avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cetãþenie românã pentru fiul meu
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cetãþenie românã pentru fiul meu

Salut.

Numele meu e Valentin. Sunt cetăţean român, partenera mea este din Filipine dar are Indefinite Leave to Remain în Marea Britanie unde amândoi suntem stabiliţi. Nu suntem căsătoriţi, însă avem un băieţel de două luni şi jumătate care a fost născut în Marea Britanie şi a primit cetăţenie britanică.
Ce drepturi aş avea eu ca tată să cer pentru copilul meu cetăţenie română fără a avea acordul mamei?
Care sunt implicaţiile de ordin legal dacă fiul meu ar avea cetăţenie româno-britanică?

Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 11:30, 27 Martie 2013
Copilul dumneavoastra are cetatenie romana pentru ca dvs. sunteti roman, nu trebuie decat sa inscrieti certificatul de nastere englez la ambasada.

Va puteti prezenta singur cu urmatoarele acte:

1. Declaratie pe propria raspundere privind inexistenta altei inscrieri in registrele de stare civila romanesti, si declaratia cu privire la domiciliul minorului, in cazul in care parintii au domicilii diferite, formulare tip, puse la dispozitie de Sectia consulara;
2. Extrasul de nastere britanic (forma lunga, unde apar si numele parintilor – Certified copy of an Entry) cu Apostila Conventiei de la Haga 1961, in original si 2 copii simple;
3. Traducerea extrasului de nastere britanic (forma lunga, unde apar si numele parintilor – Certified copy of an Entry) si a apostilei, efectuata de catre unul dintre traducatorii autorizati de Ministerul Justitiei roman care au depus specimenul de semnatura si sigiliu la Sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Londra, 2 exemplare originale;
4. Cartile de identitate si pasapoartele parintilor (in cazul in care unul dintre parinti nu este cetatean roman, acesta va prezenta in mod obligatoriu pasaportul), in original si 2 copii simple;

Implicatii legale... nimic negativ, copilul dvs. va beneficia de protectia si drepturile pe care ambele state le ofera cetatenilor sai, in functie de teritoriul pe care se afla / locuieste.

Detalii citit aici:
[ link extern ]
Taxele nu pot sa apreciez la cat vor ajunge pentru ca daca alegeti sa faceti traducerea la ambasada e 30 euro / pagina iar inscrierea 95 de euro, poate or mai fi si altele - de ex. puteti face inscriere in regim de urgenta ceea ce va mai scoate 15 euro din buzunar.
@ares.... Atentie la ce urmeaza :
[cetatenia romana] fără a avea acordul mamei?

4. Cartile de identitate si pasapoartele parintilor

Cum le impaci :( ?

Altminteri raspunsul este documentat, sobru si concis. Multumesc !
Mamei nu i se cere "acordul". Copilul unui cetatean roman a dobandit cetatenia romana la nastere. Indiferent ca parintii lui vor sau nu vor asta. Unde-i lege nu-i tocmeala.
Ultima modificare: Duminică, 17 Martie 2013
tgeorgescu, utilizator
@tgeorgescu
Unde-i lege nu-i tocmeala.

Asta ziceam si eu : unde-i lege nu-i tocmeala ! Revin :n-ai actele mamei/tatalui (nu ti le da, etc), ce te faci cu pct-ul 4) din lista lui @Ares?
e4c5, aveti dreptate: nu am adaptat toata lista actelor necesare utilizatorului (mai era trecut si certificatul de casatorie, insa nu e cazul); utilizatorul nu a precizat daca mai are carte de identitate. Daca e cetatean roman cu domiciliul in strainatate nu mai are decat pasaport CRDS insa in mod sigur dumnealui va sti sa aleaga ce trebuie de acolo.
Daca Valentin6 este CRDS-ist va duce copie dupa pasaport.

Partenera dumnealui evident nu are CI, deci va fi nevoie de copie dupa pasaport pe care as zice ca o poate face si fara stirea dansei :)

Alte discuții în legătură

Certificat nastere minor nascut in italia laura2707 laura2707 Buna seara! Fetita mea este nascuta in Italia si are cetatenie italiana si am intales ca trebui sa-i fac certificat de nastere si in Romania, stie cineva ce ... (vezi toată discuția)
Transcriere certificate de nastere in romania ale copiilor numai de catre un parinte MissTina1 MissTina1 [i][/i]Buna ziua.Am nevoie de ajutorul d-voastra pentru fiul meu. El e cetatean roman cu domiciliul in Israel.Are 2 copii nascuti in Israel,el nefiind ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie minor 14 ani Gogolino Gogolino Buna seara.Poate cineva sa ma lamureasca intr-o problema ? Eu sunt romanca ,casatorita cu un italian si am un baiat care a implinit 14 ani in februaie. I-am ... (vezi toată discuția)