avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vz-cu cu titlu gratuit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vz-cu cu titlu gratuit

Buna seara, am auzit ca se poate face contract de vz-cu cu titlu gratuit. Asta inseamna ca nu se mai platesc unele taxe? Stie cineva ce taxe se platesc pentru un asemenea contract?
Doresc sa vand 1/2 dintr-o casa, celeilalte persoane care detine cealalta 1/2. Aceasta casa am dobandito amandoi printr-un contract de vz-cu cu uzufruct. Deocamdata cine ne-a vanduto traieste. Dar noi, nuzi proprietari ne-am gandit ca e mai bine sa ramana unul singur proprietar pe aceasta casa.
Binenteles ca stim ca acest act trebuie sa fie facut tot cu uzufruct. Dar uzufructuarii mai trebuie sa fie de acord cu aceasta tranzactie? S-au mai bine zis mai trebuie sa fie de fata la semnarea actului?

Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 23:53, 20 Februarie 2009
Da exista contracte cu titlu gratuit din aceasta categorie fac parte donatia, depozitul, mandatul, comodatul, fidejusiunea etc. Aceste contracte se divid in liberalitati si contracte de servicii gratuite sau contracte dezinteresate. Art 946 Cod Civil defineste contractul cu titlu gratuit sau de binefacere ca fiind acela in care una din parti voieste a procura, fara echivalent, un avantaj celeilalte.
GAGIU1982, uzufructuarii nu trebuie să-şi dea acordul la vînzare. Imobilul (nuda proprietate) se poate înstrăina fără ca uzufructuarii să-şi dea acordul.

Mai ales dacă este vorba despre o vînzare cu titlu gratuit. :)


Nu există vînzare cu titlu gratuit. Există acte cu titlu gratuit (liberalităţi, acte dezinteresate) sau acte cu titlu oneros (adică, în schimbul a ceva, de obicei bani). Vînzarea nu face parte din prima categorie, ci din a doua. Din prima face parte donaţia.

Si daca eu ii donez partea mea (cu titlu gratuit), o mai pot ataca cand vreau eu donatia asta ?
Sau nu mai am nici o sansa de castig vreodata?
Ideea e sa ii fac donatie, dar ii este frica ca io stric. Mai pot sa fac eu asa ceva vreodata? Ce trebuie sa scrie in donatie ca eu sa nu mai pot sa io stric vreodata?
Domnule consilier, stiti bine povestea mea, noi vrem sa refacem prostia aceea dar sa nu mai platim la fel de mult.
Va multumesc!!!
Vanzare cu titlu gratuit nu exista pentru ca pretul este de esenta vanzarii.
Ceea ce sugerati dvs. este o donatie.
Conform Codului fiscal nu se plateste impozit la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donaţie între rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum şi între soţi.
In ceea ce priveste taxele notariale acestea le discutati cu notarul pe care il alegeti.

Av.Mirela Mocanu
Pai se poate dona intre soti?
Se poate vinde intre soti?
Eu stiam ca nu se poate face nici un act de acest gen intre soti.

Alte discuții în legătură

Iesire indiviziune intre soti ? GAGIU1982 GAGIU1982 Buna dimineata, ma intereseaza si pe mine daca 2 soti pot face iesirea din indiviziune. Avem impreuna o casa cumparata de la parintii sotiei. Cand am cumparat ... (vezi toată discuția)
Model contract de vz-cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, ma poate ajuta si pe mine cineva cu un model de contract de vz-cu pentru un uzufruct ? Mentionez ca am un contract de vz-cu cu uzufruct, iar ... (vezi toată discuția)
Dr. de abitatie andreea-ioana andreea-ioana Un prieten de-al meu, in momentul in care si-a cumparat apartamentul, a trecut-o in contract si pe prietena lui (cu care nu s-a mai casatorit) cu drept de ... (vezi toată discuția)