avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Va rog mult ajutati-ma cu niste informatii- divort cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Va rog mult ajutati-ma cu niste informatii- divort cu minor; partaj

Buna ziua .
Ma numesc Ana .
Am nevoie si eu de cateva raspunsuri corecte in legatura cu divortul ... sau sfaturi daca este cazul .... sunt mai mult decat disperata...
Am 30 de ani .... sunt casatorita de aproape 8 ani . Avem un baiat de aproape 6 ani si o fetita mica mica, care este pe drum. De ceva vreme am inceput sa avem probleme in familie .... daca stau bine sa ma gandesc de foarte multa vreme . De ce ? ... mai multe motive ... zic eu .... eu acum vorbesc din punctul meu de vedere ... Sotul este marinar si lipseste destul de mult de acasa ... eu, in lipsa lui , stau cu mama acestuia de 80 de ani si cu baiatul . Lucrez ( la stat) ... deci am si eu un venit stabil ... chiar daca nu este ataaat de mare cum este cel al sotului . Problemele dintre noi vin de la lipsa de comunicare ... sau mai bine zis de la proasta comunicare ...
Din punctul meu de vedere ... sotul meu vede situatia astfel ... el aduce " grosul" de bani .... el este seful ... el imi pune farfuri cu mancare in fata , este meritul lui ca sunt azi cine sunt, este meritul lui ca baiatul este cine este azi ... si alte lucruri de genul asta .
Teoretic el imi ofera dpdv financiar cam tot ce as avea nevoie (cu limite) dar are pretentii sa il respect, sa il ingrijesc ... sa il pup in fund daca se poate .... Va rog sa ma scuzati pentru exprimare ...
Eu pot face acest lucru cum de altfel il si fac pentru ca asa este normal .... daaar ... nu il pot face decat in anumite conditii ...
Nu este suficient din punctul meu de vedere sa asiguri financiar ( chiar si in anumite conditii) o familie daca la alte aspecte esti mai mult decat deficitar ... Si ma refer la faptul ca el are o maaare placere in viata .... bautura ... de care oricat am incercat nu am reusit sa il despart . Am avut destul de multe momente neplacute cu el . Ca femeie sunt anumite aspecte , la care tin, care conteaza foarte mult pentru a fi o sotie iubitoare . Si aici nu dezvolt pentru ca sunt multe de spus ... In afara de cele zise pana acum ... in ultima vreme s-a cuibarit tot mai adanc in mintea lui ideea ca eu si cu parintii mei l-am lucra pe la spate ... in sensul ca intentionam sa profitam financiar de el cat mai mult ... si ca parintii mei m-ar influenta negativ destul de mult ... Cu adevarat niste prostii... Parintii mei ne-au ajutat cum au putut in lipsa lui ... si daca isi mai dau cu parerea la anumite lucruri nu inseamna ca il si obliga cu ceva ...
Mai este problema si cu mama lui ... o femeie in varsta si foarte agresiva ... mai mult verbal decat fizic ...pentru ca la varsta ei prea multe nu mai poate face .
Ca om nu stiu cum sa procedez sa fie bine ... nu mai am solutii ... indiferent daca ma port exemplar sau mai putin bine .... este aproape la fel .... placerea lui pentru bautura nu o pot sterge ... cum de altfel nici firea lui .... la fel si cu mama lui ... Am ajuns sa ma simt ca intr-o inchisoare ... Nu l-am inselat ... nu umblu brambura ... am incercat sa am grija de casa in lipsa lui cum am putut ... nu mi-am batut joc de banii lui niciodata ... dar se pare ca indiferent cat m-as stradui mereu exista ceva de comentat ... Este o contradictie ... aici imi recunoaste meritele .... aici spune ca daca n-ar fi el n-am rezista ... ca eu nu am dreptul la nimic din munca lui daca ne-am desparti ... Si aici intervin intrebarile mele ... cu raspuns bazat ... juridic ....
Eu m-am gandit la varianta divortului dar am nevoie de sfaturi ( pana sa ajung la un avocat , deoarece este mai greu cand este acasa) :
1. Cat de repede si cum pot castiga custodia copilului - sau incredintarea spre ingrijire ?... nu cunosc termeni juridici
2. Ce drepturi finaciare am ... strict pentru mine ... dupa divort
3. Eu am doua proprietati dobandite prin donatie, in timpul casatoriei ... Intra la partaj?
4. El are o proprietate obtinuta prin vanzare cumparare inainte de casatorie ... in timpul casatoriei am facut modernizari ( evident ca mai mult cu contibutia financiara a lui - eu cu munca ... ce am putut )
5. Intentioneaza in viitorul apropiat sa cumpere o casa . Am vreun drept asupra ei , dupa divort?
6. Daca , sa zicem, intr-o zi , nu mai suport cearta sau starea de tensiune si ma hotarasc ca trebuie sa plec ( la apartamentul meu) ... care este cea mai buna solutie sa nu ramana copilul la el ... pentru ca evident va abuza atunci pe moment ... Cum trebuie sa procedez sa nu supun copilul unui stres prea mare ? Este singura mea ... sau mai corect ... singura noastra bogatie reala ...
7. Pentru pensia alimentara cum procedez ? Cum se calculeaza ? ... El are un venit in lei cat sta acasa ( venit modest) ... dar cand este plecat castiga foarte mult
8. In cazul in care as vrea sa pastrez numele dupa casatorie , daca el nu isi da acceptul mai este vreo sansa sa raman totusi la acelasi nume ?

Ma scuzati pentru lungimea mesajului ... poate am fost pe alocuri si putin mai incoerenta .
Va rog muuult de tot sa ma ajutati cu unele raspunsuri.
1) Depuneti cererea de divort ( cand si daca va hotarati), cereti ca baiatul si fata ( daca veti naste pana atunci) sa aiba domiciliul la dvs - acolo unde va mutati, ca ambii parinti sa exercite autoritatea parinteasca ( sub noul cod civil nu mai vb de incredintare ci de autoritate parinteasca), sa plateasca pensie de 25% din venituri sau 33% daca se naste si cea mica intre timp( ar fi bine sa va ingrijiti de acum de probe pt venituri lui)
2)pentru dvs nimic daca sunteti apta de munca, pt copii- pensie.
3)nu, sunt bunuri proprii , nu intra la partaj
4)aveti un drept de creanta ddaca dovediti ca ati investit in casa, puteti avea pretentii sa va dea o suma de bani
5)daca o cumpara in timpul casatoriei, e bun comun, supus partajului. se pleac de la prezumtia ca fiecare a contribuit egal, sotul poate cere o cota majorata dar va trebui sa dovedeasca ca a contribuit mai mult
6) nu plecati fara copil, faceti in asa fel incat sa nu plecati singura
7)cereti pensia in procent din venituri
8)putin probabil sa va pastrati numele fara acordul lui, dar puteti incerca sa dovediti instantei ca aveti un motiv temeinic pt pastrarea lui.
Cel mai rapid mod ca sa divortati este prin notar. Daca totul este lamurit intre sotie si sot privitor la termenii divortului, dureaza 30 zile ( ragaz obligatoriu legal de razgandire ). Daca notarul constata ca nu aveti toate lucrurile lamurite, nu va va acorda certificatul de divort si va va trimite la instanta sa va lamuriti. Acolo veti avea ceva timp de petrecut...

Ca varianta, puteti apela in prealabil la mediere. Prin mediere stabiliti, in prezenta si cu ajutorul mediatorului, termenii divortului, daca este necesar ii negociati ( unul mai lasa de la el, altul la fel ) si apoi se semneaza un acord de mediere. Cu el se va putea merge la notar si urmati aceeasi procedura scurta, doar ca acum certitudinea este clara, pt ca ati lamurit punctele in dezacord.

Acum unele raspunsuri la intrebarile dvs punctuale:
1.Dupa Noul Cod civil, mai rar se mai acorda custodie exclusiva unui parinte. Codul prevede din start custodie comuna, cu exceptia unor hotarari judecatoresti contrare.
Ceea ce devine mai important este domiciliul copilului.
Avand in vedere ca veti avea propriul apartament, ca aveti un venit stabil, si mai ales ca sunteti permanent in Romania, aveti sanse mari sa il obtineti, in raport cu sotul ( absenta indelungata ) . Se va compensa probabil prin program de vizita la care sa aiba tatal dreptul, poate timp comun in vacantele copilului etc.
2. Ce inseamna drepturi financiare? Nu puteti avea vreun drept de intretinere de pe urma sotului decat daca ati suferit in timpul casatoriei sau inainte o boala care sa va aduca in incapacitate de munca. Nu e cazul. Nu va va mai fi dator cu nimic, dupa partajul ulterior divortului.
3. Donatiile catre unul dintre soti nu intra la masa comuna a partajului, cu exceptia cazurilor cand donatia s-a facut expres pentru ambii soti.
4. Pentru proprietatea dinaintea casatoriei a avea prioritate la partaj, in principiu va fi a lui. In functie de ce imbunatatiri ati facut, va poate fi dator cu plata unei creante care este proportionala cu cata puteti dvs sa dovediti ca ati contribuit in perioada casatoriei la aceste imbunatatiri. Daca este doar munca... depinde cat va putea el aprecia munca...
5. Daca va cumpara casa in timpul casatoriei, aveti drepturi comune asupra ei. LA un partaj, insa, poate invoca contributia diferita la achizitia ei si sa o solicite integral, cu plata eventuala a unei sulte ( o suma in bani pentru despagubire catre dvs)
6. V-ati gandit si la copil. Va trebui sa va ganditi in acel moment tot la el, amandoi. Este cel care, in generl, in divorturi, sufera cel mai mult. Sfaturile de acest gen sunt de alta natura decat juridica, insa este omenesc sa gasiti o cale care sa ii reduca la maxim stresul . De exemplu, o discutie prealabila cu sotul, departe de urechile copilului, in care sa ii explicati decizia si sa stabiliti in comun ce faceti cu copilul, iar abia apoi sa puneti in practica, este mai putin stresanta. O explicatie comuna a ambilor parinti, dupa aceasta discutie prealabila, de asemenea este mai buna decat trasul de cate o mana a unui copil ramas la mijloc.
7. Pensia de intretinere ( alimentara ) se raporteaza la veniturile stabile ale parintelui, stabilite fie lunar, fie ca si medie pe o perioada. Previzibil vor fi unele dificultati in calcularea ei la un cuantu care sa oglindeasca si veniturile din navigatie ale sotului. Daca el se va impotrivi, va gasi destule artificii. E util sa fie pus in centru interesul copilului, si nu orgoliul parintelui.
8. Numele se pastreaza cu acordul sotului. Daca el nu accepta, se poate cere in intanta, cu unele sanse de reusita, pastrarea numelui, sub motivul ca minorul ( copilul dvs) are acelsi nume si , mai ales daca ramaneti impreuna cu el la domicilui, aveti o justificare de a vea acelasi nume cu minorul si dupa desfacerea casatoriei.

Daca chiar ajungeti la aceasta optiune a divortului, apelarea le mediere va aplana destule tensiuni si va usure reglarea mai multor puncte de pe lista dvs. Si partajul in puteti face amiabil, la notar. De asemenea, daca apar tensiuni, insa exista discutie, puteti regla in prealabil termenii partajului prin mediere, si apoi la notar sa ii consemnati. Instanta va fi optiunea cea mai lunga, ca durata, si nu neaparat mai ieftina ( pt partaj).
Buna ziua.
Va multumesc mult pentru sprijin. M-ati mai lamurit putin .
Divortul ... bineinteles ca este un lucru de nedorit ... dar daca neplacerile continua sa existe ... finalul este previzibil ... Nu imi ajunge spatiul pentru a povesti toate peripetiile.
Orice cuplu sau in orice mariaj mai sunt probleme dar daca acestea persista ... rezultatul poate fi intuit destul de usor . Chiar daca suntem adulti nu putem gasi sau accepta intotdeauna solutiile pentru rezolvarea unei probleme ... sunt chestiuni legate de felul de a fi al omului , de educatie .
Din punctul meu de vedere ... centrul ... esenta unei familii ... sunt copii . Daca anumite lucruri ... aspecte negative ... nu sunt , diminuate ... spune-ti si dumneavoastra ... ce este de facut ?
Sunt intr-un impas foarte mare ... nu stiu ce sa fac ... imi doresc liniste dar nu stiu cum sa o obtin .... imi doresc sa nu ajung la divort dar nici asa nu mai pot continua ... Am purtat ... sau macar am incercat sa port destule discutii cu sotul ... dar nu s-a ajuns nicaieri . Daca eu ii atrageam atentia asupra lucrurilor care nu imi plac el imi spunea ceva de genul " pai tu nu faci cutare lucru ?" .
Nu asa se rezolva problemele. Sunt femeie ... sunt inclinata sa gandesc lucrurile mai mult cu sufletul ... nu cu ratiunea ( capul) .
Am fost crescuta intr-un anumit fel ... el a fost crescut intr-un anumit fel ... si la capitolul asta sunt mari diferente intre noi . In cazul meu ... respectul fata de parinti este mare ... eu nu mi-am permis sa-mi jignesc parinti cu diverse expresii injurioase ... daca am ridicat vocea ... am fost imediat apostrofata . In cazul sotului ... el si-a jignit mama ca pe orice femeie de pe drum .. si raspunsul din partea ei a fost cam la fel ... Imi spune-ti si mie daca asta este normal .
Daca "tu" imi dai mie ceva rau ... lasa ca iti dau si eu in schimb la fel . Nu este frumos ... nu este normal . Si nu stiu cum sa procedez .
La serviciu el se simte oarecum confortabil ... este sef ... si are persoane care il asculta ... trebuie . Dar acasa il simt agitat ... altfel ... acasa isi permite sa refuleze toate neplacerile . Ce este de facut ?

Ma scuzati daca am deranjat . M-am gandit ca cine binevoieste sa imi dea un sfat ... oricand este bine venit ... nu se stie niciodata de unde vine solutia.

Multumesc inca odata pentru intelegere.
Solutia nu vine decat de la dvs, nimeni nu traieste in locul dvs si nici nu exista careva care sa va asigure ca singura va fi mai bine sau impreuna cu sotul.
Daca v-ati pus in cap sa va schimbati sotul ( sa ii schimbati caracterul), mai bine il schimbati cu altul, nu va pierdeti vremea. Daca dvs credeti ca meritati ceva mai bun decat traiti acum, luptati pentru asta.

Daca dvs credeti ca merita inca o incercare de salvare a casniciei, incercati sa va convingeti sotul sa apelati la un consilier marital. Poate e dispus sa incerce si el.. nu stiu insa daca e dispus la lase si bautura.

Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
gi-jane2, moderator
fac si eu unele precizari:

partajul se face numai dupa divort.

numele il veti obtine fff. greu fara acordul lui.

putei promova actiune de divort si , imediat dupa ordonanta presedentiala pentru ca sa se stabileasca domiciliul copilului la dvs. pana la solutionarea irevocabila a divortului.

Alte discuții în legătură

Divort in cazul in care este un copil minor la mijloc robertxl robertxl Buna ziua, Am cautat informatii legate de acest subiect insa nu sunt foarte lamurit in aceasta privinta. Sunt casatorit insa de ceva vreme nu ne mai ... (vezi toată discuția)
Sot plecat de acasa ContSters57553 ContSters57553 Suntem casatoriti, avem o fetita de aproape 4 ani. Sotul meu are o amanta in Braila si ieri a plecat sa isi petreaca cu ea concediul. In urma cu o luna de zile ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor-custodie tata comic_haha comic_haha buna ziua! solicit un sfat in urmatoarea problema: sunt casatorit de 7 ani iar din casatorie a rezultat un baietel, in varsta de 4 ani. In urma cu aproximativ ... (vezi toată discuția)