avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Test paternitate dupa ce s-a stabilit in instanta ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Test paternitate dupa ce s-a stabilit in instanta paternitatea

Buna tuturor,
Acum cativa ani ,mai precis 11 ,actualul meu sot a avut o legatura cu cineva care dupa foarte mult timp de la ruperea acestei relatii l-a contactat spunandu-i ca a nascut un copil ca urmare a aventurii lor.A deschis proces de recunoastere a copilului acea doamna insa sotul meu a refuzat la acea vreme sa faca testul fiind sigur ca nu este copilul lui.De atunci platim pensie alimentara chiar daca nu exista nici o dovada ca este copilul lui.Legea ia acordat si numele de familie al sotului fara ca noi sa ne dam acceptul.Acum eu doresc sa facem acel test de paternitate insa nu cunosc procedura.Trebuie sa redeschid un proces?Respectiva persoana este din alt oras.Poate refuza aceasta cerere a mea?Trebuie sa imi iau un avocat?Va rog sa imi dati cat de multe detalii puteti pentru ca este o situatie la care nu ma pricep si imi doresc sa scap de aceasta incertitudine.Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters104330 , utilizator 21:22, 16 Martie 2013
Stimata Doamna,

Pentru ca instanta de judecata sa ii recunoasca copilului dreptul de a purta numele tatalui, odata ce a stabilit paternitatea, nu trebuia sa ii ceara acordul sotului. Prin efectul legii, copilul a dobandit numele tatalui.

In legatura cu testul de paternitate, acesta poate fi facut la centre private sau la Institului de medicina lagala. In cazul in care doriti ca testul sa se faca la Institutul de medicina legala, se solicita acordul ambilor parinti. La cele private, se face si fara acordul ambilor parinti. Testul se face fiind recoltat sânge, salivă, fire de păr.

Problema se pune in ceea ce priveste termenul de prescriptie. Adica, termenul inaintrul caruia poate fi introdusa actiunea in tagada paternitatii.

Potrivit art. 55 din Codul Familiei, in vigoare la data la care presupun ca s-a nascut copilul:
Acţiunea în tăgăduirea paternităţii se prescrie în termen de şase luni de la data când tatăl a cunoscut naşterea copilului.

Ulterior, acest articol a fost modificat in 2007 si a avut urmatorul continut:
Acţiunea în tăgăduirea paternităţii se prescrie în termen de 3 ani de la data naşterii copilului. Pentru soţul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunoştinţă de naşterea copilului.
Reclamantul poate fi repus în termen, în condiţiile legii.

Va aduc la cunostinta ca, in cazul in care ati introduce o actiune in instanta, v-ati putea prevala de termenul de 3 ani de la data nasterii copilului avand in vedere dispozitiile legale exprese in acest sens. Si ati putea incerca repunerea in termen in cazul in care au trecut mai mult de trei ani de la nasterea copilului.

Sfatul meu este sa incercati sa convingeti mama sa se faca copilului testul de paternitate. Daca nu, sa incercati sa il faceti la o clinica privata. Insa, in cazul in care doriti sa intentati actiune, sfatul meu este sa o feceti cat mai repede. Daca au trecut mai mult de 3 ani de la data la care s-a pronuntat hotararea judecatoresca si daca ati fost legal citit in acel dosar, sansele ca actiunea sa fie respinsa sunt mari intrucat este clar ca sotul dumneavoastra a aflat de nasterea copilului si mama acestuia va depune la dosar acea sentinta. Insa, testul tot il puteti efectua.

In cazul in care va hotarati sa formulati actiunea(si aici ma refer la sotul dumneavoastra deoarece numai el are calitate, dumneavoastra nu) luati legatura cu un avocat intrucat cunoaste dispozitiile legale.

Cu stima,

Avocat Ionita Loredana
Va multumesc frumos pentru raspuns.In ceea ce priveste numele pe care lau dobandit ,nu inteleg de ce a fost dat atat timp cat sotul nu a recunoscut copilul si nu s-a procedat la nici un fel de test in acea vreme pentru ca sotul a refuzat pe vremea aceea fiind sigur ca nu este copilul lui.A fost o aventura,doamna in cauza a anuntat despre acest copil in momentul cand l-a nascut precizand ca pana in luna a VII a nu a stiut ca este insarcinata si totusi pe atunci lucra la un spital la sectia NOI NASCUTI.Voi consulta cat mai curand un avocat pentru a-mi indruma dansul pasii premergatori a tuturor actiunilor pe care doresc sa le intreprind in vederea aflarii adevarului.Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Test adn dupa 24 ani elartdesign elartdesign Buna ziua, as dori sa stiu daca testul ADN este posibil a fi cerut din partea unui tata catre fiica lui, care are 25 de ani si, care a fost crescuta de el, ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui tatalui in certificat andrada alexandra andrada alexandra buna ziua.vreau si eu sa stiu de ce acte am nevoie pt a-mi schimba numele tatalui in certificatul de nastere.sunt majora si am facut un test ADN la cererea ... (vezi toată discuția)
Paternitate someone someone Buna! Am si eu o problema. Un prieten are un copil cu o tanara, ce nu era inca divortata in momentul conceptiei. Copilul s-a nascut pe parcursul procesului de ... (vezi toată discuția)