avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vatamare corporala - faptuitori neidentificati
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vatamare corporala - faptuitori neidentificati

Buna ziua,

As dori un sfat juridic.

Nepotul meu in varsta de 19 ani a fost agresat de un grup de 3 indivizi pe care nu ii cunoaste si cu care nu a avut nici un fel de contact pana in momentul agresarii, a fost ademenit intr-o conversatie aparent banala si lovit in maxilar de 2 dintre cei 3 indivizi, loviturile provocandu-i o dubla fractura de maxilar care a necesitat spitalizare/operatie/recuperare.

La momentul incidentului, nepotul meu mai era cu niste prieteni, persoane minore, care au fost martori la agresiune si unul dintre ei a filmat prima parte a incidentului (nepotul meu se antrena cu exerciti de gimnastica/parkour si prietenii lui il filmau).

A fost depusa o plangere la Politie, certificatul medicului legist care a constatat 45-50 de zile de spitalizare, precum si filmul incidentului, filmarea nu include momentul loviturilor doar momentele precursoare, doi dintre cei 3 agresori fiind usor de identificat. Politia a facut identificarea agresorilor insa dintre cei 3, doar unul se afla in tara, ceilalti doi fiind fugiti din tara (Italia sau Spania).

Politia a cercetat cazul si dosarul a fost trimis procuraturii, insa pe baza continutului dosarului, procurorul a dispus scoaterea de sub urmarire penala a invinuitilor, intrucat nu exista probe clare ca ei sunt faptasii, invinuitii putand doar fi plasati la locul faptei folosind inregistrarea video din care nu rezulta ca ei au si cauzat loviturile.
Deasemenea procurorul mentioneaza prezenta la dosar a declaratiei unui martor (persoana minora) care a confirmat ca doua persoane au cauzat loviturile insa nu a fost posibila identificarea lor de catre acesta intrucat ei nu se afla in tara.
Dosarul urmeaza sa fie retrimis politiei pentru continuarea cercetarilor si stabilirea faptasilor.

Ce optiuni avem pentru a aduce agresorii in fata legii?
Putem sa ii dam in judecata pe agresori printr-o actiune in instanta, separat de cercetarile Politiei?
Dat fiind ca agresorii pot intra si iesi din tara dupa bunul plac in interiorul Uniunii Europene, cum poate Politia sa ii aduca in fata justitiei, sau eventual la o confruntare cu martorul in vederea identificarii lor ca agresori?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: catalinrusu , utilizator 20:54, 18 Martie 2013
Este foarte complicata situatia.
Trebuie sa fie identificati si sa se stabileasca dincolo de orice dubiu ca ei au fost agresorii.
Fara sa fie audiati vor fi multe probleme insa depinde si ceea ce declara cel care se afla in tara.
Respectivii pot fi audiati si prin comisie rogatorie chiar daca nu se afla in tara.
Mergeti la politie ca sa va mai informati de cursul dosarului.
Va multumesc pentru raspuns.

E Politia responsabila pentru stabilirea fara echivoc a faptuitorilor?
Daca da, ce poate face Politia atata timp cat invinuitii nu sunt in tara, cum se poate ajunge la aceasta comisie rogatorie?

Deocamdata conform legii, intentionam sa facem plangere in termen de 20 de zile la prim-procuror ca urmare a deciziei date de procurorul care a analizat dosarul.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
catalinrusu, utilizator
Daca dosarul va fi retrimis politiei pentru continuarea cercetarilor nu puteti face plangere la prim-procuror.
Procurorul probabil ca apreciaza ca nu exista probe din care sa se stabileasca cu certitudine anumite aspecte si din acest motiv nu poate face nimic.
Nu se poate spune nici ca este de vina politia fara a se cunoaste exact ce cercetari s-au facut.
In general politistii isi fac treaba.
Multumesc pentru raspuns.

Daca procurorul apreciaza ca nu exista probe in dosarul inaintat de Politie, deduc fara sa vad personal continutul dosarului, ca Politia nu a construit un dosar suficient de solid, chiar daca i-a fost inaintata inregistrarea video precursoare momentului loviturilor in care cei trei suspecti pot fi usor identificati, si, reiese din continutul scrisorii procurorului, ca doar ce a fost declarat de partea vatamata, a ajuns proba la dosar, nimic in plus.

Politia nu a stabilit identitatea celei de-a doua persoane care a lovit partea vatamata, nu a stabilit identitatea celei de-a treia persoane care desi nu a lovit pe nimeni, a sosit la locul faptei pe acelasi scuter a asistat la incident si a plecat impreuna cu ceilalti doi invinuiti.
Singurul nume mentionat in scrisoarea procurorului este cel declarat de catre partea vatamata ca apartinand unuia dintre invinuit, si acela aflat dupa cercetari personale si inaintat Politiei odata cu plangerea.

Incercarile noastre ulterioare sosirii scrisorii de la procuror, de a stabili cu Politia daca dosarul contine probe suficiente s-au izbit de atitudini defensive si nici o mentiune ca cercetarile vor continua, am primit insa sfatul de la Politie sa facem plangerea catre prim-procuror.

Probabil ca vom recurge in final la serviciile unui avocat pentru ca multe lucruri nu sunt clare desi parea ca nu e asa la inceput.

Multumes inca odata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog sa ma ajutati cat se poate de repede!!! darius23 darius23 va salut, va rog sa ma ajutati in acest caz care mi sa intamplat, nici nu-mi vine sa cred k st inculpat in asemenea dosar:( intr-o zi impreuna cu un ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , am și eu o situație in care as vrea sa ma ajutați ... Mihai8787 Mihai8787 Buna ziua , am și eu o situație in care as vrea sa ma ajutați va rog dacă se poate ! Numele meu este Mihai și am un frate care aproximativ cu 2saptmani in ... (vezi toată discuția)
Bataie minor felix76 felix76 buna ziua, sunt 2 incidente: 1 in urma unei dispute in scoala, copilul meu i-a dat o palma unui alt copil, acesta acuza dureri in zona maxilarului si tamplei. ... (vezi toată discuția)