Buna ziua !
In anul 2011 luna martie am intrat in concediu de crestere a copilului , pana atunci am beneficiat de un numar de zile de concediu de odihna cu 7 zile peste cele care aveam dreptul in anul 2011 . Dupa 2 ani de concediu de crestere a copilului m-am reintors la servici , am avut neplacuta surpriza sa ma trezesc cu foarte putine zile de concediu de odihna pe anul 2013. Sunt nedumerit daca este legala masura adopdata de angajator . Mentionez ca sunt cadru militar. Astept cu nerabdare raspunsul dvs si va multumesc .
Textul invocat de dvs prevede : Ofiterii, maistrii militari si subofiterii care au absentat de la program intregul an calendaristic datorita incapacitatii temporare de munca, iar cadrele militare femei, si datorita unor concedii de maternitate si pentru ingrijirea copilului sau numai a uneia dintre aceste cauze, nu au dreptul la concediu de odihna pentru acel an. Daca incapacitatea temporara de munca sau concediile respective au fost de 12 luni ori mai mari si s-au intins pe 2 ani calendaristici consecutivi, se acorda un singur concediu de odihna, in anul reluarii activitatii, in masura in care acesta nu a fost acordat in anul precedent.
Din text reiese ca numai in cazul in care ati lipsit de la munca intregul an calendaristic atunci nu beneficiati de CO , iar daca concediile respective au o durata mai mare de 12 luni si durata s-a intins pe 2 ani consecutivi primiti un singur concediu de odihna ...
Totusi puteti invoca si prevederile art.4 din HG nr.442/1992 ., dar si cele de mai jos:
Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Aceasta dispozitie legala nu mai este aplicabila, in ceea ce priveste concediul medical, dupa ce Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului, astfel incat durata concediului de odihna nu mai este afectata de concediul medical.
Concediul de odihna
magda76
Buna ziua.Am si eu o problema pentru solutionarea careia am nevoie de sfatul dumneavoastra.Am fost in concediul pentru cresterea copilului pana la inceputul ... (vezi toată discuția)