avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1256 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata contributii de catre angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata contributii de catre angajator

Sunt angajat la o firma (firma aflata in insolventa momentan,in curand poate in faliment)iar in ultimii 2 ani nu s-au facut plati pentru contributii catre finante decat in proportie foarte mica.
- Neplata contributiei la Pensii imi anuleaza stagiul de cotizare(vechimea in munca) pentru pensie, daca angajatorul a depus declaratiile lunar dar nu a facut plata contributiei?
Angajatorul in fiecare luna trebuia sa depuna anumite declaratii prevazute de legislatia in vigoare la acea data.

Nedepunerea lor inseamna, printre altele, ca nu figurati cu stagiu de cotizare la pensie.
Ultima modificare: Marți, 21 August 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Aflati la ITM pe care perioada exact lipsesc declaratiile.
Cereti angajatorului sa depuna declaratii rectificative. Daca nu face asta, actionati in instanta pt. a-l obliga la depunerea declaratiilor rectificative si virarea contributiilor restante.
Sigur este vorba despre ITM? ...Eu va spun ca nu, intrucat ar fi vorba despre o imixtiune a acestei institutii în afara cadrului legal.

P.s
Nu mai postați mesaje care sunt în contradicție cu competenta stabilita prin lege în sarcina unei instituții
Intr-adevar sunteti persoana mult mai compenta ca mine in domeniu.
Ideea este de a se afla exact ce declaratii s-au depus, ce declaratii lipsesc si pt. ce perioada. Trebiuie gasita institutia care poate comunica angajatului ce a depus angajatorul prin sistemul Revisal. Sa fie acesta Agentia pt. plati si inspectie sociala din cadrul Ministerului Muncii? Nu stiu.
In continuare ideea este sa se depuna cererea la angajator cu aceste date exacte si tot acolo sa se verifice daca s-a facut rectificarea respectiv daca nu, atunci tot cu datele acestea sa se mearga in instanta. Desi exista posibilitatea cererii ca instanta sa oblige angajatorul sa prezinte el insusi situatia platilor efectuate.

Scopul este ca angajatorul sa faca rectificarile si asta pe cat posibil cat mai exista firma.
Pana la 01.01.2011 se depuneau la Casa de Pensii, după la ANAF...acestea sunt instituțiile competente

REVISAL-ul și ITM nu au legătură cu plata sau neplata contributiilor

Alte discuții în legătură

Contract inregistrat la itm, lipsa contibutii la casa de pensii Sabinab22 Sabinab22 Buna seara! Am o nelamurire cu privire la stagiile de cotizare la Casa de Pensii si autenticitatea contractului de munca. Sunt angajata la o societate cu ... (vezi toată discuția)
Prescriere contract de munca ioannanice ioannanice Buna ziua, Am o intrebare referitoare la inregistrarea unui contract de munca: eu am lucrat din 2011 pana in 2012 la o firma aflata acum in radiere, patronul ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu mi-a platit contributiile sociale, cum procedez? ionuca ionuca Astazi am fost la casa de pensii si mi-am ridicat adeverinta cu stagiul de cotizare, si am avut un soc sa vad ca inca de la inceputul anului de cand lucrez la ... (vezi toată discuția)