Numele meu e Valentin. Sunt cetăţean român, partenera mea este din Filipine dar are Indefinite Leave to Remain în Marea Britanie unde amândoi suntem stabiliţi. Nu suntem căsătoriţi, însă avem un băieţel de două luni şi jumătate care a fost născut în Marea Britanie şi a primit cetăţenie britanică.
Ce drepturi aş avea eu ca tată să cer pentru copilul meu cetăţenie română fără a avea acordul mamei?
Care sunt implicaţiile de ordin legal dacă fiul meu ar avea cetăţenie româno-britanică?
@Ares, îţi mulţumesc foarte mult pentru răspunsul extrem de concis şi explicit pe care mi l-ai dat. Eu şi partenera locuim la aceeaşi adresă, deci am toate actele la dispoziţie, însă, din motive care mie îmi scapă, ea refuză cu îndârjire să accepte cetăţenia dublă pentru fiul nostru, deşi i-am explicat de nenumărate ori beneficiile acestei acţiuni. Ãsta e motivul pentru care am întrebat dacă pot aplica pentru dublă-cetăţenie fără acordul ei, din moment ce ea refuză asta, şi ce-ar putea face ea după ce va afla că fiul meu are cetăţenie dublă.
Eu nu am paşaport, ci ID, dar nu cred că asta poate fi o problemă.
Nu va putea face nimic in afara de a da din picioare sau din gura ori din amandoua deodata :)
Faceti o copie dupa pasaportul ei si mergeti la ambasada / consulat cu restul documentelor.