avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cum sa procedez corect pt a incasa plati cu cardul pe ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cum sa procedez corect pt a incasa plati cu cardul pe site-ul propriu?

Sunt doua intrebari la care ma puteti poate ajuta cu un raspuns... In cazul in care pe site-ul propriu oferim un serviciu online (gen hosting, publicitate, vanzare domenii, orice produs virtual), si va exista doar posibilitatea platii cu cardul a produsului de catre client, mai am obligatia sa emit si factura catre acesta? Clientului ii va aparea pe extrasul de cont plata efectuata catre noi, explicata clar oricum, ca sa poata justifica cheltuiala. Mai departe obligatia noastra e de a declara acele venituri incasate de pe site, nu? Ideea e ca pana acum foloseam metoda clasica proforma>plata>factura si vrem sa simplificam procedeul catre clientii nostri si sa fie exclusiv plata online, si mai multe detalii ar fi binevenite. Multumesc mult de tot
Conform Codului Fiscal, art.155:
(5) Persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, în următoarele situații:
a) pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate;
b) pentru fiecare vânzare la distanţă pe care a efectuat-o, în condițiile art. 132 alin. (2) şi (3);
c) pentru livrările intracomunitare de bunuri efectuate în condițiile art. 143 alin. (2) lit. a) - c);
d) pentru orice avans încasat în legătură cu una dintre operațiunile menţionate la lit. a) şi b).
...
(9) Prin excepție de la prevederile alin. (5) lit. a), persoana impozabilă este scutită de obligaţia emiterii facturii pentru următoarele operațiuni, cu excepția cazului în care beneficiarul solicită factura:
a) livrările de bunuri prin magazinele de comerț cu amănuntul şi prestările de servicii către populaţie, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale, conform Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) livrările de bunuri şi prestările de servicii, altele decât cele menţionate la lit. a), furnizate către beneficiari persoane neimpozabile, altele decât persoanele juridice neimpozabile, pentru care este obligatorie emiterea de documente legal aprobate, fără nominalizarea cumpărătorului, cum ar fi: transportul persoanelor pe baza biletelor de călătorie sau abonamentelor, accesul pe bază de bilet la: spectacole, muzee, cinematografe, evenimente sportive, târguri, expoziții;
c) livrările de bunuri şi prestările de servicii, altele decât cele menţionate la lit. a) şi b), furnizate către beneficiari, persoane neimpozabile, altele decât persoanele juridice neimpozabile, care prin natura lor nu permit furnizorului/prestatorului identificarea beneficiarului, cum sunt: livrările de bunuri efectuate prin automatele comerciale, serviciile de parcări auto a căror contravaloare se încasează prin automate, servicii de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice preplătite. Prin norme se vor stabili documentele pe care furnizorii/prestatorii trebuie să le întocmească în vederea determinării corecte a bazei de impozitare şi a taxei colectate pentru astfel de operațiuni.

In concluzie, in opinia mea , nu prea puteti scapa de obligatia de a emite factura. Puteti simplifica doar prin renuntarea la factura proforma.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2013
BERCEA E.CAMELIA-EXP.CONT./CONS.FISCAL, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturier online si/sau facturier clasic kammi kammi Detin un Pfa cu 2 coduri Caen, acelasi tip de activitate, unul pt comert ambulant, unul pt vanzari online. As dori sa stiu daca pot folosi programul de facturi ... (vezi toată discuția)
Srl - activitate web hosting pentru clienti din romania si din strainatate osoftware osoftware Buna ziua, am un SRL si as vrea sa fac web hosting pentru clienti romani dar si din strainatate. Eu am serverele inchiriate de la alta firma. Si le ... (vezi toată discuția)
Chitanta pentru plata cu card danielandrei danielandrei Buna ziua, am un client care tot insista ca daca a platit o factura cu card, trebuie sa-i emit si chitanta. Eu zic ca doar daca platea cash, trebuia sa-i emit ... (vezi toată discuția)