avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... valoare act scris de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

valoare act scris de mana

as dori sa stiu daca se considera ca autentic un act scris de mana, si semnat de martori, prin care un cetatean vinde unei alte persoane o parcela de teren.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: dan_sur_cr , utilizator 09:15, 30 Septembrie 2011
Actul incheiat sub semnatura privata are valoarea unei promisiuni de vanzare-cumparare, si nu valoarea unui contract prin care sa aiba loc transmiterea dreptului de proprietate asupra terenului. Instrainarile de terenuri nu pot avea loc decat prin act autentic incheiat la notar.
Actele autentice se pot incheia numai de notari, nu si de avocati. Ultimii pot da doar data certa unui inscris care le-a fost prezentat.
Avand in vedere ca actul sub semnatura privata nu valoreaza vanzare, promitentul cumparator are la indemana fie sa solicite plata pretului achitat la data incheierii actului, fie printr-o actiune in instanta sa solicite ca instanta sa oblige promitentul vanzator sa incheie cu promitentul cumparator act autentic, in caz contrar, hotararea sa tina loc de act autentic prin care va avea loc transmiterea dreptului de proprietate de la vanzator la cumparator.
O alta chestiune ce se va stabili in cadrul acestui proces, este daca bunul in urma dezbaterii succesiunii, va ajunge in lotul promitentului vanzator, pentru ca acesta a promis ca va vinde un bun ce nu-l avea in patrimoniu, si nu-l are nici in prezent nefiind dezbatuta succesiunea dupa defunctul proprietar, dar pe care crede ca-l va obtine in calitatea sa de mostenitor.
In cazul acesta, trebuie sa aiba loc dezbaterea succesiunii dupa defunct si numai dupa ce promitentul vanzator va obtine lotul de teren ce l-a vandut se poate perfecta vanzarea. In cazul in care, in urma dezbaterii succesiunii, se constata ca promitentul vanzator nu are calitatea de mostenitor, sau ca terenul - obiect al promisiunii de vanzare-cumparare nu a intrat in lotul sau, atunci promitentul camparator va avea doar un drept de creanta impotriva promitentului vanzator, drept care se prescrie in 3 ani de la data incheierii actului sub semnatura privata.
Sunt multe de spus pe marginea acestei spete, dar va recomand angajarea unui avocat, procesul fiind pe rol, astfel incat aveti nevoie de aparare inca de la inceput. ;)
eu.ro.lex a scris:

daca luati termenul in sensul larg, este autentic, ca doar nu e un fals, insa din punct de vedere juridic, autentic inseamna ca documentul sa fi fost incheiat la notar, sau cu data certa de catre un avocat.
pentru a fi valabile, contractele de vanzare cumparare trebuie incheiate in cele doua forme amintiteParerile sunt impartite in ceea ce priveste incheierea unui astfel de act la avocat, dar totusi se poate.

Potrivit prev. art. 1171 Cod civ. Actul autentic este acela care s-a facut cu solemnitatile cerute de lege, de un functionar public, care are drept de a functiona in locul unde actul s-a facut.
In consecinta actul de mana (sub semnatura privata) nu este act autentic indiferent de numarul martorilor prezenti si, nota benne, nici actul certificat de avocat (acesta certifica doar data continutul si identitatea partilor care au facut actul).
In cazul vanzarii-cumpararii de imobile, competent pentru a autentifica actul este doar notarul public. Pentru alte tipuri de acte competenta si formalitatile de intocmire sunt determinate prin lege.
pana in 2001 terenurile se puteau vine asa cu acte de mana, dar in prezent actul de mana nu are nicio valoare, ci doar in instanta ca inscris sub semnatura privata(inceput de dovada scrisa). Va puteti folosi de el daca faceti o actiune impotriva celui de la care ati cumparat perenul si cereti instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare. Va veti folosi si de martorii care au fost prezenti la semnarea actului de mana.
Salut, va expun urmatorul caz : pers.fizica A vinde prin act de mana cu martori catre B tot pers. fizica un teren , in act se stabileste ca in 30 de zile se perfecteaza la notar actele . Vanzatorul nu se prezinta la notar conf. intelegerii, cumparatorul il actioneaza in instanta , in continuare vanzatorul nu se prezinta in instanta . Intrebarea este : daca instanta da hotarare in favoarea cumparatorului aceasta hotarare tine loc de act de vanzare cumparare , si in acest caz se evita taxele notariale? Va multumesc?
Ultima modificare: Vineri, 30 Septembrie 2011
dan_sur_cr, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare fara dezbatere mostenire valery valery Exista o conventie de vanzare cumparare sub semnatura privata incheiata intre 3 (din 9 mostenitori pe care ii are defuncta) cu doua persoane avand calitate de ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare van_allen78 van_allen78 un contract de vanzare cumparare pe un teren intravilan cumparat in 1992 se poate autentifica acum? ideea e ca mama nu a mai mers la notar si nu a mai ... (vezi toată discuția)
Valabilitatea actului de mana cristinacazan cristinacazan buna ziua!am cumparat impreuna cu sotul meu o suprafata de pamant acum 9 ani,in prezenta unor martori.persoana care ne-a vandut terenul nu avea titlul de ... (vezi toată discuția)