avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contestare act de vanzare cumparare - mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contestare act de vanzare cumparare - mostenire

Va rog respectuos sa analizati urmatoarea situatie si in masura in care puteti, sa ma ajutati cu un raspuns:
Sunt 4 frati in viata.
In urma decesului tatalui in anul 1999 s-a facut succesiunea si iesirea din indiviziune.
Mama , in varsta si bolnava, ramane mostenitor majoritar, cum este si firesc.
Una dintre surori, cu domiciliul oarecum mai aproape de mama, o convinge sa vanda casa si terenurile, sotului dansei, in anul 2001, fara instiintarea celorlalti frati.
Gradul de implicare al surorii in ingrijirea mamei a fost insesizabil mai mare din prin comparatie cu ceilalti frati.
Intrebare:
Daca actul de vanzare cumparare, apare ca unul intre un vanzator si un cumparator necunoscuti, cand in realitate este incheiat intre mama si ginere, in ce masura poate fi atacat de catre frati? In act se stipuleaza ca ar fi fost platita o suma de bani, ca pret pentru transferul dreptului de proprietate. In realitate mama, nu a intrat in aceasta posesie deoarece, sunt martori care pot demonstra conditiile mai mult decat modeste in care aceasta si-a dus viata pana la capat.
Mentionez ca mama a regretat gestul facut si nedreptatea fata de ceilalti copii, cu atat mai mult cu cat sora nu s-a ingrijit sa ii asigure conditiile decente vietii.
Fratii sunt nemultumiti de situatie.
In contract nu exista niciun fel de clauze de intretinere sau angajamente. Apare ca un act intre doi necunoscuti.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: annahm11 , utilizator 19:05, 15 Martie 2013
Nu inteleg la ce va referiti cand spuneti ca este un act intre necunoscuti. Va rog sa fiti mai explicit (explicita)
Actul de vanzare-cumparare apare ca fiind incheiat intre oarecare doua persoane fizice, fara a include clauze de intretinere pe timpul vietii. In realitate, cumparatorul este ginerele,sotul fiicei partii care s-a constituit ca vanzator. In fapt, cumparatorul nu poate face dovada platiic pentru proprietatea care i-a intrat in stapanire. Cum pot fratii ceilalti sa conteste contractul de vanzare cumparare?
Atata timp cat s-a incheiat contractul de vanzare cumparare in forma autentica, el fiind semnat de parti, este destul de greu sa faci dovada ca de fapt nu a fost nicio vanzare. Sincer, nu prea cred ca se poate face ceva rezolutiunea contractului.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
Ciprian Maftei, Consilier juridic
annahm11 a scris:

Cum pot fratii ceilalti sa conteste contractul de vanzare cumparare?


Nicicum. Singura care ar putea cere desfiinţarea actului ar fi vînzătoarea.

Abia după decesul ei, ceilalţi copii ar putea introduce o acţiune întemeiată fie pe neplata preţului (acţiune în rezoluţiune, cu condiţia să nu treacă 3 ani de la încheierea actului), fie pe gratuitatea actului (în vederea respectării rezervei succesorale).

În ambele cazuri, sarcina de a proba cele afirmate le revine în întregime.
Mama copiilor, deci vanzatoarea proprietatii este decedata din anul 2006. Se mai poate face ceva?
VA multumesc

Alte discuții în legătură

Care ar fi cotele? alyna_7 alyna_7 buna ziua! din cate stiam...daca pe actul de proprietate al unui apartament sunt trecuti ambii soti, in cazul in care unul din cei doi decedeaza si mai au ... (vezi toată discuția)
Anulare act vanzare cumparare adriana07 adriana07 Buna ziua, va rog sa ma lamuriti intr-o problema.Intre parinti si copii a fost facut un act de vanzare-cumparare cu uzufruct viager si intelegere verbala ca ... (vezi toată discuția)
Mostenire monica_elena monica_elena Bunica mea a avut trei copii. O sora mai mare, care a murit acum un an, mama si un frate, care traiesc. Bunica este unic proprietar, bunicul meu este mort ... (vezi toată discuția)