buna ziua
am nevoie de ajutorul dvs. pentru ca matusa mea se afla intr-o situatie grava si nu stiu cum sa o sfatuiesc.
anul trecut, a facut un contract de vanzare cumparare pentru proprietatea pe care o detine la marginea Bucurestiului, cu clauza de uzufruct viager, in favoarea unei familii care s-a dovedit a nu fi deloc asa cum credea. abia acum, cand a citit actele pentru ca vroia sa vada ce portita de scapare are, a descoperit ca in contract este stipulat faptul ca nu are pretentie sa fie intretinuta de cumparatori. am vazut actul si fraza respectiva este scrisa ingrosat, insa ea spune ca nu a vazut acea fraza cand a semnat actele, si ca ea chiar le-a cerut sa ii faca un act separat in care sa isi ia obligatia de intretinere, insa aceste lucru nu s-a materializat. se gandeste ca poate a citit ceva si a semnat altceva.
pretul de vanzare din contract este de 10.000 de euro, bani pe care evident nu i-a vazut, nu asa se intelesesera.
cumparatorii s-au angajat verbal sa ii dea lunar 300 de lei, si pana in toamna au facut-o, insa de atunci nu i-au mai dat nimic, ba chiar i-au si disparut lucruri si sume de bani din casa. intre timp insa au facut anumite imbunatatiri (gard nou, bagat gaze, dar pe care matusa nu le foloseste ca este prea scump sa se incalzeasca cu ele). in acelasi timp, au adus pasari in curte de care a avut grija matusa, s-au folosit de roadele din gradina muncita de ea.
matusa este diagnosticata cu depresie si de cel putin doua ori pe an se interneaza la psihiatrie, de regula in stare destul de grava. mama cumparatoarei este infirmiera pe sectia unde se interneaza ea si ii cunoaste istoricul si tratamentul.
acum aproape au convins-o sa ii dea banii din contract din care sa scada toate cheltuielile pe care le-au facut pentru amenajari in acest an, iar ea sa plece din Bucuresti, pentru ca nu vrea sa ii mai vada sau sa le mai fie sluga.
exista vreo posibilitate de anulare a acestui act? ce sanse are matusa?
Condiţia rezolutorie este subînţeleasă totdeauna în contractele sinalagmatice, în caz când una din părţi nu îndeplineşte angajamentul său partea în privinţa căreia angajamentul nu s-a executat are alegerea sau să silească pe cealaltă a executa convenţia, când este posibil, sau să-i ceară desfiinţarea, cu daune-interese.
Partea contractanta in drept sa invoce rezolutiunea contractului este creditorul obligatiei neexecutate.
Lipsa discernământului în momentul încheierii actului juridic civil relevă nu inexistenţa consimţământului, ci un simplu viciu al acestuia deoarece în această situaţie consimţământul există, de aceea nu este atrasă decât nulitatea relativă a actului, sancţiunea intervenind pentru protejarea interesului persoanei şi nu al unuia general.(poate atrage nulitatea relativa , invocabila in termen de 3 ani de zile de la data perfectarii actului juridic).
N-am să vă traduc, deoarece demersul mi se pare inutil.
Vă spun însă ce ar putea face bunica. Ar putea să-i dea afară din curte şi din casă pe cumpărătorii nudei proprietăţi, invocînd dreptul ei de uzufruct. Drept care înseamnă că este singura care poate folosi imobilul, care poate chiar să-l dea în chirie şi să perceapă chiria în nume propriu, care poate să locuiască în imobil interzicînd oricărei alte persoane să o facă.
Cumpărătorii, dobîndind nuda proprietate (adică proprietatea dezbrăcată de dreptul de folosinţă) au doar dreptul să vegheze ca uzufructuarul să nu producă daune imobilului. Cu alte cuvinte, pot trece, din cînd în cînd (şi asta nu foarte des) să vadă dacă imobilul este bine întreţinut. Cam la asta se limitează dreptul lor atîta vreme cît uzufructuarul este în viaţă.
Depresia nu este o afecţiune de natură să atragă lipsa discernămîntului. Va fi foarte greu să anulaţi contractul pe acest motiv.
Aţi mai avea posibilitatea de a cere desfiinţarea contractului pentru neplata preţului, dacă puteţi dovedi că preţul nu a fost plătit.
În rest, cam greu de dovedit că s-au înţeles una şi a semnat alta. Mai ales că actul este unul autentic.