avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... bunuri comune intr-o asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

bunuri comune intr-o asociatie de proprietari

Va rog sa ma ajutati intr-o problema presanta se care ne da multe batai de cap: coloana de apa rece este comuna pentru toti locatarii blocului; daca un locatar constata ca se prelinge mai multa apa decat ar fi normal pe coloana de la nivelul planseului, asociatia de proprietari poate obliga locatarul de la etajul superior sa faca reparatie la coloana de apa?
Cel mai recent răspuns: Tirlea Andrei , Consilier juridic 19:16, 15 Martie 2013
Depinde despre ce reparatie este vorba.
In principiu lucrurile ar trebui sa se petreaca in felul urmator:
- pagubasul se duce la vecinul de sus si-i reclama problema;
- vecinul cheama un instalator care sa identifice locul cu pricina;
- daca e vorba de teava orizontala, vecinul trebuie sa-si faca reparatia, altfel se naste conflict intre cei doi proprietari;
- daca problema identificata este de la teava comuna sau coloana "T", aceasta trebuie reparat de asociatie, caz in care asociatia fie repara cu instalatorul respectiv, fie isi cheama instalatorul cu care lucreaza deobicei.

Dar se poate si altfel:
- pagubasul merge la administrator si reclama problema;
- administratorul cheama instalator si merge la apartamentul vecinului cu pricina. Acesta este obligat sa dea drumul in casa pentru verificarea instalatiei;
- de aici incolo lucrurile se desfasoara ca mai sus.

In fiecare asociatie sunt variate moduri de a aborda problema aceasta.
La mine la bloc, oamenii vin si reclama la mine, chem instalatorul, merg la apartamentele care ar putea fi sursa necazului, identificam locul si problema, trecem la reparatie de urgenta, daca e pe orizontala plateste proprietarul, daca e pe verticala plateste asociatia (factura si chitanta). Preferam sa lucram cu instalatorul nostru care ne cunoaste instalatia blocului de ani de zile si ne da factura si chitanta la lucrare. Daca nu am bani atunci, pe moment, ma pasuieste cateva zile pana incasez si-i platesc.
Obligaţiile coproprietarilor în cadrul coproprietăţii forţate sunt de a suporta, proporţional cu partea fiecăruia, toate cheltuielile de întreţinere şi conservare a bunului comun, obiect al acestei coproprietăţi. Această obligaţie subzistă numai cât subzistă şi dreptul de proprietate asupra bunului principal. Atunci când acest drept încetează, proprietarii urmează să fie exoneraţi şi de suportarea cheltuielilor aferente părţii de coproprietate forţată.

Conducta principala este bunul comun fortat al tuturor. Deci se aplica art de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reclamatie asociatia de locatari alinalina45 alinalina45 Inundat de vecin, pasi de urmat pt rezolvarea problemei, model notificari?Buna ziua! De o saptamana am facut sesizare verbala catre administrator ca in baie pe ... (vezi toată discuția)
Parti comune ? danican danican Buna ziua ! Sunt confruntat cu o situatie ciudata...in blocul nostru , de tip vechi , atipic , teava de scurgere de la cada trece , spre conducta ... (vezi toată discuția)
Teava evacuare wc sparta r_codrescu r_codrescu Teava de evacuare de la wc din apt. meu este sparta si curge la apt. de jos. La mine in baie este uscat iar teava este vizibila in apt. de jos. Cine trebuie sa ... (vezi toată discuția)