Sub balconul aflat la parterul blocului a fost construită o anexă formată din două încăperi din zid. Cele două încăperi sunt separate de un zid poziţionat chiar în dreptul ferestrei de la boxa aflată la subsolul blocului şi obturează 3/4 din suprafaţa ferestrei. Această fereastră având menirea de a ilumina şi a aerisi boxa de la subsol, fiind prevăzută din construcţia blocului cu sistem de închidere-deschidere.
În urma sesizărilor mele din noiembrie 2010 şi ianuarie 2011 către Autoritatea locală, mi s-a adus la cunoştinţă în martie 2011 că proprietarul care a construit anexa aflată sub balcon a primit somaţie de a elibera aerisirea de la subsol. În fapt, acesta a procedat doar la înlăturarea uşilor metalice ale celor două încăperi, căci anexa şi implicit zidul care obturează iluminarea şi aerisirea ferestrei au rămas în picioare. În urma altei sesizări, mi s-a adus la cunoştinţă faptul că proprietarul balconului a obţinut autorizaţie de construire în luna mai 2008 pentru „modificări interioare şi executare balcon” şi că lucrarea a fost recepţionată în septembrie 2008, iar în conformitate cu art. 31 din legea 50/1991, dreptul de a constata contravenţiile şi a aplica amenzi se prescrie pentru lucrările de construcţii mai vechi de 2 ani.
Doresc să fac o precizare importantă cu privire la faptul că sesizarea mea nu contestă titlul autorizaţiei (modificări interioare şi executare balcon), ci se referă la construcţia de zid, în speţă la anexa cu cele două încăperi de zid aflate sub balcon, ceea ce – din punctul meu de vedere – schimbă datele problemei.
Urmare a celor arătate rămân următoarele nedumeriri:
Anexa, formată din cele două încăperi, este sau nu este cuprinsă în autorizaţie?
Pe de o parte, dacă anexa cu cele două încăperi de sub balcon intrau în sfera de cuprindere a autorizaţiei, de ce a mai fost somat proprietarul balconului de la parter să înlăture uşile metalice, din moment ce construcţia era – aşa-zicând – autorizată, deci legală?
Pe de altă parte, dacă această construcţie, formată din anexa cu cele două încăperi, nu este prevăzută în autorizaţie, atunci nu numai uşile trebuiau demontate, ci şi zidurile respectivelor încăperi trebuiau demolate, în virtutea lipsei autorizaţiei, adică a ilegalităţii.
Din punctul meu de vedere, consider că autorizaţia se referă strict la construcţia balconului şi cele ce ţin de interiorul lui şi nicidecum la ceea ce se află construit, zidit sub balcon, adică anexa cu cele două încăperi.
În concluzie, având în vedere cele arătate, vă solicit sfatul, îndrumarea în legătură cu paşii de urmat pentru a obţine desfiinţarea construcţiei de sub balcon.
Vă mulţumesc pentru bunăvoinţă.
In prealabil trebuie sa il somati să respecte planul de constructie respectiv dreptul dumneavoastră de proprietate, precizând faptul că în caz contrar în acţionaţi în judecată.
Puteţi recurge la procesul de mediere întrucât oricum trebuie să treceţi prin ea, începând cu data de 15 februarie 2013, iar medierea este un proces eficient, rapid, cu costuri reduse. Ma refeream la mediere şi pentru faptul că art. 602 alin. (2)din Codul de procedură civilă prevăd faptul că "Limitele legale în interes privat pot fi modificate ori desfiinţate temporar (definitiv)prin acordul părţilor." iar prin mediere în cele mai multe cazuri soluţiile sunt de tip câstig - câştig se păstrează şi buna vecinătate (art. 603 C.p.civ.)
In chestiunea supusa spre comentarii pe forum mai arat ca Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), in urma controalelor efectuate pe teren, a instiintat Serviciul Disciplina in Constructii (SDC)din Primaria de sector sa ia masurile care se impun in conformitate cu art. 33, alin.(1) din Legea nr. 50/1991, insa acesta din urma, sfidand evidenta, raspunde ca la adresa mentionata "nu s-a edificat nici o incapere".
In aceasta situatie, ISC se adreseaza catre Primarul de sector, precum si catre Directorul din Directia Generala de Politie Locala de sector, aducandu-le la cunostinta demersurile facute, precum si raspunsul SDC, solicitandu-le sa ia masurile care se impun in conformitate cu art. 27, alin. (1) din Legea nr.50/1991. Primarul si Directorul instiintati nu au dat niciun raspuns de mai bine de 40 de zile. In aceste conditii, ce pot face? Unde ma pot adresa? Oare pentru oamenii acestia din Administratia publica locala, nu este lege? Sau ei fac legea bunului plac?
Daca este cineva cunoscator avizat in chestiunea supusa discutiei pe forum, il rog respectuos sa-mi spuna ce am de facut pentru a lupta cu "caracatita" locala.
Va multumesc.
Probleme cu vecinii
adrianC1
Am o boxa la subsol,cu cadastru, act de proprietate, iar vecinul de la parter a inchis balconul si a astupat fereastra de aerisire,fara acordul meu. Nu cred ca ... (vezi toată discuția)
Balcon inchis
marin1ian
Balconul meu a fost inchis de tatal meu cu cornier si sticla inainte de 1989. Am fost reclamat la politia locala pentru acest fapt. Care pot fi consecintele ... (vezi toată discuția)