Da, in sensul legii civile, animalele sunt bunuri mobile (chiar daca va este prieten, ciinele, pisica, etc. sunt proprietatea d-voastra si au o anumita valoare economica). Asadar e vorba de distrugere in plan penal si de producerea unui prejudiciu patrimonial in plan civil.
PS. Da, Adi, doar oamenii pot fi omorati, animalele sunt ucise.
P.P.S. Din cate cunosc doar Codul civil elvetian a scos animalele din categoria bunurilor si le-a plasat intr-o categorie aparte.
Ok, sa spunem ca au valoare economica si animalele de companie. Daca tot sunt bunuri si atunci pot fi "distruse, degradate ori aduse în stare de neîntrebuinţare", in sensul legii penale, de ce mai avem inca o reglementare a acestei "distrugeri" sub forma interzicerii uciderii animalelor prin legea 205/2004? Ma gandesc la alte legi speciale cu privire la bunuri si nu gasesc un alt exemplu de asemenea reglementare a unui concurs de infractiuni.
Pentru ca legiuitorul roman, mai ales dupa 1990, a inteles sa se distreze putin pe seama juristilor si a incriminat de doua, trei, sau n ori acceasi fapta, fara sa se deranjeze sa observe ca o dubla incriminare a unei fapte e o problema serioasa in dreptul penal. E suficient sa observam cateva reglementari (nu prea intru in penal, asa ca voi cita din memorie) art. 180-182 Cod pen. vis-a-vis de multiplele reglementari privind violenta in familie; reglementarile din diverse acte normative prin care se stabilesc anumite drepturi in favoarea persoanelor (de ex. legile fondului funciar) si prev. din Codul penal privind abuzul in serviciu.
Revenind la speta noastra, Legea nr. 205/2004 e ceva de tot rasul pentru ca pornind vijelios la protejarea bietelor necuvantatoare legiuitorul a "omis din greseala" (formulare extrasa din codul de procedura civila, nu strambati din nas) sa le defineasca. Adica a uitat sa defineasca tocmai obiectul protejat de lege. Acuma o sa spuneti ca nu era nevoie, ca toata lumea stie ce este un animal. Poate, dar nu asa se fac legile. Apropos, ce inseamna "din perversitate" (art. 6 alin. 2 lit. a din Lege) ?
Tendinţa de a face în mod intenţionat rău, de a găsi o satisfacţie în acte imorale şi antisociale. Unii spun ca este legata de satisfacerea unui impuls erotic si ca ar fi indisolubil legata de erotism. Chiar ca ar fi de interesant sa vedem cum s-ar putea dovedi in instanta faptul ca X a savarsit fapta y din perversitate :D