Prin cerere de insolventa, societatea poate alege, cu acordul creditorilor, declararea falimentului sau reorganizarea judiciara.
Reorganizarea presupune o perioada de max 3 ani in care societatea incearca sa se puna pe picioare. Costuri : saariul lichidatorului judiciar. Avantaje : nu se mai pot cere executari silite impotrica societatii si nu mai curg penalitati ( dobanzile bancare curg in continuare)
Falimentul presupune vanzarea activelor societatii in scopul acoperirii debitelor, dar exista riscul ca lichidatorul sa considere ca de falimentul societatii este vinovat administratorul si sa-i atraga responsabilitatea. Atragerea responsabilitatii administratorului le da posibilitatea creditorilor de a fi despagubiti si prin executarea bunurilor personale ale administratorului.
Pentru cererea de intrare in insolventa efectuata de o societate este necesara un timbru fiscal de 3 lei si un timbru judiciar de 120 lei. Acestea se depun impreuna cu cererea de intrare in insolventa unde se specifica daca se doreste intrarea in procedura simplificata care inseamna direct faliment atunci cand nu se mai doreste continuarea activitatii sau mai exista procedura generala atunci cand considerati ca mai are sanse de supravietuire si probabil veti opta ptr reorganizare.La aceasta cerere se mai depune ultimul bilant, balanta, lista creditori , si informatii privind societatea care se obtine de la registrul comertului.Cam astea ar fi cheltuielile initiale . Depinde de ce doriti in continuare sa faceti , mai aveti sau nu si alte cheltuieli.