avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1324 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Apel, sentinta definitiva
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Apel, sentinta definitiva

Buna ziua,

Sotul meu are o condamnare de 5 ani, care nu este definitiva. Inca se judeca in apel.Intrebarea mea ar fi: dupa hotararea sentintei definitive acesta ar putea ramane definitiv in Germania, fara sa fie nevoit sa se intoarca in tara pentru executarea pedepsei? In cat timp se prescrie pedeapsa? Si care sunt riscurile la care se expunde facand asta?
Ultima modificare: Luni, 12 Septembrie 2016
Cosmina98, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 10:41, 14 Septembrie 2016
Poate executa pedeapsa in Romania dupa condamnare.
Cosmina98 a scris:

Intrebarea mea ar fi: dupa hotararea sentintei definitive acesta ar putea ramane definitiv in Germania, fara sa fie nevoit sa se intoarca in tara pentru executarea pedepsei?

Exclus. Dat fiind ca exista o lege privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, o persoana condamnata nu are nicio o sansa sa se ascunda in Europa sau in tarile semnatare a tratatelor de cooperare internationala.
Multumesc pentru raspuns!
Insa am inteles de la alte persoane ca sunt care au condamnari si locuiesc in Uk,sau alte state europene, fara sa se atinga nimeni de ei. Este adevarat?
Ii poate aresta dar sa nu ii extrădare imediat.

Știu cazuri în care timp de 4 ani nu au putut extrăda persoana condamnata în România.
Cosmina98 a scris:

Multumesc pentru raspuns!
Insa am inteles de la alte persoane ca sunt care au condamnari si locuiesc in Uk,sau alte state europene, fara sa se atinga nimeni de ei. Este adevarat?

Da, in fapt se poate intampla, insa depinde de mai multi factori, intre care gravitatea pedepsei sau poate ca nu s-au facut inca demersurile necesare sau poate ca mandatele sunt emise iar persoanele respective nu stiu sau poate locuiesc in UK fara forme legale ori poate chiar se ascund si atunci sunt mai greu de identificat.

Insa legea 302 / 2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, spune clar:
Articolul 62 - Obligaţia de a solicita extrădarea
Extrădarea unei persoane împotriva căreia autorităţile judiciare române competente au emis un mandat de arestare preventivă sau un mandat de executare a pedepsei închisorii ori căreia i s-a aplicat o măsură de siguranţă va fi solicitată statului străin pe teritoriul căreia aceasta a fost localizată în toate cazurile în care sunt întrunite condiţiile prevăzute de prezenta lege.
Articolul 26 - Gravitatea pedepsei
Extrădarea este acordată de România, în vederea urmăririi penale sau a judecăţii, pentru fapte a căror săvârşire atrage potrivit legislaţiei statului solicitant şi legii române o pedeapsă privativă de libertate de cel puţin un an, iar în vederea executării unei pedepse, numai dacă aceasta este de cel puţin 4 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare conditionata giura alina giura alina Sotul meu este arestat in Ungaria din 15 feb 2008(omor in culpa -accident rutier). Sunt multe semne e intrebare asupra accidentului (sotul meu a fost trezit ... (vezi toată discuția)
Mandat international de urmarire vaiana vaiana eu nu cunosc prevederile legii . daca cineva imi poate raspunde; daca o instanta de judecata din romania decide o anumita condamnare[penala], se emite mandat ... (vezi toată discuția)
Mandatul european catalina1992 catalina1992 in cat timp persoanele fugite (care se sustrag de la pedeapsa de 4ani pt trafic de droguri de mare risc dupa sentita data de inalta curte de casatie si ... (vezi toată discuția)