avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... copil pierdut in mall
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

copil pierdut in mall

azi verisoara mea, mergand la mall pt cumparaturi, a lasat-o pe fetita ei de 3 ani la joaca in spatiul special amenjat in acest scop. dupa circa 40 min de cand a intrat efectiv in magazin ....a fost chemata prin statie la biroul informatii pt ca .....un bodyguard a gasit copilul, in ciorapi, in magazin printre rafturi ! a facut o reclamatie pe moment care a depus-o tot acolo la biroul de informatii din mall. Cine ar trebui sa raspunda pentru acest fapt si unde se mai poate reclama o astfel de situatie grava ?....ea practic si-a lasat copilul "in siguranta" pentru timpul in care urma sa faca cumparaturile....
a mai fost cineva in astfel de ipostaza???
multumesc anticipat pt orice raspuns.
Aproape ca-l inteleg pe sotul meu, care zicea deunazi: am senzatia ca unii si-au facut copii doar ca sa arate lumii la mall si-n alte supermarket-uri progeniturile lor. Am 1.96 m (sau 2 metri incaltat si cu parul valvoi), iti dai seama cum se vede lumea de la inalltimea asta? Era sa ard astazi o tibie in gura (pentru ca genunchiul era prea sus) unui pusti de 3 ani uitat printre rafturi... Am ajuns sa nu mai stiu daca trebuie sa ma uit la marfa din raft ori la incaltarile mele, marimea 46, ca sa nu calc vreun pusti pe gat.

Daca vreti sa nu mai traiti clipe de cosmar, nu mai transformati magazinele in locuri de joaca pentru copii. Sunt convinsa ca sunt si parinti (singuri) care nu au cu cine sa-si lase copii acasa, dar nu despre ei vorbim.
Ultima modificare: Duminică, 22 Februarie 2009
romascanu, moderator
da, toti acei "daca" au fost respectati, respectiv era un spatiu special amenajat, pt care s-a platit "durata cumparaturilor", unde teoretic exista personal angajat pt supravegherea copiilor cel putin pt a "nu iesi din tarc" exista inclusiv supraveghere video si da, firma care se ocupa cu asa ceva in acea incinta este o firma diferita de cea la care se fac cumparaturile. si un ultim " da" ..chiar i s-a multumit in cel mai uman mod cu putinta acelui bodyguard care a gasit copilul....chiar daca fetita s-a speriat de infatisarea masiva a domnului si de uniforma sa, in fond datorita acelui "om rau" fetita este inapoi in bratele mamei sale acum. plangere la conducerea acelei societati si la biroul de informatii a acelui magazin au fost facute pe loc, imediat dupa incident. multumesc tuturor celor care au raspuns acestui post, desi sincer ...nu am inteles de ce ar fi vina mamei in vreun fel in acesta situatie. multumesc inca o data pentru raspunsuri si timpul alocat citirii acestor mesaje.
:offtopic: Nu inteleg de ce, desi intrebarea se referea la raspunderea juridica a societatii comerciale in care a fost pierdut copilul sau a celei care asigura serviciile de la locul de joaca special amenajat, s-a ajuns la discutii despre parintii care fac copii doar pentru a-i expune la mall. Parca prea ne grabim sa emitem diverse judecati de valoare fara sa stim situatia si fara sa ne gandim ca nu avem niciun motiv sa ridicam piatra... Da, nici mie nu imi plac copiii nesupravegheati din magazine, sau chiar copiii dusi de mana dar prea mici pentru aglomeratia din unele zile. Prin urmare chiar prefer spatiile special amenajate, unde picii se pot juca in timp ce parintii isi vad de treaba.

Dupa parerea mea nu conteaza catusi de putin daca vorbim de un parinte care are sau de unul care nu are cu cine sa isi lase copilul. La fel, nu conteaza ca intamplarea s-a petrecut intr-un mall sau intr-un hipermarket sau alt loc cu spatiu de joaca special amenajat si ingrijit. Ce conteaza este faptul ca locul respectiv este destinat copiilor chiar din constructia cladirii, nefiind "transformat" in asta de catre parinti si ca are sau ar trebui sa aiba personal calificat care sa aiba grija de copii. Plata serviciului conteaza numai din perspectiva asprimii cu care judecam culpa, ea fiind mai grava in cazul platii. Din momentul in care copilul este incredintat persoanei care se ocupa de locul de joaca, aceasta (plus angajatorul sau) este raspunzatoare de situatia copilului. Punct.
Rigoarea dupa care se apreciaza culpa are importanta in cazul contractului de mandat sau ...de depozit.
Eu insa ma indoiesc profund ca lasarea unei persoane in grija altei persoane reprezinta un contract de depozit. Nu de alta, dar depozitul are ca obiect un ..."lucru al altuia" primit spre a-l pastra si a-l restitui in natura (art.1591 c.civ.)

Si daca nu e depozit, atunci, indiferent cat de grava sau de usoara e culpa, obligatia de reparare a prejudiciului ...tot integrala e.

Dar intrebarea e alta: care prejudiciu? :-/ Acest element esential al raspunderii trebuie sa fie cert, atat in privinta existentei cat si in privinta posibilitatilor de evaluare. Prejudiciul eventual nu justifica acordarea de despagubiri. Ori din povestea cu bodyguardul pe post de "bau-bau" ...e cam greu sa tragi de par vreun prejudiciu care sa fie altminteri decat ...lipsit de certitudine.

Si atunci:
- putem sa multumim lui Dumnezeu ca a fost gasit (cu sau fara invataturi din patanii sau...pietrele ce ni se arunca)
- sa-i mai cerem lui D-zeu si o "bursa" pentru asta (ma refer la despagubiri / sanctionarea cuiva).
romascanu a scris:
- sa-i mai cerem lui D-zeu si o "bursa" pentru asta (ma refer la despagubiri / sanctionarea cuiva).

cassy a scris:
nu e vorba de daune morale desi poate ar trebui......ci doar de sanctionare disciplinara in speranta ca alti parinti nu vor mai trai acealeasi clipe de cosmar

Pedepsirea unui serviciu prost prestat nu cred ca este nici pe departe o bursa. E doar o asteptare legitima dupa parerea mea.
Ultima modificare: Luni, 23 Februarie 2009
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Copil "molestat" tome_ionica tome_ionica Am lasat copilul de 5 ani la un teren de joaca dintr-un Mall. Cand am mers dupa el se juca cu un copil care era cu tatal lui. Dupa 2 zile copilul meu imi ... (vezi toată discuția)
Loc joacã copii ursulina ursulina Bună ziua! Sunt administrator la o scară din cele trei ale de blocului. Problema mea este următoarea: în faţa scării noastre se adună atât copiii ... (vezi toată discuția)
Accident teren joaca hotel turcia dsx dsx Bună ziua, Sunt în concrdiu în Belek la un hotel de 5 stele.Zilele trecute copilul meu de 5 ani a suferit o dubla fractura la mana stânga sărind de ... (vezi toată discuția)