eu nu cunosc prevederile legii . daca cineva imi poate raspunde; daca o instanta de judecata din romania decide o anumita condamnare[penala], se emite mandat de urmarire international, respectiva persoana fiind prinsa pe teritoriul altei tari[tot ue] ,acea tara are posibilitatea de a ridica pedeapsa respectiva sau va fi extradata in tara de unde-i vine condamnarea? va rog mult cine ma poate ajuta ca sa aflu??????? multumiri!
Cum sa ridice pedeapsa? Sa o anuleze? Nu se poate asta, ar fi o ingerinta a unei tari in dreptul alteia, iar dreptul international interzice asta expres. Daca va fi extradata sau nu depinde daca romania are un acord privind extradarea cu tara respectiva si de legile interne ale acelei tari. Dar pedeapsa ramane, cursul prescriptiei este suspendat, iar in momentul cand se intoarce in tara sau va merge in alta tara de unde poate fi extradat, acea persoana va fi arestata.
va multumesc din suflet!persoana respectiva este condamnata la 2 ani inchisoare de trib bucuresti pt inselaciune. a fost depistata si retinuta in italia in data de 27 ianuarie ac. fapta a facut-o in lunile iulie/august 1999 si am inteles ca nu este prescrisa. va multumesc inca o data pentru ajutor!
Termenele de prescripţie a executării pedepsei este de 7 ani ( 5 ani, plus durata pedepsei ce urmează a fi executată). Prin urmare, se va solicita extradarea din Italia a persoanei respective.
Extradarea unei persoane impotriva careia autoritatile judiciare romane competente au emis un mandat de arestare preventiva sau un mandat de executare a pedepsei inchisorii ori careia i s-a aplicat o masura de siguranta va fi solicitata statului strain pe teritoriul careia aceasta a fost localizata in toate cazurile in care sunt intrunite conditiile prevazute de Legea nr.302/2004.