber
- A, B, D lucreaza C liber
- A, C, D lucreaza B liber
- B, C,D lucreaza A liber

Insa numarul de ore lucrate nu va fi egal la cei 4 salariati .... asa cum ati facut dvs impartirea ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare in munca personal contractual - bugetari mancipri mancipri Va rog sa-mi spuneti daca este legala urmatoarea speta intalnita intr-o societate bugetara, sa-i spunem \" unitatea X\" ; Angajat al unitatea X un muncitor ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare- weekend dany c. dany c. buna ziua orele lucrate sambata si duminica de catre personalul MAI care isi desfasoara activitatea in ture 12/24 - 12/48 pot fi platite suplimentar? am ... (vezi toată discuția)
Bună seara! lucrez în sistemul sanitar, program de 12 ore pe ... Cebuc Lavinia Cebuc Lavinia Bună seara! Lucrez în sistemul sanitar, program de 12 ore pe zi 12/24, 12 /48, am primit majorarea de 75 la suta doar pentru zilele lucrate, nu pentru orele ... (vezi toată discuția)