avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort sau abandon familial ,domiciliul in strainatate.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort sau abandon familial ,domiciliul in strainatate.

Nu cunosc legile romanesti de aceea am sa va intreb cateva lucruri.
Sotul meu a abandonat familia in luna ianuarie,lasadu-ma cu 2 copii minori si o ipoteca care este pe numele amandurora.Eu am domiciulul in Spania si el in Germania,fiind casatoriti in Romania la starea civila.
Nu pot renegocia cu banca rata lunara la ipoteca ptr ca el nu este prezent,nu le pot face copiilor buletine romanesti(fiind nascuti in alta tara decat Romania,Spania sau Germania)pentru ca nu am actele lui originale si nici nu colaboreaza cu mine in solicitarea actelor copiilor.Momentan lucreaza in Germania ca lucrator independent iar din luna ianuarie lucreaza la negru si nu pot demonstra ca are venituri pentru a se ocupa de partea lui a ratei lunare la casa si nici pentru intretinerea copiilor.De cateva zile este plecat in Romania,probabil fiind speriat de faptul ca justita il gaseste cumva ,oriunde ar fi.Sotul meu are dubla cetatenie si se foloseste de cele doua pasapoarte pentru a nu putea fi gasit cu cetatenia x in Germania,sau cu cetatenia z in Romania,.Este o situatie destul de delicata ptr ca am inteles ca divortul sau abandonul familiar se solicita in tara de rezidenta,dar el fiind plecat in strainatate, procesul fiind unul contencios, dureaza poate si ani de zile ptr ca toate actele se solicita prin ministerele de externe ale tarilor in care locuim amandoi.
As vrea sa stiu cat de "rapida" este justitia romana si daca eu personal ma pot prezenta la tribunal si solicita un abandon familiar si in Romania(in tara in care locuiesc este penal daca lucrurile nu se clarifica in 3 luni de zile) sau Germania.Intentia mea este de -al gasi si de a se responsabiliza de pensia alimentara a copiilor si partea de ipoteca ce i se cuvine.
In cazul in care nu se intoarce in Germania ,si ramane in Romania,as vrea sa stiu daca eu trebuie sa caut dovezi ca are o anumita renta lunara sau justitia ii cauta veniturile ,probabil colaborand cu Fiscul?
Multumesc frumos!


offtopic.Cunosc domiciulul cu care este inregistrat pe buletinul de identitate romanesc,dar din pacate el nu locuieste acolo,asa vrea sa stiu daca ,fiind inregistrat la Fisc ,il pot gasi dupa adresa fiscala ,sau daca se ingajeaza undeva justitia colaboreaza sau tot eu trebuie sa gasesc firma la care lucreaza?
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2013
Gabriela19722, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela19722 , utilizator 01:55, 20 Martie 2013
În situaţia prezentata de dvs, puteţi formula plângere penala în România, pentru abandon de familie în ceea ce priveşte reglarea creditelor, nu poate rezolva organul de cercetare acest aspect şi nu îl poate responsabiliza în nici un mod

Daca in strainatate am o hotarare judecatoreasca prin care este obligat sa se responsabilizeze de partea lui de credit ptr ipoteca ,in Romania justitia nu colaboreaza cu tara cealalta?
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2013
gi-jane2, moderator
Nu poate exista o hotărâre judecătorească de responsabilizare a unei persoane spre a fi obligata la plata unui credit, banca poate în cazul în care nu sunt plătite ratele aferente sa de-munte unilateral şi sa execute silit oricare dintre codebitori, firmei, etc.



Trebuie sa ma explic,nu ca v-as contrazice ptr ca nu am studii,dar trebuie sa ampliez informatia.
Am intrat in incidenta cu banca ptr neplata ratei lunare,fiind de 700 de euro.La data semnarii cumpararii case(anul 2003)i,in contract au fost puse cateva clauze,pe care din ignoranta sau nestiinta!!!le-am ignorat la vremea respectiva.Acum ,ptr ca nu pot intretine copiii si casa ,am vrut sa renegociez amplierea creditului in anumite conditii(perioada de 40 de ani,doar plata comisionului pe o perioada de 2 ani e.t.c).Neputand ajunge la un acord cu banca,banca la randului ei scoate casa la licitatie in cateva luni(avand dreptul sa o scoata datorita clauzelor din contractul initial facut in 2003),eu neavand drept de apel si neputand da banca in judecata(chiar daca pare penibil,se poate face si asta dar nu in cazul meu).Cand casa o sa fie scoasa la licitatie pretul o sa fie extrem de mic ptr incepere ,undeva la 60% din valoarea ei actuala,nu din valoarea semnarii contractului.Pretul actual al casei a scazut extrem de mult,poate cu 30-50% fata de anii trecuti datorita inflatiei si a situatiei economice din Spania ,plus a scaderii puterii de cumparare,evident o conjunctura care nu ma favorizeaza pe niciun front.
De la vanzarea casei la licitatie vom ramane cu o datorie intre 30-50 de mii de euro,pe care legal, banca, trebuie sa o imparta 50% cu 50% intre cei doi,eu si sotul.
Pentru ca am intrat in incidenta cu banca si ca aceasta sa scoata casa la licitatie, ma vor da in judecata ,unde voi avea o hotarare judecatoreasca prin care suntem obligati sa platim restul de credit pe o perioada x de timp,sau in functie de salariu care va fi blocat de catre Fisc ,tot prin hotarare judecatoreasca.In aceasta hotarare judecatoreasca figureaza numele meu si al sotului.
Avocatii de aici imi spun ca justitiei ii este mult mai comod sa ma prinda pe mine aici si sa imi blocheze salariul sau orice alt venit sau bun,decat sa il caute pe sotul meu acolo unde este.Dar,existand acorduri intre tarile comunitare ,sotul meu poate fi gasit daca locuieste intr-o tara comunitara(Romania),se va face un proces contentios care o sa fie realizat cu acordul tarilor(Spania-Romania) dar care poate dura ani.Pentru ca datoria catre banca o sa fie foarte mare nu fac socoteala anilor,chiar daca dureaza 5 ani,prin absurd sau nu,trebuie sa isi plateasca partea lui de datorie . Daca el nu este de gasit imi vor imputa mie toata datoria,chiar daca casa este pe numele amandurora.
Este o situatie delicata,sau mai bine zzis complicada,noi fiind si cetateni israelieni-romani,avand si rezidenta in Spania.
Actele casei sunt facute pe identitatea israeliana,sotul locuind in Germania si Romania cu cea romana,deci imi va fi destul de greu sa transcriu acte pe care trebuie sa le solicit ministerelor de exterior,si automat cautarea lui prin instanta pe doua cetatenii diferite,dar asta nelansand ca sotul meu sa nu fie aceeasi persoana.
Concluzia ar fi ca in cateva luni voi avea o hotarare judecatoreasca in care banca isi asuma bunul inmobiliar iar no vom ramane datori o suma x pe care trebuie sa o platim .
Justitia romana aplica acordurile europene sau nu?Eu pot veni cu o hotarare judecatoreasca transcrisa in Romania?sau se poate face doar prin ministerele de exterior?
Sunt foarte debusolata,chiar se poate face o datorie intr-o tara x,te intorci in Romania si nu o mai platesti?
Pentru ca daca lucrurile stau asa,eu pot trece pe pasaportul romanesc ca si comunitar in Spania,si voi renunta la rezidenta cu pasaport israelian,sau ma pot intoarce linistita in Israel fara ca nimeni sa imi ceara socoteala.Mi se pare incredibil....dar adevarat?!!!

Partea dureroasa in toata povestea asta este ca legile Spaniei spun ca orice Bun se mosteneste,fiind un bun inmobiliar,valori la bursa......sau credite neplatite !!!
Ar fi extrem de dureros sa imi condam copiii la varsta majoratului sa plateasca o datorie care nu le apartine,sau eu sa platesc tot ,si ma tem ca nu am sa pot.
Sper ca nu am fost plictisitoare,si sigur mi-a lipsit coerenta,dar situatia ma depaseste si nu am cu cine ma consulta in privinta acestui subiect.
Multumesc pentru rabdare!
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
gi-jane2, moderator
Cum ati descris dvs situatia, la fel e si la noi.. daca s-ar fi intamplat la noi sa aveti credit ipotecar, la fel, ar fi fost vanduta casa iar de diferenta, ati fi ramas datori, banca putand recupera diferenta din bunurile/ veniturile aluia pe care il prinde.
Daca aveti o hotarare ca sotul trebuie sa plateasca o puteti recunoaste in Romania, dar ce rezolvati ? In lipsa unor bunuri ale sotului aflate in Romania, ce sa-i execute ? Cum sa-l oblige sa plateasca ?
Continuati cu plangerea penala privind abandonul de familie, poate in Spania puteti beneficia de o locuinta sociala sau de un ajutor banesc de la stat.


Alte discuții în legătură

Executare sentinta romaneasca in spania, sechestru pe imobil in romania cuziamusia cuziamusia Impreuna cu fiul traiesc in Romania dar am deschis in Spania o actiune de executare a unei sentintei romanesti care il obliga pe fostul sot la plata unei ... (vezi toată discuția)
Sechestrare casa pentru despagubiri florentini florentini Buna ziua. A m si eu o intrebare daca nu deranjez. trebuie sa dau despagubire unei persoane cu cetatenie germana 25000euro pe caz civil. Este posibil sa imi ia ... (vezi toată discuția)
Lpoteca no_nameyo no_nameyo Poate fi confiscat de banca un bun ipotecat care mi a fost atribuit prin hotarare judecatoareasca i urma unui proces de partaj . Creditul fiind pe numele ... (vezi toată discuția)